Reklama:

porad dyskopiatia c5-c7 (6)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
18-11-2013, 10:11:18

Witam wszystkich mam na imię Ewa, mieszkam w Bochni i mam problem z kręgosłupem szyjnym. Wszystko zaczęło się zimą zeszłego roku od bólu dolnej części pleców, dokładniej prawego boku, póżniej pojawiły się mocne zawroty głowy, dławienie, problemy ze wzrokiem, ból nóg, rąk połączony z mocnym sztywnieniem aż do łokci, sztywność i ból karku, na dzień dzisiejszy mocny, piekący ból głowy, głównie potylicy, karku, barków, klatka piersiowa, między łopatkami, po myciu okien, pchaniu wózków w pracy (Tesco), przyniesieniu zakupów, zrobieniu obiadu, pisaniu na komputerze itp, cierpnie, mrowi czy jak to tam nazwać, tył lewej strony głowy, policzek, ramię i dłoń po lewej stronie.Rok temu dokładnie robiłam RTG szyjnego stwierdzono dyskopatie c5 do c7, zażywałam olfen, mydocan, vicebrol. Chodzę do neurologa, ale on do tej pory nie widzi problemu, dala skierowanie na rezonans głowy i do kardiologa, wszystko jest ok. Dostałam histigen na zawroty głowy, aglan przeciw bólowo i servenon "na uśmiech", bo to podobno na tle nerwowym. Bardzo żle się czuje, jestem osłabiona, większa połowa dnia jest do kitu, po większym wysiłku zarówno w pracy jak i w domu 2 doby najchętniej bym przeleżała. W pażdzierniku byłam u pani neurolag prawie z płaczem, prosiłam o skierowanie na mri szyjnego, ale powiedziała, że z moim kręgosłupem nie jest tak jeszcze żle (RTG z przed roku nie zainteresowała się), skierowania nie dała. Lekarz rodzinny i lekarz medycyny pracy(badania okresowe) po trzech słowach mnie zrozumieli i od razu pytali o rezonans...? Mam ochotę olać to i robić dokąd nie trafię do szpitala! Pozdrawiam, poradżcie coś... Ewa
Forumowiczka
18-11-2013, 17:20:32

Ewa, rtg w diagnostyce dyskopatii pokazuje tylko zwężenie przestrzeni międzykręgowych ale dla neurologa już tylko to plus Twoje objawy powinny sugerować konieczność wykonania MRI, które uwidoczni uciski struktur nerwowych.
Czy neurolog badał odruchy, siłę mięśniową?
Nie daj sobie wmówić, że przyczyną takiego samopoczucia jest tło emocjonalne.
Owszem, na skutek tak dokuczliwych objawów, obaw z tym związanych, przewlekłego bólu często dochodzi do pogorszenia nastroju a to skutkuje wzmożonym napięciem nerwowym, który znów nasila ból. Ale w takiej sytuacji emocje są sprawą wtórną do objawów.
Nie wiem co Ci poradzić odnośnie uzyskania skierowania na MRI, które wydaje się niezbędne.
Może prośba do neurologa o odmowę na piśmie. To pewnie zaskutkuje pogorszeniem relacji lekarz/pacjent a może nie jeżeli wykażesz się taką determinacją.
Inna opcja to w stanie bardzo silnych dolegliwości udać się do szpitala i może będzie szansa, że zostaniesz przyjęta na diagnostykę.
To sposoby trochę wymuszeniowe ale jeżeli neurolog nie wykazuje obaw o pogorszenie Twojego stanu to każdy sposób na troskę o siebie dobry.
Najprościej byłoby zrobić MRI prywatnie- szybko, bez skierowania ale to wiąże się ze sporymi kosztami.
Ewa, dyskopatia szczególnie w okresie diagnostyki nie jest choroba tanią. Problemy z MRI na NFZ, odległe terminy na konsultacje neurochirurgiczne w związku z tym konsultacje prywatne, dobrzy fizjoterapeuci trudno dostępni z NFZ.
Jest rozbudowany wątek dotyczący dyskopatii szyjnej
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,0,875,44978,15230,dyskopatia-kregoslupa-szyjnego-a-operacja#p776626
Przenieś tam swój post. Może ktoś z forumowiczów ma przetarte szlaki w Twoim rejonie.
A doraźnie postaraj się zmienić w miarę możliwości swoje zachowania na bardziej oszczędzające.
Rozumiem, że w pracy w Tesco nie ma przebacz ale przynajmniej w domu staraj się nieco bardziej oszczędzać, konieczne obowiązki dziel odpoczynkiem w pozycji leżącej najlepiej na profilowanej poduszce ortopedycznej (bardzo wskazana przy dyskopatii szyjnej)
W niektórych przypadkach zbawienny wpływ na złagodzenie bólu ma ciepło w postaci okładów, lub masażu ciepłym prysznicem, komputer ustaw ergonomicznie tak żebyś nie musiała schylać głowy.
Unikaj leżenia/spania na wysokiej poduszce która pogłębia kyfozę (nieprawidłowa krzywizna odcinka szyjnego)
Poza drążeniem tematu diagnostyki warto skorzystać z pomocy doświadczonego fizjoterapeuty.
Szukaj ,,po języku"
Znalazłam taki namiar
http://www.***/krzysztof-borowiec2/fizjoterapeuta/bochnia
Z tego co przeczytałam pan stosuje terapię powięziowo- mięśniową.
Jeżeli problemem jest zaawansowana dyskopatia to trzeba usunąć przyczynę ale ten rodzaj terapii może przynieść ulgę w bólu na jakiś czas.
Ewa, skorzystaj z poleconego wątku dyskopatycznego. Są tam bardzo życzliwe osoby w różnych etapach choroby i może jeszcze coś doradzą.
Pozdrawiam Z.
gość
19-11-2013, 09:56:16

Witam
Dzięki za odpowiedż, odruchy i siłę mieśniową miałam sprawdzaną i na podstawie tego usłyszałam "z pani kręgosłupem nie jest jeszcze tak żle" + żadnych wyjaśnień dlaczego tak sadzi, żadnych, nazwijmy to, podchwytliwych pytań w stylu, a kto w domu firanki wiesza?, nic, żadnych wyjaśnień, żadnych pytań, a jeżeli już to tylko o sytuacje stresowe. Chyba muszę mieć rękę bezwładną, tylko po co mi aż to, wolałabym wrócić na mój rower, pojechać sobie z Bochni do np. Mszany i z powrotem, od 10 czy 11 lat to było moje lekarstwo na wszystko...było .
Przeniosłam swój post, dzięki raz jeszcze. Pozdrawiam
Początkujący
20-11-2013, 22:25:49

Witaj Ewa,
To objawy typowe dla boleriozy, poproś o skierowanie na test od lekarza I -kontaktu, IgM i IgG.
Polecam także badanie metodą dr. Volla na boleriozę, szybko wynik badania jest ogromną zaletą
P.S.
Da znać, o wyniku badań. Nie martw się, mam to poza sobą, 3lata cierpienia
Wieslaw Ochocki - Kręgarz
gość
21-11-2013, 16:13:33

Witam Cię, szczerze mówiąc nic nie wiem o żadnym kleszczu, o rany wystraszyłam się bardziej niż dyskopatii.
Sprawdzę to na pewno.
Pozdr. i dziękuję
Początkujący
21-11-2013, 16:36:27

Witaj Ewa,
nie panikuj :)
spokojnie poczekaj na wyniki badań.
Do usłyszenia
Wiesław
Wieslaw Ochocki - Kręgarz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: