Reklama:

problem ze wzrokiem , samopoczuciem - nerwica , neurologia ? (8)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
28-02-2015, 19:07:05

Witam, nie wiem gdzie do końca umieścić ten post , gdyż nie wiem czy moje problemy wynikają z psychiki czy ze schorzenia neurologicznego , bądź też jakiejś infekcji ( pasożytniczej, bakteryjnej ? )
Zasadniczo zastanawiam się nad obecną kondycją zdrowia psychicznego, nad faktem, czy w ogóle nerwicę mam (jeszcze) albo czy to też jakiś okres postnerwicowy (zmiany mogły wywalić mi postrzeganie świata do góry nogami) lub derealizację (zdaje się pasować, a innego wytłumaczenia nie mam) albo inne schorzenie (czas pokaże).
Zasadniczo funkcjonuję normalnie, nie widzę żadnych odchyleń od zdolności fizycznych/umysłowych czy w relacjach towarzyskich w stosunku do tego, co było w latach normalnego życia.
Teoretycznie jest po staremu, niby zdrowy jestem, niemal.
Wypisze moje objawy :
- żadnych lęków, bólów główy, itd, itp . Jedyne lęki to przed tym że nie wiem co mi jest – trochę jak hipohondria.
- - efekt halo wokół źródeł światła , wydłużanie się źródeł światła - takie kreski od latarni np. , rozmazywanie się białych liter na czarnym tle ( tak jakby podwójne widzenie, ale w bardzo małym stopniu)
- czasem brak koncentracji
- czasem mdłości
- dosyć często zmęczenie i senność
- czasem uczucie bycia pijanym - takim głupim ( oczywiście na trzeźwo)
- czasem rozkojarzenie
- chyba zapalenie dziąseł , jamy ustnej, gardla chyba przewlekle. ( Dodam że pale epapierosy - czy to może od tego? )
- łzawienie oczu czasem
- okulista stwierdził " zespół suchego oka " - aczkolwiek zrobił to chyba bardziej na oko niż badaniem np.filmu łzowego
Dokucza mi przedewszystkim jedna rzecz. Za cholerę nie wiem co to jest. Rozważam derealizację. Mianowicie:
- raz to się nasiła , raz zmniejsza. Jakieś 2 tygodnie przechodziłem infekcje – przeziębienie i znów wróciło.
- czuję się jakbym był na bani, bardzo mi to przeszkadza; po wypiciu alkoholu jedynie co się zmienia to fakt, iż de facto mam problemy np. z równowagą, a nie że mi się wydaje;
- nasila się w pewnych miejscach (np. w marketach {nie każdych, kpina?]), do tego w różnych dniach też rózne nasilenie (dni upalne, słoneczne - mniej; pochmurne, deszczowe o ponurej atmosferze - bardziej)
- bardziej dokucza na dworzu, jak w domu
- wysiłek fizyczny ma wpływ (w trakcie zazwyczaj problemu nie ma, w fazie spoczynku nasilenie/
- aspekt somatyczny: zwykle kłucie na przodzie oka; w skrajnych wypadach nudności
- aspekt wizualny: wyostrzenie obrazu, rzeczy na tle innych wydają się być jakby zbyt wyostrzone, jakby bardziej trójwymiarowe niż są (do tego czasem załącza się taki efekt wczesnego HDRa, niby bardziej świecą/błyszczą niż powinny [tylko przy określonej pogodzie], do tego drażnią mój zmysł wzroku rzeczy typu( to najbardziej wkurza ) - linie między kostkami pol-bruku, paski na swetrach, pręty w młotach metalowych i inne systematycznie ułożone rzeczy w liniach [np. podstawki pod talerze z cienkiego bambusa]; czasem bardziej, czasem mniej), obok tego wrażenie jakby lekkiego wirowania, czy drżenia obrazu (głównie jak idę szybko, pochylam głowę w dół i patrzę na mijany grunt)
Jakieś idee z czym mogę się borykać? Cholernie mi to przeszkadza, trudno tu znaleźć wytłumaczenie.
Badanie, które wykonałem na przełomie 3-4 miesięcy : generalnie wyszły raczej dobrze.
- morfologia z rozmazem , OB ( tu trochę rozjazd w białych krwinkach)
- potas, wapn , zelazo , kreatynina , glukoza ( tu glukoza 107)
- badania na tarczyce
- badania na wątrobę
- próba holtera
- potencjały wzrokowe ( wyszły źle, wydłuzona latencja w obu oczach )
Miałem już podejrzenie SM, aczkolwiek neurolog stwierdził że nie mam absolutnie żadnych objawów klinicznych . Podejrzane były tylko te potencjały , ale neurolog powiedział że one bardzo często wychodzą błędnie i nie bierze się ich pod uwagę przy diagnozowaniu SM. Mam skierowanie na rezonans.
gość
28-11-2016, 04:02:05

Szymone jesli jestes jeszcze na tym forum, chcialbym sie z Toba jakośskontaktować. Opis Twoich objawów pokrywa sie z moimi. Moze dowiedziales sie co tak naprawde jest nie tak z nami
gość
16-03-2017, 21:26:13

Tu szymon jestem na forum jak jestes to sie odezwij
gość
18-10-2017, 23:25:51

Mam identyczne objawy , udało ci się to zdjagnozowac?
gość
12-09-2023, 19:04:07

Cześć, czy udało się rozwiązać ten problem?? Mam te same objawy. Jak wasz wynik MRI?? Mam termin dopiero za kilka miesięcy..
Początkujący
12-09-2023, 19:21:01

Jakieś wiadomości? Mam podobne objawy.. Jak wyszedł rezonans??
@szymon0791 jesteś na forum jeszcze?
gość
25-12-2023, 19:55:06

Czy ktoś już coś wie na ten temat?
gość
30-12-2023, 19:27:34

U mnie wyszedł rezonans ok. Objawy dalej się utrzymują, staram sie nie zwracać na nie uwagi.
Neurolog za bardzo nie wie co to, wygląda to na jakąś pozostałość po aurach migrenowych. Niestety..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Nietypowe zaburzenia
Witam, na jaką chorobę mogą wskazywać poniższe zaburzenia : - nagłe pojawienie sie podwójnego widzenia w dali gdy patrzy się dwoma oczami - w badaniu okulistycznym skurcz akomodacji, po kilku dniach przy kolejnym badaniu stwierdzono lekkie porażenie nerwu wzrokowego - rezonans głowy + angio czysto - tk z kontrastem czysto - wada wzroku stwierdzona w badaniu dna oka z zakropieniem +1.25 Na co wskazują powyzsze objawy?
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Zastawka
Witam.w maju 2024roku.miałem założoną zastawke komorowo-otrzewnową.od tego czasu cisza, i spokój nic mnie nie boli nic się nie dzieje nawet na kontroli żadnej nie byłem bo lekarz powiedział że jak nic się nie będzie działo to nie trzeba przyjeżdzać na kontrolę .czy ktoś ma może tą zastawke dłożej i jak to wygląda u was poproszę o jakieś informacje bo niewjem o co kaman
Wysoka prolaktyna, bóle głowy, nudnosci
Cześć. Za tydzień idę do neurologa po skierowanie na TK głowy. Ponieważ miałam robione badania krwi kontrolne przez moją ginekolog, wyszła podwyższona prolaktyna (przysadka mózgowa) Do tego mam bóle głowy i nudnosci. Na TK będę dość długo czekać, następnie drugie tyle będę czekać na wynik. Więc nie lepiej było by zaproponować żeby dala skierowanie na oddział i tam zbadają i będą wyniki w ciągu kilku godzin dni. Tylko czy się zgodzi neurolog?? Miał ktoś?
Reklama:
Reklama:
Reklama: