Reklama:

poziom bilirubiny a drżenia u niemowlaka (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
20-02-2008, 10:20:00

Witam
Mój syn urodził się w terminie (3800g,57cm,10 pkt), już w 2giej dobie zostaliśmy wypisani do domu. Już wtedy wydawało mi się, że jest lekko żółty, ale nie wiedziałam, że powinien mieć zbadany poziom bilirubiny (w naszym szpitalu się nie bada!) 3 dnia zżółk bardzo. Gdy zażółcenie utrzymyało się 2 tyg, konsultowałam się z pediatrą. Pani dr kazała spokojnie czekać do 4 tyg życia, a w 4 tyg. spokojnie czekać do 8 tyg, na razie nie szczepić i nic nie robić. Po konsultacji z innym lekarzem wykonałam badania:usg przezciemiączkowe, brzuszka-tu wyniki prawidłowe i poziom bilirubiny-całkowity 8,07 (norma 0,1-1,3) i bezpośredni 0,8, AST 64,0 (norma 10-46) i ALT 27 (norma 12-66) Także ta lekarka poleciła na razie czekać i powtórzyć badanie za 2 tyg.
Moje pytania:
1. Dlaczego syn może mieć tak wysoki poziom bilirubiny?
2.Czy mogę próbować go zmniejszyć? (np. gotując moje mleko??-coś takiego wyczytałam)
3.Czy mogę zrobić teraz jeszcze jakieś badania, żeby np. wykluczyć wewnątrzmaciczne zakażenie synka? (w ciąży w każdym trymestrze robiłam badanie na toxoplazmozę-wynik ujemny, a na początku ciąży cytomegalię-wynik też ujemny, ale nie powtarzałam badania w każdym trymestrze, a może powinnam, bo mam starsze dziecko w przedszkolu, mogłam się zarazić?)
4.Czy taki poziom bilirubiny może uszkodzić mózg synka i spowodować jakieeś problemy neurologiczne? (chciałam dodać, że synek obecnie ma 6 tyg., ładnie przybiera na wadze- aży 5800, uśmiecha się do nas, wodzi wzrokiem, ale jednocześnie niepokoi mnie to, że miewa drżenie nóżek-złaszcza przy przebieraniu-z zimna?, często się pręży, jest sztywny, ciężko go ubrać-zginać rączki i nóżki, jest bardzo niespokojny i ma problemy z zasypianiem i spaniem)

Z góry dziękuję za odpowiedź
gość
21-02-2008, 15:22:00

to,ze u dziecka w 2-3 dobie pojawiła sie żółtaczka jest zjawiskiem fizjologicznym.zwykle nieosiąga ona większego nasilenia i mija po kilkunastu dniach.również podwyższony poziom aminotransferaz jest u nioworodka zjawiskiem naturalnym-wynika ono z niedojrzałości wątroby i mija z czasem.słusznie,że skontaktowała sie pani z pediatrą.rozumiem,że karmi Pani piersią.w takiej sytuacji żółtaczka może trwac dłużej i nazywana jest żółtaczką dzieci karmionych piersią.równiez powinna minąc samoistnie. w ażne w tym czasie sa kontrole u lekarza pediatry i obserwacja dziecka.symptomy które pani podała mogą budzic niepokuj,dlatego powinna pani wyrażnie powiedziec lekarzowi o tym co zaobserwowała Pani w zachowaniu dziecka.niestety nie widząc dziecka trudno na 100% powiedziec czy to co pani widziała jest rzeczywiście objawem chorobowym.biorąc pod uwagę to,że dziecko jest donoszone podwyższony poziom bilirubiny nie powinien mu zaszkodzic.ponieważ rozwija sie prawidłowo,przybiera na wadze,najada się małe jest prawdopodobieństwo,że można coś więcej zrobic aby zminimalizowac występującą żółtaczkę.gotowac mleka nie należy.można odstawic dziecko na 1-2 dni od piersi aby sprawdzic czy żółtaczka jest związana z karmieniem piersią.jeśli zażółcenie powłok nie zmniejszy sią znacznie po takim teście to znaczy,że przyczyna podwyższonego poziomu bilirubiny jest co innego niz pokarm kobiecy.warto zauważyc,że żółtaczka noworodków karmionych pierszia jest raczej rzadka-występuje u ok.1% dzieci karmionych mlekiem kobiecym.
na cukrzycę pani nie choruje?
proszę podac jednostki przy przedstawianych poziomach bilirubiny

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: