Reklama:

Problem z pamięcią i koncentracją u czterdziestki? (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-07-2007, 14:22:00

Witam, od długiego czasu mam problemy z koncentracją i pamięcią. Podczas rozmowy przekręcam słowa, gadam od rzeczy. Patrzę na coś a mówię o czymś innym np. myję nektarynki a mówię schowaj mandarynki. I tak często, co to jest, jak to leczyć bo stwarza mi to coraz większe problemy. I najważniejsze - czy to minie?
gość
30-07-2007, 09:14:00

Udaj sie po poradę do lekarza. Może psychologa.
To może być związane z traumatycznymi przeżyciami, rozchwianym systemem nerwowym. Nic o sobie nie pizsesz. tak, czy tak, potrzebujesz pomocy.
gość
31-07-2007, 13:46:00

Ciekawe, sądziłam raczej że to może być problem neurologiczny, starzenie się czy coś. Kiedyś moje życie rzeczywiście było brutalne i sądziłam że to może są skutki urazów które kiedyś odniosłam. Skutki fizyczne a nie pomyślałam że mogłoby to mieć tego rodzaju i wpływ na psychikę
gość
01-08-2007, 07:23:00

Witam Cię serdecznie. Twoje podejrzenia mogą być, niestety, w pełni uzasadnione. Mam podobne objawy, jak te, o których piszesz, z tym, że - w moim przypadku - jest to skutek krwotocznego udaru mózgu, którego doznałam w ubiegłym roku. Uważam, że powinnaś jak najprędzej skontaktować się z neurologiem. Jako pomoc doraźną, mogę Ci tylko polecić ćwiczenia stosowane w ośrodku leczenia zaburzeń pamięci. Jednak będę się upierała przy tym, że najważniejsza jest wizyta w poradni neurologicznej. Być może wystąpiły u Ciebie mikrourazy, o których nawet nie wiesz. Dodam tylko, że - tak jak Ty - przez bardzo długi czas, żyłam w ogromnym stresie - zarówno, jeśli chodzi o sprawy prywatne, jak i zawodowe. Skończyło się dramatycznie, stąd mój apel do Ciebie, byś zadbała o własne zdrowie, póki jeszcze czas.
No i jeszcze jedno: jesteśmy dokładnie w tym samym wieku )))))).
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: