Reklama:

porażenie nerwu twarzowego a ciaża (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-11-2008, 13:52:00

Witam! Parę dni temu zauważyłam, że coś dziwnego zaczyna się dziać z moja prawa strona twarzy-inaczej układa się prawy kacik ust, nie mogę mocno zacisnać oka itp. Po konsultacji neurologicznej i laryngologicznej stwierdzono obwodowe porażenie nerwu siódmego po prawej stronie, bez niedowladów, objawow oponowych.
Ze względu na to, że jestem w 37 tyg. ciaży nie dostałam żadnych leków, bo mogłyby zaszkodzić dziecku badź przyspieszyć poród. Trzeba czekac do rozwiazania. Mam pytanie-jak wyglada zwykle leczenie? Czy te objawy szybko ustapia? Nie ukrywam, że bardzo się martwię...Teraz dobro dziecka jest najważniejsze, ale chciałabym "normalnie" wygladać....
Proszę o pomoc!!!!
gość
28-12-2021, 04:28:39

Witam,
Mi się przydarzyło to kilka dni temu i nie ukrywam, że jestem załamana
Jestem w 38 tygodniu ciąży, niedowład prawej strony twarzy.
Zaczęło się od opadania oka i problemu z mówieniem i bólem przy dotykaniu twarzy z prawej strony, następnego dnia temat się pogłębił, usta całkowicie po prawej stronie przestały reagować, a oko opadało
Po konsultacji z gin pojechałam na SOR, koniecznie do szpitala gdzie jest położnictwo żeby można było na miejscu podjąć decyzję
Reakcja była natychmiastowa na miejscu, rejestracja, ekg, rezonans, badania krwi, neurolog, larynfolog, jednym słowem 3 godz ustalenia przyczyny i otoczenie mnie niesamowita opieka specjalistyczna. Niestety przyczyny brak.
Później oczekiwanie na decyzję czy przyspieszmy poród czy podajemy sterydy, dodatkowo wspomnę że ciąża jest z hipotrofią. Ginekolodzy stwierdzili ze podajemy sterydy, a mała ma że mną zostać jak najdłużej.
Dostalam Encorton, Żel do oka, ćwiczenia i ciągła kontrola ciśnienia i oczywiście w razie jakikolwiek zmian lub nasilenia objawów powrót do szpitala.
Jestem załamana, podczas ćwiczeń zauważyłam jak problem jest poważny, brak reakcji prawej strony na jakiekolwiek ćwiczenie, problem z jedzeniem i mówieniem, ale się nie poddaje, ćwiczę jeśli można to tak nazwać, masuje i biorę garść tabletek, mam nadzieję że wrócę do pełnej sprawności, a małej w żaden sposób to nie zaszkodzi.
Od 35 tygodnia ciąży w żaden sposób nie zaszkodzi to ciąży, odezwę się za jakiś czas i powiem Wam co dalej, sama za Nas obie trzymam kciuki

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: