Reklama:

Problemik (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-04-2011, 20:22:54

Witam,
mam 21 lat. Od 3 lat zaczęłam strasznie tyć, w 2 miesiące 15 kg a potem stopniowo aż do dziś kolejne 10kg. Mam czerwono-bordowe rozstępy an całym ciele. Jem bardzo mało. Rok temu okazało się,że mam niedoczynność tarczycy jednak poziom jest już w normie i nadal tyję. Biorąc pod uwagę fakt,że 2 lata temu zaliczyłam wizytę u okulisty z powodu bardzo niewyraźnego widzenia, zastanawia mnie, czy mogę mieć gruczolaka przysadki? Dodam, że mam niskie ciśnienie krwi, poziom tsh 1,04 przy ft4 12,36 a kortyzol ponad normę (norma 24 jakiś jednostek, ja mam ponad 29). Ahh... zawsze miałam problem z miesiączkowaniem, po prostu nie występowało regularnie lub wcale. Lekarz twierdził że to od tarczycy, więc podał mi tabletki anty i już jest ok. Proszę poradźcie, jakie badania robić dalej. Może ACTH?Pozdrawiam- gg 6274725.
gość
25-04-2011, 20:25:35

Dodam jeszcze, że zawsze miałam świetną pamięć, potrafiłam 3 arkusze A4 tekstu zapamiętać w kilka godzin. Teraz zdarza się,że nie pamiętam co ktoś mówił kilka minut temu lub co przedwczoraj było na obiad...także na studiach ciężej się zrobiło...A głowa boli strasznie, i wahania nastroju...Pozdrawiam
gość
25-04-2011, 23:31:37

A jakie wartości TSH i fT4 były przy rozpoznaniu niedoczynności tarczycy? Dla sprawdzenia funkcji endokrynnej przysadki można wykonać ACTH, PRL, LH, FSH. Proponuję wizytę u endokrynologa, nie neurologa.
gość
26-04-2011, 18:01:03

TSH było 6,9 gdzie norma podana była do 4,0 przy czym 15 kg przytyłam i miałam wszelkie objawy, dlatego też lekarz rozpoczął leczenie bez badania poziomu ft4...a pytam o guza, bo gdzieś wyczytałam że przy chorobie Cushinga jest możliwy, a moje objawy na nią wskazują niejako.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: