Reklama:

Pomocy.Nerw twarzowy (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
04-06-2010, 10:08:32

wczoraj zaczelam wyciskac sobie cala twarz, wszystkie syfy kiedys robilam to sporadycznie na czole i nigdy nic sie nie dzialo wiec i teraz nie myslalam o tym ze cos sie stanie..

nagle cala sprezystosc z wysokosci policzka jakby opadla zrobila mi sie gula na brodzie i jakby opuchniete ..na noc zrobilam oklad,myslalam ze to napuchniete, ze zejdzie...al nic sie nie zmienilo.

co mam robic ?? pomocy ;/, teraz mam znieksztalcona twarz

nie mam zadnych innych objawow porazenia nerwu twarzowego.
napuchniety policzek i broda.

pomocy
gość
05-06-2010, 10:18:13

Przede wszystkim należy zróżnicować, czy twarz jest opuchnieta czy rzeczywiście asymetria spowodowana jest opadnięciem mięśni twarzy i czy towarzyszą im inne objawy obwodowego porażenia nerwu twarzowego (po tej samej stronie), takie jak niedomykanie powieki, brak mozliwości zmarszczenia czoła, opadnięcie kącika ust, czy spłycenie bruzdy wargowo-nosowej.
W przypadku rzeczywście objawów uszkodzenia nerwu twarzowego należy udaą się do Lekarza Rodzinnego, aby ustalić zakres dolegliwości i wdrożyć leczenie oraz fizykoterapię. Do tego czasu proponuje wziąć jakiś lek przeciwzapalny, np. paracetamol (APAP), ibuprofen lub aspiryę oraz robić kilka razy dziennie ciepłe okłady.

A w przyszlości proszę pamiętać, że absolutnie nie wolno samodzielnie wyciskać żadnych zmian na twarzy, bo może to prowadzić do różnych powikłań, w tym infekcji nerwów, a nawet ośrodkowego układu nerwowego.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: