Dobry Wieczór.
Mam prośbę, proszę o ocenę mojego rezonansu, o poradę, neurolog powiedziała mi, że mój ból głowy może sam przejdzie, ale dała mi lek Divascan, stosuję go od 4 dni, znacznej poprawy nie odczuwam, może za wcześnie... Jaki lek mógłbym sprawdzić jeszcze, poza Divascanem. Co oznaczają te wszystkie pojęcia np. zmiana malacyjna, na granicy loży złogi hemosyderyny, zmiany leukodegeneracyjne? Oprócz bólu głowy, generalnie jeżdżę rowerem, dziś zrobiłem 40km.
Badanie MR głowy wykonano w sekwencjach echa spinowego i gradientowego przed i po dożylnym podaniu środka kontrastowego.
W obrębie płata czołowego oraz ciemieniowego po stronie prawej przysierpowo widoczna jest nieregularna,podłużna jama malacyjna po krwawieniu śródmózgowym o maksymalnych wymiarach 75x16x15mm.
W świetle jamy malacyjnej typowe sygały płynowe. Na granicy loży złogi hemosyderyny.
W obrębie trzonu ciała modzelowatego widoczny jest obszar zmian leukodegeneracyjnych o wymiarach 5x4x2,5mm.
W obrębie jąder podkorowych widoczne poszerzenia przestrzeni płynowych okołonaczyniowych.
Poza tym sygnał istoty białej i szarej obu półkul mózgowych jest prawidłowy. Układ komorowy symetryczny,nieposzerzony,nieprzemieszczony.
Przestrzenie płynowe przymózgowe prawidłowej szerokości.
Struktury mózgowe tylnego dołu czaszki,komora 4 bez odchyleń od normy. W badaniu nie uwidoczniono ewidentnej obecności ognisk patologicznego wzmocnienia kontrastowego.
Zawartość oczodołów i siodła tureckiego jest w normie.

Proszę o interpretację.
Pozdrawiam