Jestem płetwonurkiem i ostatnio miałem problemy z palcami.
Pewnego dnia zdretwiały mi dwa ostatnie palce. Zwlekałem z wizytą u lekarza 2 tygodnie Do momentu jak odretwienie przeszło na śródrecze. Specjalista od hiperbaroterapi powiedział mi że jest to choroba dekompresyjna. Przeszedłem 5 sesji w komorze lecz objawy nie ustały. Doktor powiedział mi że jest to spowodowane obumarciem tkanek i niema sensu kontynuować hiperbaroterapi.
W tym momencie nie nurkuje juz 11 dni jestem po seri zastrzyków z neurotonu biore tez to doustnie 3 razy dziennie i jak narazie odretwienie powoli zeszło z 4 palca i troszke ze śródrecza.
Moje pytanie jest jak długo może trwać regeneracja komórek? Kiedy wróci mi czucie ? Przez 2 lata lekceważyłem objawy choroby dekompresyjnej takie jak słaby ból w stawie łokciowym. Nigdy przedtem nie miałem odrętwienia po nurkowaniu. Jedyne odretwienia palcy miałem po noszeniu w młodosci cieżkich toreb plastikowych z zakupami. Raz na jakiś czas budziłem się w młodości z odretwiałą reką ale nie miałem po tym poważnych problemów. Jeszcze jedno pytanie. Czy może to być wogóle nie powiązane z nurkowaniem. Zyje w trzecim swiecie gdzie mam ograniczony dostęp do specjalistów. Mam 26 lat.