Reklama:

Powiekszona lewa źrenica (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
11-05-2009, 14:05:00

Witam. Po, krotce nakresle w swoj problem. Mianowicie cierpie na nerwice serca. Pewnego razu zostałem "poczestowany" amfetamia. Zrozumialem co sie ze mna dzieje, nie wiedzialem cze wracac do domu, czy od razu zglosic sie na pogotowie. Postanowilem nie robic paniki wrocilem do domu wypiłem ziolka uspokajajace i udalo mi sie usnac. Obudzilem sie po paru godzinach z lzawiacym okiem, ktore mnie bolalo. Cisnienie bylo w granicach 150/100 i puls okolo 130 , 140. Jak wstalem zorientowalem sie ze rowniez cos nie tak jest z moja lewa noga. Moglem nia ruszac, zginac itd, ale tak jakbym nie mial pelnego czucia. Lewa reka byla kompletnie sprawna. Zaniepokoila mnie powiekszona lewa źrenica. Oczywiscie nastpenego dnia odwiedzilem kardiologa, ekg wyszlo ok. Nastepnym krokiem byl naurolog. Po padaniach w gabinecie stwierdzono ze wszystkie odruchy sa prawidlowe itd. Dostalem rowniez skierowanie na TK glowy z kontrastem ktory rowniez nie wykazal nic zlego. Wiec niby wszystko ok. Jednak bylo to nieprzyjemne uczucie do, ktorego nie chicalbym wracac. Po tym zdarzeniu nerwica sie poglebila bralem syropek na uspokojenie a do dnia dzisiejszego betablocker. Poza tym wszystko ok jednak martwi mnie moja źrenica. Zauwazylem, ze jest ona powiekszona od co najmniej 6 lat. Przez ten okres nigdy nie odczuwalem bolow glowy, zaburzen koncentracji, swiadomosci i podobnych. Asymetrie źrenic najlepiej widac w średnim swietle w bardzo mocnym źrenice sie wyrownuja, podobnie w mroku. Czas reakcji jest identyczny. Czasami jest tak ze lewa wyrownuje sie z prawa lub nawet jes mniejsza. Mial ktos podobny przypadek? Wiem ze anizokoria jest dosyc czesta, jednak troche mnie ona martwi. Zastanawialem sie nad rezonasem glowy, ale z drugiej strony nie wiem czy jest sens. Dodam ze mam wade wzroku w tym astygmatyzm kiedys z powieki lewego oka mialem usuwana gradowke. Czy to moze rowniez wplywac na wielkosc zrenic ? Pozdrawiam Rafal
gość
28-05-2009, 17:00:00

mam identycznie, tylko ze u mnie jes to prawa zrenica, lekarz powiedzial ze juz tak zostanie i jest to skutkiem urazu oka
gość
28-05-2009, 17:02:00

nazczescie nie zagraza to wzroku i mozna z tym zyc
gość
28-01-2010, 18:16:16

gość
11-09-2011, 17:57:14

Czy autor wypowiedzi znalazł przyczynę swojej nierówności źrenic?Ja obserwuję identyczne objawy od około 2 lat i dodam, że też jestem nerwicowcem...zbieram się żeby zrobić badania ale bardzo nie lubię chodzić do lekarzy :(
gość
11-09-2011, 18:51:15

Gość 2011-09-11 19:57:14 Czy autor wypowiedzi znalazł przyczynę swojej nierówności źrenic?Ja obserwuję identyczne objawy od około 2 lat i dodam, że też jestem nerwicowcem...zbieram się żeby zrobić badania ale bardzo nie lubię chodzić do lekarzy :(

Witam was

Nierówne źrenice nie koniecznie oznaczają cos złego.Taka przypadłośc nazywana jest Anizokoria,moj maz od urodzenia ma diwe rozne żrenice jedna jest mniejsza a druga wieksza nazywam go reksio,i nie przeszkadzało mu to w niczym,nie odczuwał żadnych dolegliwości miał robiona tomografie oczywiscie przed wypadkiem,i tak zostało tak wiec bez obaw nie oznacza to ze moze sie coś dziac złego,ale dla swojej pewnosci poszła bym do lekarza i sprawdziła:)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: