Reklama:

Prawo jazdy a padaczka - auto służbowe (5)

Forum: Padaczka

gość
07-10-2018, 11:14:18

Cześć,
biorę leki, czekam aż minie rok i będę mógł zrobić prawko. Zakładając że będę miał już prawko to czy będę mógł jeździć autem w ramach obowiązków służbowych (chodzi o kategorię B)
Moja praca to praca biurowa, niekiedy jednak pracodawca wysyła pracowników po jakieś części do sklepu, czy dojazd do klienta (zdarza się to z raz na miesiąc)
Czy padaczka całkowicie wyklucza mnie z prowadzenia auta w zakresie obowiązków służbowych? Chodzi o kategorię B. Pytam gdyż pracodawca nie wie o mojej chorobie, naciska na zrobienie prawa jazdy. Tylko nie wiem czy nawet jak będę miał to prawo jazdy to będę mógł jeździć w pracy. Napady zdarzały się podczas snu, ostatni miał miejsce jakieś półtora roku temu, od miesiąca podjąłem leczenie, przyjmuję leki.
Jak to jest jeżeli wykonuje się jakieś przejazdy służbowe - czy pracodawca wysyła pracownika wtedy na jakieś dodatkowe badania dotyczące tej kwestii? Czy pracodawca wymaga wtedy pokazania prawa jazdy, czy na takim prawo jazdy jest napisane że jest to terminowe? Pytam gdyż to może wzbudzić podejrzenie u pracodawcy.
Oczywiście lekarz medycyny pracy nie wie o mojej chorobie jak szedłem do tej pracy. Chcę pracować i normalnie żyć.
gość
07-10-2018, 17:32:14

Moge pogadac bo inni juz maja po uszy pytan i wcale sie n ie dziwie.
Kiedy zaczales leczenie /dokladna data, co to znaczy "od miesiaca"?, kiedy byla pierwsza wizyta u neurologa?
gość
08-10-2018, 08:38:18

Dzięki :)
od około miesiąca biorę leki, jakieś 1,5 miesiąca temu byłem u neurologa.
gość
08-10-2018, 08:40:01

1,5 miesiąca temu byłem pierwszy raz u neurologa po raz pierwszy dla jasności :) od jakiegoś miesiąca biorę tabletki :)
gość
08-10-2018, 14:15:06

Czesc ,nie lenie sie ale skarbnica wiadomosci na ten moment jest artykul www.info car.pl/infocar/artykuly/prawo jazdy z padaczka.html.
Przeczytaj pilnie te informacje,bardzo uwaznie.
Pracodawca nie ma prawa namawiac lub zmuszac pracownika do posiadania prawa jazdy , chyba ze byla w umowie taka koniecznosc.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: