Reklama:

poprawa wyników MRI (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
21-08-2009, 09:31:00

Witam.
Rok temu zdiagnozowano u mnie SM. Badanie rezonansem magnetycznym wykazało ok 10 zmian demienilizacyjnych w tym wzmocnione po podaniu kontrastu.
Po roku zrobiłam kontrolne MRI w którym wyszło, że zmian jest znacznie mniej, a kilku nawet nie widać. Brak wzmocnionych zmian.
Oto moje pytanie: czy nie stosując żadnej terapii immunomodulującej możliwe jest samoistne zmniejszenie zmian? Czy to oznacza, że w trakcie remisji choroby możliwa jest regeneracja mieliny? A może to nie SM? Dziękuję za odpowiedź.
gość
23-08-2009, 19:52:00

Ogniska demielinizacji w stwardnieniu rozsianym charakteryzują się zmiennym obrazem w badaniu MRI. Początkowo, w fazie zapalnej zmiany ulegają wzmocnieniu kontrastowemu przez około 1 do 13 tygodni, co jest wynikiem uszkodzenia bariery krew-mózg i charakteryzują się zazwyczaj większym rozmiarem, z gorzej odgraniczonymi obrzeżami. Z czasem ulegają one zmniejszeniu z ostro zaznaczonymi granicami. Prawdopodobnie zmiany te odzwierciedlają ustępowanie obrzęku i procesu zapalnego, występującego podczas gwałtownego tworzenia się plaki, pozostawiając jedynie resztkowe obszary demielinizacji, gliozy i powiększenia przestrzeni pozakomórkowej wraz z ewolucją zmiany [Bradley W.G. Neurologia w praktyce klinicznej].
Ponieważ wskazane jest porównanie obu badań MRI (poprzedniego i obecnego) oraz Pani aktualnego stanu klinicznego przez specjalistę neurologa proponuję udać się na kontrolną wizytę do Poradni.
Ekspert Medforum Magdalena Targosz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: