Reklama:

Poszerzenie przestrzeni podpajeczynówkowych u 4 mies. dziecka. (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-02-2009, 13:39:00

Witam.W dni dzisiejszym wykonałem usg przeaciemiączkowe mojego 4 miesięcznego syna .W trakcie badania stwierdzono obstronne poszerzenia przestrzeni podpajęczynówkowej.Na wizytę u neurologa jesteśmy umówieni dopiero za tydzień ,więc proszę o informacje czym taki stan moze być spowodowany, czy jest to groźne dla zdrowia.Z góry dziękuje z odpowiedź.Pozdrawiam.
gość
18-02-2009, 09:08:00

zadaj może pytanie na pediatrii
gość
19-02-2009, 21:40:00

Też przez to przeszliśmy . U naszej córeczki rozpoznano to w 3 mieś życia-bad. wykonano w związku z asymetrią napięcia mięśniowego. W I-szym badaniu wyszło 9-10mm, po 6 tyg 11-12mm, a po kolejnych 2 mieś 13-14mm. Cały czas rowijała sie prawidłowo pod każdym względem, a rehabilitacja 2x w tyg przyniosła super efekty. Dopiero w 7 mieś przestrzeń przestała się poszerzać-odetchnęliśmy bo neurolog chciała nas już wysyłać na neurochirurgię- sama jestem lekarzem więc wzięłam na siebie odpowiedzialność i odmówiłam bojąc się jakiejś punkcji itd. Dobrze zrobiłam, ale zakładałam,że skoro dziecko dobrze się rozwija i ruchowo i psychicznie to nie można panikować. Gdyby jednak coś było nie tak to smabym ją tam zawiozła. Nie bójcie się, w większości przypadków są to przypadkowo stwierdzanie anomalie, nie dające objawów klinicznych. Podejrzewam, że wile ludzi ma szerszą przestrzeń od innych i nawet o tym nie wie. Najważniejsze jest że nie ma innych objawów. A neurolodzy często sami nie wiedzą o czym to świadczy i jaki to ma wpływ na rozwój dziecka. Przestrzeń zwykle rośnie do 6-7 mieś i "staję". Życzę Wam wszystiego dobrego - nie martwcie się!!!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: