Reklama:

Praca fryzjerki a padaczka (6)

Forum: Padaczka

gość
29-05-2014, 20:37:10

Witam,
chciałabym zapisać się na kurs fryzjerski i zostać fryzjerką - jest to moją pasją. Choruję jednak na padaczkę. Obawiam się, że lekarz medycyny pracy może odmówić skierowania mnie na kurs. Czy orientujecie się może jak to wygląda? Od ponad roku nie mam napadów i nie biorę leków (leki dostałam ponieważ miałam niezgodności w eeg, nigdy nie miałam napadów jako takich, prócz może tych 'wejrzeniowych', czyli chwilowe zawieszenie się przy nadmiernym stresie - jak zaczęłam brać rozmaite leki na padaczkę nagle zaczęłam mieć również napady różnych typów. Po odstawieniu leków napady ustały).
W internecie nie znalazłam żadnych oficjalnych informacji, jedynie jakiś wpis na blogu czy inną prezentację, gdzie było napisane, że padaczka wyklucza bycie fryzjerką (równocześnie jednak w tej prezentacji znalazłam kilka faktów niezgodnych z prawdą, toteż nie jest to pewne źródło).
Czy ktoś z Was wie może jak przeważnie postępuje lekarz medycyny pracy w takich wypadkach? I co należy zorganizować, żeby udało się zapisać na kurs?
Pozdrawiam
gość
30-05-2014, 20:56:36

Najpewniejszą odpowiedź na swoje pytanie znajdziesz tylko u lekarza medycyny pracy. W tym zawodzie istnieją poważniejsze przeciwwskazania. Jest wielka grupa chorych i niepełnosprawnych realizujących się poprzez pracę. Przecież, np. kierowca zawodowy musi mieć świetny wzrok, a są tacy, którzy jeżdżą w okularach.
Życzę spełnienia marzenia.
Jestem chory i mam na to papiery :-)
Wtajemniczona
02-06-2014, 17:52:01

Do gość z dnia 29.05.2014 godz. 22:37
Witam
Nic nie piszesz, czy leki odstawiłaś w porozumieniu z lekarzem, czy sama.
To, że od roku czasu nie masz ataków to nie znaczy, że jesteś zupełnie zdrowa, życzę Ci abyś była zdrową osobą.
Jednak lekarz medycyny pracy wiedząc o tym, że leczyłaś się na padaczkę na pewno zażąda o Ciebie zaświadczenia od lekarza neurologa, na jakim etapie jesteś leczenia, jaki jest to rodzaj padaczki oraz jaki jest wynik badania EEG ( jest to podstawowe badanie przy leczeniu padaczki). W przeciwnym wypadku na pewno nie podpisze Ci badań, a tym samym nie dopuści Cię do pracy.
Chcesz być fryzjerka, powinnaś sobie zdawać sprawę, że będziesz miała do czynienia z narzędziami ostrymi (nożyczki), pod napięciem (suszarka, maszynka) ze środkami chemicznymi, a także z gorącą wodą. Piszesz, że miałaś tylko zawieszenia, wystarczy aby klientce zrobić krzywdę, a później mieć kłopoty.
Alicja
Wtajemniczona
02-06-2014, 18:02:14

Do romanek
Witam
Jeśli ktoś nosi okulary – widać od razu, że ma jakąś wadę. Lekarz więc badając osobę ustala termin na jaki może być wydane prawo jazdy. Tak naprawdę wszystko zależy od naszej wady, wieku oraz humoru lekarza. Zwykle przy małych wadach ustala się prawo jazdy z terminem 15 lat.
Tak jak widzisz można być kierowcą.
Alicja
gość
03-06-2014, 08:38:42

Do alutka57
To był tylko przykład możliwości.
O kierowcach wiem że noszą soczewki kontaktowe, widzą słabo ale są piękni.
Noszę okulary, jestem kierowcą bezterminowo i kontroluję wzrok u lekarza systematycznie, dla własnego spokoju i bezpieczeństwa.
W temacie padaczka - praca fryzjerki powinien powstać taki sam "układ" lekarz-chory. O ile praca będzie dozwolona przez lekarza, ze względu na zagrożenia które opisałaś, dla fryzjerki i klienta.
PS
Przy padaczce również można posiadać prawo jazdy i kierować samochodem.
Pozdrawiam.
gość
03-06-2014, 13:27:56

Do gość z dnia 29.05.2014 godz. 22:37
Marzenia też muszą mieć realne podstawy.
Pozdrawiam
Jestem chory i dobrze mi tak.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: