Reklama:

Problem z dłonią i fascykulacje (5)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
21-02-2023, 21:03:29

Dzień dobry,
Szukam pomocy, wsparcia, porady, konsultacji z zainteresowanym lekarzem.
Dokładnie 16.11.2022 miałem atak lękowy.
Oczywiście nie wiedziałem o co chodzi odwiedziłem sor (wymioty, drgawki, zimne poty, wysoki puls i ciśnienie) takie ataki powtórzyły się w pezeciągu 2 msc 4 krotnie.
Najgorzej było w Grudniu nie znając przyczyny szukałem porad u internistów, kardiologów, neurologów. Wtedy było tak źle, że pezez 2 tyg codziennie wymiotowałem, nie mogłem nic jeść ani pić, schudłem ok 10kg byłem pewien, że to rak żołądka. Szybka diagnostyka gastroskopia - czysto.
Badanie było 12.12.2022.
18.12.2022 cała moja rodzina dostała grypy żołądka... kolejne 2 tyg wymiotów i tego drugiego = kolejne 6 kg w dół. Wtedy dostałem zawrotów głowy, fascykulacji, perastazji mięśni. W lutym trafiłem do szpitala na diagnostykę bolierozy. Sam osobiście widziałem / widzę ppczątki SLA (na które zmarł mój wujek) Nakucie lędźwiowe, emg, rezonanse nic nie potwierdziły nic. Zostałem wypisany z BFS (zespołem łagodnych fascykulacji) oraz zalecenim konsultscji psychiatrycznej. Tak też zrobiłem.
Zaliczyłem dwóch specjalistów przez ok roku.
Brałem kilka typów leków ale nie widziałem poprawy jednak sporo przytyłem (25kg)
Zacząłem pracę nad sobą, psychoterapie, medytacje, zmiana myślenia. Jest ciut lepiej, dalej nad tym pracuje...
Ale do czego zmierzam.
Po wyjściu ze szpitala tj. 18.02.2022 dokładnie 2 dni po tym zauważyłem zagłębienie w dolnej części kciuka. Jakiś rowek. Dostałem perastazji (prądów i swędzeń) kłębu kciuka i innych części dłoni. Wydaje mi się, że dłoń zrobiła się mniejsza (nie mam spadku siły).
Od Lutego 2022 do dziś miałem zrobione 3 badania EMG ( na ZCN, EMG na SLA i EMG konsultacyjne) raczrj byli to znani lekarze w diagnkstyce EMG (Pani Toruńska i Pani Pigońska).
Miałem też badania i ANA/ANCA u reumatologa, ostatnio USG kciuka - oczywiście wszędzie czysto.
Sam obawiam się SLA.
Często odczuwam fascykulacje na nogach. Stopy zawszw, łydki w mocnym rozluźnieniu, uda po dużym wysiłku lub gdy mam stany nerwowe np. W pracy lub domu (w domu mam na myśli np. Poród żony, rak mamy, sprzedaz / kupno nowego domu)
Bardzo często czuje perastazje prawego uda oraz dłoni z felernym kciukiem. Czasami w innych miejscach.
Co do kciuka pamiętam, że ostatniego dnia w szpitalu pewna pacjentka poprosiła mnie o otwarcie jej zawekowanego słoika - użyłem bardzo dużo siły dłonią, trwało to ok 2minut, aż mnie ukuła dłoń a potem zawibrowały mięśnie dłoni.
Dziś od tamtego momentu kłęb kciuka mi schudł, różni się od drugiego ale raczej tak jakby znikała tkanka tłuszczowa...
Wiem, że to co opisuje jest mocno rozjechane i może zabawne dla czytelników ale osobiście sam nie wiem co mam dalej robić...
Czy to możliwe, że dłoń mi chudnie i mam odczucia bez żadnej poważnej choroby ?
Czy to możliwe, że mam fascykulacje, perastezje i są związane one tylko z nerwicą ?
Czy jest ktoś kto mógłby mi pomóc i powiedzieć co dalej robić z moją dłonią ?
Czy mam powtórzyć EMG ?
Od pierwszych objawów minęło ok 13/14 msc.
Oczywiście boję się najgorszego...
Proszę o pomoc i poradę
gość
14-03-2023, 21:39:26

www.siepomaga.pl/irena-kopiec to nie spam ... Walczę o mamę
gość
23-11-2023, 15:06:53

Przeżyłem kiedyś podobne chwile (właściwie to były miesiące) do tego co opisujesz. Miałem mrowienia, parestezje, słabszą jedną rękę, słabszą jedną nogę, męczliwości różnych grup mięśni nóg/pleców/karku/szczęki/języka/gardła, moja wydolność ogólna spadła o 80% na okres kilku tygodni. Finalnie też diagnoza BFS i tężyczka. po 1,5 roku objawy ustąpiły o jakieś 80%.

Widać po Twoim opisie, że żyjesz w lęku - to nie pomaga i może potęgować wszelkie objawy tężyczkowe/BFS. Podobnie ciągła obserwacja siebie - ona na dobrą sprawę nie ma sensu bo prowadzi do "histerii" kiedy tylko dostrzeżesz jakiś nowy szczegół (który wszak mógł istnieć już od dawna, ale nigdy wcześniej na przykład nie porównywałeś tak dokładnie swoich dłoni).
gość
23-11-2023, 15:07:22

C.D:

Z zasadniczych kwestii - Fascykulacje nie są objawem SLA - mogą w nim występować, ale już jako objaw towarzyszący/wtórny do odnerwienia mięśni a więc najpierw pojawia się osłabienie kliniczne lub niedowład w danym mięśniu, a dopiero potem fascykulacje.
Nie piszesz nic o słabości klinicznej lub wystąpieniu ewidentnego niedowładu któregoś mięśnia- który był by zasadniczym kryterium w podejrzeniu SLA. Subiektywne osłabienie czy wyszczuplenie jednej kończyny, ale bez jej osłabienia zupełnie nie wskazuje na SLA.
Parestezje - nie występują w SLA, są ewidentnym argumentem za innym schorzeniem/zespołem.

W BFS występuje mnóstwo dziwnych objawów - parestezje, drżenia, fascykulacje, subiektywne osłabienia, obiektywne osłabienia (ale na poziomie powiedzmy 10-20% spadku siły w danym mięśniu / grupie mięśni). Wszystkie te objawy mogą dotyczyć całego ciała od palców stóp aż do czubka głowy.
Z info znalezionych na forach - BFS często ma swój początek w infekcji (szczególnie układupokarmowego).
Przebieg BFS często wygląda tak, że ma dość dynamiczny początek, po kilku tygodniach/miesiącach narastania objawów stan się stabilizuje, a następnie powoli idzie ku poprawie. W większości przypadków po roku/dwóch zostaje jakieś 10-30% objawów z okresu apogeum. Warto zadbać o siebie w tym czasie (zdrowa dieta, w miarę możliwości dużo ruchu na świeżym powietrzu, ćwiczenia w domu).

Jeżeli w którymś miejscu pojawią się fascykulacje, potem trwają, a potem zanikną bez skutku w postaci wyraźnej słabości tego mięśnia to SLA absolutnie nie wchodzi w rachubę.
W SLA nie istnieje coś takiego jak słabość i jej późniejsze wycofanie się - raz nabyta słabość tylko się pogłębia i to w szybkim tempie (kilka tygodni/ miesięcy od pierwszych objawów do pełnego wyłączenia funkcji danego mięśnia/grupy mięśni).
Początkujący
25-12-2023, 05:05:29

@gość 23-11-2023, 16:07:22

Wspaniale i logicznie wytłumaczne. Ludzie usilnie doszukuja się objawów SLA, tymczasem wydaje się, że zdecydowanie łatwiej jest postawic diagnozę z wykluczenia.

Ja pozwolę zadać pytanie odnosnie fascykulacji: Czy według Ciebie fascykulacje która pojawiają się wyłącznie po aktywizacji mięśniwej, nastepnie utrzymują przez kolejne kilka minut ale niemal zupełnie nie występują w pozycji leżącej gdy miesnie nie są używane czy to przemawia za wykluczeniem SLA? Inaczej mówiąc czy w SLA fascyklulacje pojawiaja się samoistnie bez względu czy w danej chwili używamy mieśni?

Przepraszam jeśli wyraziłem to niezbyt dokładnie, występują u mine takie objawy właśnie po pionizacji ale tak zastanawiam się czy raczej nie świadczy to bardziej o nadpbudliwości nerwowo-miesniowej (tężyczka, osłabienie mięśni) a nie samym odnerwieniu mięśnia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: