Reklama:

potrzebuje pomocy w wyjaśnieniu moich badań (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
17-01-2008, 15:22:00

Mam 37l od lipca 2007 r zaczęły się moje problemy z kregosłupem wcześniej tez były bóle ale nie takie teraz nie moge spac bo drętwieje w nocy nie moge obrucic się na bok jak spie jak sie budze jestem spowolniona obolała jak się już rozruszam to jest ok podczas długiego siedzenia drentwieja mnie nogi i odczuwam ból w udach byłam juz u dwóch neurologów neurochirurga i reumatologa dostałam wiele skierowań na badania sporo leków zastrzyków od sierpnia mam zwolnienie miałam rehabilitacje zabiegi solux laser masaż podwodny byłam wycieńczona po nich gorzej sie czułam mam przeswietlenia kazdej cześci kręgosłupa w szyjnej zniesione wygięcie fizjologiczne zaczatki osteofitów w klatce piersiowej lekka skolioza oraz sklerotyzacja w cześci lędżwiowej dyskretne zmiany zwyrodnieniowo zniekształcające stawów międzykręgowych i zaznaczone uwypuklenia krążków między kręgowych zaś w rtg stawów biodrowo-krzyżowych masywna sklerotyzacja podchrząstkowa w obu stawach szpary stawowe zachowane z dyskretną nierównościa brzegów badanie krwi CRP ujemny ob 5 reumatolog zlecił lek SULFASALAZIN EN ale żaden z lekarzy nic konkretnie nie powiedzial czy to bedzie postepowac jak zapobiegac aby nie pogorszyc stanu kregosłupa pracuje z uposledzonymi dziecmi wiec dzwigam je mam prace z wymuszona pozycja ciala moze znajdzie sie tu jakas mila osoba ktora mi to wyjasni bo bole jak byly sa nieraz mocne przy zmiznach pogody nieraz nie odczuwam nic reumatolog wykluczyl reumatoidalne zapalenie stawow .z góry dziekuje
gość
17-01-2008, 19:09:00

Witaj Iwo
A na co reumatolog zaserwował Ci leczenie sulafasalazyną skoro wyklucza reumato***lne zapalenie stawów?Szkoda ,ze nie zapytałaś na jaką przyczyne ma działać. Być może podejrzewa jakąs chorobę z grupy immunologicznej .
Ustosunkuję się tylko do opisu rtg. kręgosłupa bo z tym mam sama do czynienia.
Napisałaś ,że drętwiejesz w nocy ale co konkretnie Ci drętwieje?

Jeśli ręce i skóra głowa to przyczyn nalezy szukać w odcinklu szyjnym. Opis rtg. nie wygląda dramatycznie. Zniesienie fizjologicznego wygięcia(lordozy) może dawać dolegliwości bólowe na skutek zaburzonej amortyzacji podczas ruchu . Zniesienie lordozy może współistniec ze zmianami dyskopatycznymi -uszkodzenie krązka międzykręgowego ale w rtg tego typu zmiany nie wyjdą. Osteofity(narośla kostne na trzonach kręgowych) mogą drażnić korzenie nerwowe i powodować ból , drętwienie rąk ,osłabienie siły mięśniowej.

Odcinek piersiowy jest najmniej ruchomy i prawdopodobnie musiałyby być znaczne zmiany żeby dawał tak duże dolegliowści.

Odcinek lędźwiowy- niepokoiłabym się wypuklinami krążków międzykręgowych. To może być przyczyna drętwienia i bólu nóg.
Czy były to tylko zdjęcia rtg? Jeśli tak to do pełnej diagnostyki szczególnie odcinka lędźwiowego brakuje MRI .
Być może jest ucisk na korzenie nerwowe lub worek oponowy przez wypukliny i stąd takie dolegliwości.
Jeśli drętwieją również ręce i są wyraźnie słabsze to również MRI odcinka szyjnego.
Obawaim się ,że to może być tylko pobożne życzenie bo lekarze z racji ceny tego badania kierują przy szczególnym uporze pacjenta stosując półśrodki w leczenie bez ostatecznego rozpoznania.
Ale jeśli cierpisz od sierpnia a rozpoznania nadal brak to warto o te badania powalczyć.
Nie podajesz szczegółów jakiego typu leki przyjmowałas ale były to prawdopodobnie NLPZ , miorelaksanty i wit z grupy B.
To typowy zestaw w takich przypadłościach działajacy objawowo ale nie znosi przyczyny.
Rehabilitacja -solux, masaż podwodny rozluźniają mięśnie ale nie mają wielkiego wpływu bezpośrednio na zmiany w samym kręgosłupie, laser działa p. zapalnie.
Jeśli mój tok rozumowania jest prawidłowy to w miarę skuteczną pomoc możesz osiągnać poprzez fizjoterapię -leczenie ruchem przy współudziale różnych technik wykonywaną przez specjalizujacego sie w terapii kręgosałupa rehabilitanta.
Co do zmian w stawach biodrowych nie mam pełnej wiedzy wiedzy ale każda zmaina zwyrodnieniowa (sklerotyzacja) może powodować ból więc przynajmniej część objawów pochodzących z nóg może mieć również tu źródło.
Postępować niestety będzie wraz z wiekiem i obciążeniem. Ten rodzaj pracy , dźwiganie ,schylanie niestety może przyspieszać proces. Radzę nauczyć się poprawnych zachowań ruchu choć to nie jest proste kiedy człowiek czuje się jakby walec po nim przejechał.
Ze swojej strony mogę radzić tylko dokładniejszą diagnostykę i jeśli zmany w kręgosłupie nie będą zbyt zaawansowane czyli kwalifikujące się do leczenia operacyjnego to trzeba się ratować rehabilitacją ale dobrze dobraną .
Doraźnie ulgę może przynieść szczególnie przy porannej sztywności mięśni i bólu dosyć grący prysznic skierowany na kręgosłup i stawy biodrowe ale to nie leczenie tylko drobna rada.
Pozdrawiam
Początkująca
17-01-2008, 23:15:00

witaj
Na samym wstepie chce serdecznie podziekowac za odpowiedz juz opisuje dretwienia nocne zasypiam na boku poniewaz mam takie bole ze jak polozylabym sie na plecach nie podnioslabym sie wogole zasypiam na boku jak zasne czuje okropny bol w czesci ledzwiowej i nie moge sie obrucic staram sie obudzic jesli maz jest w domu widzi ze sie rzucam w lozku i sam mnie przekulnie na drugi bok i tak jest cala noc jesli bol jest silny przebudze sie i musze wypelznac z lozka naprawde bo podniesc sie nie moge zaczynam chodzic po domu az sie rozruszam i ponownie sie klade jak spie sama bo maz w pracy budze sie lapie sie oparcia lozka i zaczynam podskakiwac aby obrucic sie na bok teraz jestem dlugo w domu wiec nie mam wielkiego wysilku to bole nie sa az tak mocne i czeste ale wystarczy ze zabiore sie za sprzatanie w domu albo prasowanie lub gotowanie odczuwam w nocy bol najgorsze jest to ze nawet w nocy jak spie musze miec koldre miedzy nogami wtedy wygodnie mi sie spi . Jak jestem w pracy a pracuje w systemie 3 zmianowym wiec toaleta poranna tych dzieci rano najgorsze sa popoludniowki kiedy jest kapiel dzieci -dzieci to tylko sa w nazwie placowki one maja wiekszosc powyzej 20 lat maja przykurcze wiec samo ubranie sprawia duzy wysilek staram sie w ciezkich chwilach w pracy miec pas mam taki wysoki gorset z oplataniem na ramiona od czasu jak zachorowalam wiele rzeczy zmienilam w swojej postawie zaczelam sie oszczedzac i dbac aby nie czuc bolu mam w domu mate do masazu podwodnego w pracy gorset schylam sie juz kucajac ale i tak bol czasem jest nawet nieraz odczuwam bol idac i majac torebke na ramieniu staram sie juz nosic ja w reku ciezar rozkladam na dwie rece martwi mnie tez ze cierpna mi nogi jak dlugo siedze musze unosic je wtedy zdiete do gory wtedy jest mniejszy bol .Jesli chodzi o badania to mialam rtg kregoslupa L-S tomograf i rezonans tego odcinka tylko reszte kregoslupa i staw biodrowo-krzyzowy to tylko rtg .Teraz opisze leki ktore zarzywalam wiec na poczatku dostawalam jednoczesnie dwa zastrzyki naklofen i mydokalm nastepnie zlecil mi neurolog milgamma chyba dobrze napisalam ale okazalo sie po probie ze jestem uczulona i nie dostalam ich w zamian zlecila mi nivolin w zastrzyku dostalam 2 x po 5 zastrzykow.Bralam doustnie dexak i aglan -doraznie , sirdalud jedna czwarte rano i w poludnie a wieczorem polowe bralam tez baclofen dicloberl doraznie .Leczylam sie u jednej pani neurolog tej co mi to wszystko zlecila na koniec nie dowiedzialam sie od niej nic tylko to ze ona nie widzi dlaczego ja mam takie bole i nie moze mi juz pomoc a ja przychodze tylko do niej po zwolnienia bo wymyslam ze raz boli mnie tu raz gdzie indziej a bole naprawde ciagle pojawiaja sie inaczej w ciagu dnia bo w nocy to ciagle ten sam bol. Wiec poszlam prywatnie do innego neurologa ktory przypuszczal ze mam bardzo napiete miesnie ktore powoduja ciagle zapalenie miesni w gabinecie zaczal mi naciagac caly kregoslup on tez jest lekarzem rehabilitacji wyszlam od niego jak po przejechaniu walcem ale poczulam pewne rozluznienie bo nieraz odczuwalam taki bol jakbym miala ciagle ciezki plecak na plecach po tym naciaganiu sie troche rozluznilo . Ale na nastepnej wizycie mowilam mu ze odczuwam bole takie tetnienie w okolicy lokci kolan i nieraz boli mnie stopa pod spodem ze az kuleje wiec skierowal mnie do reumatologa zlecil badanie krwi . Wiec znow prywatnie poszlam do reumatologa bo na kase chorych to mozna sie predzej przekrecic niz doczekac na wizyte po opowiedzeniu ponownie wszystkiego pani doktor zbadala mnie i zauwazyla mala rozciagliwosc w biodrze prawym jak noga byla zgieta juz po lekkim odchyleniu w bok czulam bol jakby miesnie byly za krotkie i zlecila rtg stawow biodrowo krzyzowych w nich stwierdzono masywna sklerotyzacja podchrząstkowa w obu stawach szpary stawowe zachowane z dyskretną nierównościa brzegów i dzis bylam u niej nic mi nie wytlumaczyla tylko zlecila zabiegi i SULFASALAZIN EN 2***1tabl. no i kazala mi zmienic prace i tyle sie dowiedzialam mam dosc juz wszystkich lekow ktore niszcza mi zoladek a pomagaja chwilowo jestem juz wykonczona tym leczeniem jak pracuje 16lat to pierwszy raz mam takie zwolnienie ale mam teraz 10 zabiegow ale lekarz powiedzial ze do pracy moge isc wiec co one mi pomoga smieszne .Wiec zaczelam szukac forum z mysla ze ktos mi wytlumaczy co sie dzieje i przestane sie juz zamartwiac czy oszalam ze ciagle czuje bol. Wytlumacz co to jest za badanie MRI . pozdrawiam
gość
18-01-2008, 21:08:00

Witaj Iwo ponownie
MRI to rezonans magnetyczny . Skoro miałaś już to badanie i w odcinku lędźwiowym wyszły tylko wypukliny bez ucisku na worek oponowy i korzenie to raczej nie tu leży przyczyna . Przy takim wyniku mogą być dolegliwości ale raczej nie o tak dużym nasileniu .
Miałaś typowe leczenie serwowane przez neurologów .
Można jeszcze czepić się stawów biodrowych i pokazać zdjęcie mądemu ortopedzie ale tu raczej nie byłoby drętwienia i pieczenia nóg , bólu stóp nie mówiąc o bólu łokci.

Tak rozlane bóle podsunęły mi jeszcze jedną myśl.
Istnieje choroba o nazwie FIBROMIALGIA . Właściwie to nawet trudno nazwać to wyodrębniona chorobą a diagnozuje się ją po wykluczeniu innych przyczyn dolegliowści.
Nie jest to choroba , którą lekarze traktują poważnie i mało o niej wiedzą i najczęsciej pacjentów dotknietych tą przypadłością traktuja jak hipochondryków.
Nie daj sobie wmówić ,że Cię nie boli skoro Ty wiesz najlepiej co odczuwasz.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/inne-choroby/dziwna-choroba-miesni_-fibromialgia,947_633.htm
To link opisujący chorobę

http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36118
To link do FORUM FIBROMIALGIA , poczytaj ,popytaj na tym forum może tam znajdziesz jakąś dobrą radę.

Jest również wątek na tym forum
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,27195

Iwo , współczuję Ci bólu i lekarza-niedowiarka.
Może jeszcze przyda Ci informacja ,że możesz skorzystać z rehabilitacji w ramach Prewencji Rentowej ZUS.
Teraz już trochę późno bo wkrótce kończysz zwolnienie ale przy następnej okazji razem ze zwolnieniem możesz poprosić lekarza o wypisanie wniosku na taką właśnie formę rehabilitacji . Nie mam pewności czy mozna wnioskować o taki turnus rehabilitacyjny poza okresem zwolnienia ale to kwestia do wyjaśnienia w ZUS.
Są to zwykle turnusy wyjazdowe z dużym pakietem zabiegów .
Może w warunkach sanatoryjnych gdzie oprócz zabiegów jest oderwanie się od codziennych obowiązków , luz psychiczny , fajne formy spędzania wolnego czasu odzyskała byś chociaż na trochę dobre samopoczucie.
Jeśli będziesz tym zainteresowana wpisz w google ,,prewencja rentowa ZUS,, pod tym hasłem znajdziesz potrxzebne informacje .

Dla świętego spokoju można by jeszcze zrobić MRI odcinka szyjnego. Niekiedy przy rozległych przepuklinach jądra miażdżystego z uciskiem na rdzeń kręgowy w tym odcinku objawy dotyczą nie tylko rąk ale promieniują również na nogi i miednicę. Ale to taka luźna sugestia żeby wykluczyć tę ewentualną przyczynę.

Zmiana pracy sugerowana przez lekarza nie jest pozbawiona racji bo dźwiganie prędzej czy później odbije się niekorzystnie na Twoim kręgosłupie ale to zapewny trudny problem . Sama stoję przed takim po dwóch operacjach kręgosłupa.
Pozdrawiam

gość
18-01-2008, 21:15:00

Iwo , jeszcze jedna rada.
Jeśli jesteś skazana na przewlekłe stosowanie leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych to koniecznie bierz środki osłonowe na żołądek -bez reepty Ranigast ale skuteczniej chronią leki z grupy Omeprazolu-na receptę
gość
16-08-2009, 18:05:00

18-01-2008 o 00:15, iwo36l :
witaj
Na samym wstepie chce serdecznie podziekowac za odpowiedz juz opisuje dretwienia nocne zasypiam na boku poniewaz mam takie bole ze jak polozylabym sie na plecach nie podnioslabym sie wogole zasypiam na boku jak zasne czuje okropny bol w czesci ledzwiowej i nie moge sie obrucic staram sie obudzic jesli maz jest w domu widzi ze sie rzucam w lozku i sam mnie przekulnie na drugi bok i tak jest cala noc jesli bol jest silny przebudze sie i musze wypelznac z lozka naprawde bo podniesc sie nie moge zaczynam chodzic po domu az sie rozruszam i ponownie sie klade jak spie sama bo maz w pracy budze sie lapie sie oparcia lozka i zaczynam podskakiwac aby obrucic sie na bok teraz jestem dlugo w domu wiec nie mam wielkiego wysilku to bole nie sa az tak mocne i czeste ale wystarczy ze zabiore sie za sprzatanie w domu albo prasowanie lub gotowanie odczuwam w nocy bol najgorsze jest to ze nawet w nocy jak spie musze miec koldre miedzy nogami wtedy wygodnie mi sie spi . Jak jestem w pracy a pracuje w systemie 3 zmianowym wiec toaleta poranna tych dzieci rano najgorsze sa popoludniowki kiedy jest kapiel dzieci -dzieci to tylko sa w nazwie placowki one maja wiekszosc powyzej 20 lat maja przykurcze wiec samo ubranie sprawia duzy wysilek staram sie w ciezkich chwilach w pracy miec pas mam taki wysoki gorset z oplataniem na ramiona od czasu jak zachorowalam wiele rzeczy zmienilam w swojej postawie zaczelam sie oszczedzac i dbac aby nie czuc bolu mam w domu mate do masazu podwodnego w pracy gorset schylam sie juz kucajac ale i tak bol czasem jest nawet nieraz odczuwam bol idac i majac torebke na ramieniu staram sie juz nosic ja w reku ciezar rozkladam na dwie rece martwi mnie tez ze cierpna mi nogi jak dlugo siedze musze unosic je wtedy zdiete do gory wtedy jest mniejszy bol .Jesli chodzi o badania to mialam rtg kregoslupa L-S tomograf i rezonans tego odcinka tylko reszte kregoslupa i staw biodrowo-krzyzowy to tylko rtg .Teraz opisze leki ktore zarzywalam wiec na poczatku dostawalam jednoczesnie dwa zastrzyki naklofen i mydokalm nastepnie zlecil mi neurolog milgamma chyba dobrze napisalam ale okazalo sie po probie ze jestem uczulona i nie dostalam ich w zamian zlecila mi nivolin w zastrzyku dostalam 2 x po 5 zastrzykow.Bralam doustnie dexak i aglan -doraznie , sirdalud jedna czwarte rano i w poludnie a wieczorem polowe bralam tez baclofen dicloberl doraznie .Leczylam sie u jednej pani neurolog tej co mi to wszystko zlecila na koniec nie dowiedzialam sie od niej nic tylko to ze ona nie widzi dlaczego ja mam takie bole i nie moze mi juz pomoc a ja przychodze tylko do niej po zwolnienia bo wymyslam ze raz boli mnie tu raz gdzie indziej a bole naprawde ciagle pojawiaja sie inaczej w ciagu dnia bo w nocy to ciagle ten sam bol. Wiec poszlam prywatnie do innego neurologa ktory przypuszczal ze mam bardzo napiete miesnie ktore powoduja ciagle zapalenie miesni w gabinecie zaczal mi naciagac caly kregoslup on tez jest lekarzem rehabilitacji wyszlam od niego jak po przejechaniu walcem ale poczulam pewne rozluznienie bo nieraz odczuwalam taki bol jakbym miala ciagle ciezki plecak na plecach po tym naciaganiu sie troche rozluznilo . Ale na nastepnej wizycie mowilam mu ze odczuwam bole takie tetnienie w okolicy lokci kolan i nieraz boli mnie stopa pod spodem ze az kuleje wiec skierowal mnie do reumatologa zlecil badanie krwi . Wiec znow prywatnie poszlam do reumatologa bo na kase chorych to mozna sie predzej przekrecic niz doczekac na wizyte po opowiedzeniu ponownie wszystkiego pani doktor zbadala mnie i zauwazyla mala rozciagliwosc w biodrze prawym jak noga byla zgieta juz po lekkim odchyleniu w bok czulam bol jakby miesnie byly za krotkie i zlecila rtg stawow biodrowo krzyzowych w nich stwierdzono masywna sklerotyzacja podchrząstkowa w obu stawach szpary stawowe zachowane z dyskretną nierównościa brzegów i dzis bylam u niej nic mi nie wytlumaczyla tylko zlecila zabiegi i SULFASALAZIN EN 2***1tabl. no i kazala mi zmienic prace i tyle sie dowiedzialam mam dosc juz wszystkich lekow ktore niszcza mi zoladek a pomagaja chwilowo jestem juz wykonczona tym leczeniem jak pracuje 16lat to pierwszy raz mam takie zwolnienie ale mam teraz 10 zabiegow ale lekarz powiedzial ze do pracy moge isc wiec co one mi pomoga smieszne .Wiec zaczelam szukac forum z mysla ze ktos mi wytlumaczy co sie dzieje i przestane sie juz zamartwiac czy oszalam ze ciagle czuje bol. Wytlumacz co to jest za badanie MRI . pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: