Witam serdecznie.
Chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle jestem na dobrym dziale, bo nawet nie mam pojęcia czy powinienem się zgłośić do neurologa, a ze strony rodziny mam naciski.
Mam 22 lata, rok temu wykryto mi Chłoniaka Hodgkina IIa, wycięto węzeł i zaczałem chemioterapię w cyklu ABVD, miałem 4 cykle po 2 wlewy, razem 8.
Po po skończeniu tych 4ch cykli miałem badanie PEt/Ct moje drugie, z którego wynikało że mam pojedyncze komórki, dlatego po miesiącu przerwy zacząłem radioterapię.
Dosyć ciężko ją znosiłem, gdyż 2 tygodnie byłem karmiony sondą (pobyt w szpitalu) i jakieś 2 miesiiące życia na "papce" z powodu rozległych odczynów.
Teraz chciałbym przejść do mojego problemu.
Mniej więcej 2 miesiące temu zacząłem mieć prolbemy z "korzystaniem" z rąk. Drobny wysiłek (podnoszenie czegoś o wadze około 1kg) czy zaciśnięcie pięści powodowało chwilowy "paraliż" ręki, Nie mogłem rozprostować palców, cały czas zgięte do tego rozchodził się ból prawdopodobnie po ścięgnach aż do łokci, z początku była to jedna ręka, potem już dwie.
Przeraziło mnie to trochę.
Pojechałem do lekarza rodzinnego, powiedziano mi że po radio i chemioterapi często są drobne problemy z kończynami, jak np. drętwienie.
Zalecono mi przyjmować magnez z witaminą b6, po miesiącu objawy znacznie się zmniejszyły, aktualnie rzadko zdarzają mi się większe problemy z rękoma.
Zaczęły się natomiast inne. Mam problem, mhm inaczej. Nie mogę poruszać lewą stopą, ani palcami u niej, mam normalne odczucia na ból itp, lecz nie potrafię nią poruszyć, męczę się z tym już około 2 tygodni. Czyli chodze dosyć krzywo, stopa jakby bezwładna, niekiedy się przewracam podczas chodzenia po schodach.
Od tygodnia przyjmuję oprócz magnezu wapń a mianowice kapsułki Calperos, od znajomej dowiedziałem się że powinno pomóc.
Nie mam pojęcia do jakieo lekarza się zgłosić.
Mam "nacisk" ze strony rodziny abym zgłosił się prywatnie do neurologa, ale najchętniej zbagatelizowałbym ten problem, ale mimo wszystko sam się zaczynam martwić.
Mam serdecznie dośc problemów ze zdrowiem.
Podsumowująć chciałbym się dowiedzieć do jakeigo lekarza powinienem się zgłosić, jakie badania powinienem wykonać, oraz czy potrafi ktoś chociaż zdiagnozować ten problem do jakieś "grupy" chorób.
Sam już nie wiem co robić,
Pozdrawiam,
Paweł