Reklama:

porażenie nerwu twarzowego u mojego synka (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-02-2009, 18:45:00

witam wszystkich
Bardzo prosze o porade 3 dni temu neurolog stwierdził u mojego 4 letniego dziecka porazenie nerwu twarzowego. Dał skierowanie do szpitala twierdzac ze jego leczenie bedzie polegało tylko na rehabilitacji
Na izbie przyjec Pani doktor powiedziała ze nie ma sensu kłasc małego na oddział gdzie jest pełno wirusow biegunek i zapalenia płuc a synek nie dostanie izolatki
przepisała mu witamine B6 i naproxen - poleciła rehabilitacje w miejscu zamieszkania no i wrocilismy do domu.Jutro jestem umowiona w centrum rehabilitacji Tak sie boje o synka czy to jest stosowne leczenie i choroba sie cofnie
gość
10-03-2009, 19:29:00

moja 2-letnia córka też miała porażenie nerwu twarzowego pół roku temu.
jestem w szoku co piszesz bo nas położyli w szpitalu i podawali jej dwa tygodnie sterydy dożylnie żeby wszystko się cofnęło. do tego rehabilitacja i badania ( tomograf komputerowy głowy) by wykluczyć zmiany w mózgu.
im wcześniejsze podanie sterydów tym większa szansa że wszystko wróci do normy. nie wiem gdzie mieszkacie ale my jesteśmy z Warszawy. sama rehabilitacja nie wystarczy! wiem co mówię bo mojej córce została asymetria po porażeniu a do szpitala trafiłyśmy w ciągu 2 dni od wystąpienia objawów.
gość
18-03-2009, 20:11:00

Proszę nie wpadać w panikę. Porażenie Nerwu Twarzowego najczęciej jest idiopatyczne (bez uchwytnej przyczyny). Jeżeli dziecko nie ma innych objawów neurologicznych to powinno mieć zrobione tylko punkcję lędzwiową żeby wykluczyć jakąś chorobę infekcyjną (np. Borreliose). Przy idiopatycznym porażeniu podaje sie Sterydy ale tylko przez parę dni. Co do Prognozy to w niewielkiej częsci przpadków choroba leczy sie z niewielkim defektem. (Asymetria).

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: