Witam! mam 22 lata i podczas badanie USG główki u mojego 5 miesięcznego synka zaobserwowano poszerzone przestrzenie podtwardówkowe co to może oznaczać bo bardzo się boję. w poniedziałek ma mieć robioną pierwszą tomografię. przytoczę wynik bad. USG: Badanie utrudnia znaczne zrośnięcie ciemiączka. struktury mózgu dostępne badaniu bez zmian ogniskowych. układ komorowy w linii pośrodkowej nieposzerzony. sploty naczyniówkowe komór bocznych bez cech rozwarstwiania. przestzreń podtwardówkowa po stronie prawej szerokości 0,65cm po stronie lewej 0.66cm przestrzen miedzypolkulowa 0.7cm.
co to może oznaczac?? dodam ze dziecko rozwija sie prawidłowo rodzilam naturalnie i wczesniej przy usg glowki nie bylo zadnych niepokojacych objawow do teraz. zauwazylam ponadto ze synek tak jakby mial mniejsze lewe oczko( to wyglada tak jakby mial niec spuchnieta powieke i wogole cale oczko mniejsze) to mnie niepokoi a tak to wszystko ui niego jest. ok. bardzo bardzo prosze o odpowiedz bo strasznie sie martwię. z czego takie cos moglo powstac moze to jakies moje zaniedbanie w czasie ciązy poród przebiegal prawidlowo maly dostal 9pkt. w skali Apgar wazyl 3200g i urodzil sie w 39 tyg. ciazy. czekam na odp. dziekuje