Reklama:

Problem z nadmierną sennością w autobusie (5)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
16-07-2015, 04:53:03

Witam,
Jestem Łukasz i mam 24 lata, leczę się psychiatrycznie na schizofrenię od 4 lat.
Biorę silne leki neuroleptyczne i stabilizujące nastrój: Abilify 30mg, Zolaxa 15mg i Depakine Chronosphere 750mg.
Ten problem występował początku choroby, ale ostatnio po zastosowaniu leczenia na oddziale dziennym nasilił się, mianowicie jak wracam z oddziału dziennego to zasypiam w autobusie. Albo jak jestem w dłuższej trasie w samochodzie jako pasażer. Wraz ze wzrostem prędkości i szybszym migotaniem otoczenia samochodu przez szybę jest gorzej. Jeszcze miałem tak na praktykach na studiach jak byłem w laboratorium i słyszałem monotonny szum klimatyzacji.
To wygląda tak, że oczy same zaczynają mi się zamykać, przysypiam na parę sekund i wstaję.
Rytm snu mam uregulowany, śpię 8 godzin, od 21:30 do 5:30.
Czy mogę chorować na narkolepsję?
Początkujący
29-07-2015, 04:41:07

witaj łukaszu. mnie dreczyły identyczne objawy w procesie leczenia nerwicy lękowej. potrafiłem przysypiac własnie w autobusie tudziez czasami miałem ataki sennosci w pracy gdy przysiadłem gdzies. nie brałem jakos intensywnej farmako. ot takie sobie dawki stopniowo odrzucile calkowicie. moja teoria na ten temat jest taka. przy praktycznie kazdej chorobie (typu nerwica lekowa, depresja, zaburzenia psychiczne i emocjonalne)pojawiaja sie zaburzenia snu, a dokladniej zaburzenia mechanizmu zasypiania. ot tak cos sie rozregulowuje w głowce i drzemka przchodzi wtedy kiedy nie trzeba a nie przychodzi wtedy kiedy byc powinna. i nie ma na to reguly:)w moim przypadku takie jazdy pokazywaly sie własnie w momentach reemisji nerwicy, natomiast gdy nerwa sie cofała ti i dolegliwosci senne tez sie cofaly. sennosc wydaje mi sie zupelnie niezalezna od farmakologii, bo wystpowala u mnie jak bralem leki i jak nie bralem tez. nie wydaje mi sie zeby to jakas choroba typu narkolepsja byla. bardziej mi to pasuje na objaw choroby własciwej.nie do konca wiem czy migotanie swiatła i krajobrazu ma na to jakis wpływ, nie mniej jednak własnie sennosc upodobała sobie zwłaszcza podróż autobusem:)w moim przypadku potrafilem przysypiac jak jechałem do pracy i momentami w pracy, natomiast jak wracalem z pracy i kladlem sie spac to zasnac nie moglem. ot taki rollercoaster:)sposobem dla mnie na taka sennosc byl ruch. jak zczynalo mnie brac w pracy to zaczynałem chodzic po firmie i robic rózne rzeczy, byleby nie siedziec. i jakos przechodzilo.
Początkujący
29-07-2015, 04:51:19

bardziej mi to wyglada na takie okresy aktywnosci-nadaktywnosc ip ewnych obszarów mózgu tych własnie odpowiedzialnych za zasypianie.byc moze leki jakie bierzesz maja na to jakis wplyw(bo do konca nie wiadomo)ale tak jak juz pisalem u mnie sennosc atakowała jak bralem neuroleptyk + antydepresant i równiez wtedy gdy oba odrzucilem. wydaje mi sie ze najlepsza droga walki z tym jest zaakceptowanie tego. musisz znalesc jakis swoj sposob na przetrwanie. dla mnie tak jak juz pisalem byl to ruch. i przede wszystkim trzeba na siebie uwazac zeby sobie krzywdy nie zrobic:)bo ja potrafilem zasnac nawet jadac na rowerze:)powodzenia łukasszu i nie zalamuj sie:)
Początkujący
05-08-2015, 12:56:44

Być może leki które bierzesz mają na to wpływ lub zły sen. Możesz zapytać się twojego lekarza jakie skutki uboczne wywołują te leki, także na wielu ulotkach są ostrzeżenia.
By zachować [url=http://szkoleniebhp.com.pl/]zdrowie[/url] w pracy, trzeba przejść [url=http://szkoleniebhp.com.pl/oferta/szkolenia-bhp/]szkolenia bhp[/url].
gość
10-05-2017, 21:08:01

Pisałem troche o nadmiernej senności, tułaczce po gabinetach 'specjalistów' nawet o przysypianiu w autobusie na swoim blogu o tematyce poswieconej miedzy innymi mojej chorobie, jak chcesz to zajrzyj na niespac blogspot pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Tomografia głowy
Witam, psychiatra skierował mnie na tomografie głowy. Mam za niedługo wizytę, na opis trzeba czekać 7 tygodni. Czy jest na tym zdjęciu coś niepokojącego?
gość
MR glowy bez i z kontrastem
W istocie bialej podkorowej oraz okolokomorowej obu polkol mozgu sa obecnie dosc liczne niewielkie ogniska podwyzszonego sygnalu w obrazach T2/FLAIR,bez cech restrykcji dyfuzji,bez wzmocnenia - niespecyficzne,przewlekle w obrazie MR,prawdopodobnie naczyniopochodne.Fazekas1.W rawej polkoli móżdzku drobna jama malacyjna 7 mm. Symetryczne niewielkie ogniska obniżonego sygnałuw sekw.SWI w galkach bladych - zmany degeneracyjne.Niewielki uogolniony zanik korowy wyrazony poszerzeniem plynowych przestrzeni przymozgowych.Uklad komorowy ustawiony w osi,symetryczny,rawidłowej szerokosci.Przysadka mózgowa mala,obraz " pustego siodla."Kąty mostowo-móżdżkowe bez zmian ogniskowych.Zmiany zwyrdnieniowe w odcinku szyjnym kregosłupa. Wn. W istocie balej podkorowej i okolokomorowejobu półkul sa obecnie dosc liczne niewielkie ogniska podwyższonego sygnalu w obazach T2/FLAIR,ez cech restrykcji dyfuzji,ez wzmocnienia - niespecyficzne,przewlekle w obrazie MR,prawdopodobnie naczyniopochodne. Obecnie bardzo boli mnie glowa,mam okrpne uderzenia goraca, jestem slaba i nerwowa.Mam tez płytke CD,ale nie umiem jej przeslac,a wizyte mam u lekarza neurologa w styczniu,co moge zrobic?Dziekuje za pomoc i pozdrawiam!
gość
Nietypowe zaburzenia
Witam, na jaką chorobę mogą wskazywać poniższe zaburzenia : - nagłe pojawienie sie podwójnego widzenia w dali gdy patrzy się dwoma oczami - w badaniu okulistycznym skurcz akomodacji, po kilku dniach przy kolejnym badaniu stwierdzono lekkie porażenie nerwu wzrokowego - rezonans głowy + angio czysto - tk z kontrastem czysto - wada wzroku stwierdzona w badaniu dna oka z zakropieniem +1.25 Na co wskazują powyzsze objawy?
gość
Parkonson
Witam czy ktoś poleca dobrego neurologa z Katowic albo z Warszawy od Parkinsona drżenie lewej ręki Proszę jak ktoś już był i poleca Dziękuję❤️ Gosia
Reklama: