Reklama:

Pomoc po przebudzeniu ze spiaczki (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
18-02-2013, 06:09:02

Witam na początku pragnę sie przywitać mam taki problem moja kochana zona miała zatrzymanie akcji serca w drodze do pracy została ratowana przez pogotowie i przewieziona na oiom nie wiem jak długo była nie dotleniona przed wczoraj sie obudziła ze śpiączki farmakologicznej i wczoraj z nia rozmawiam
wie kto ja jestem gdzie mieszka ale nie pamieta gdzie pracowała ostatnio pamięta z 4 lat pytala sie 2 razy o to samo zachowuje sie trochę dziwnie nie wiem jak to nazwac dziecinnie interesują ja sona znaczy mówiła jakie to dlugie po prostu pytanie czy to stan przejściowy
i czy mozna to leczyc
Wtajemniczona
18-02-2013, 16:15:22

Moj maz byl dluzej w spiaczce, kiedy sie obudzil to nawet nie mowil, u Twojej zony jest niezle.
Nie powiem Ci czy to stan przejsciowy ale bardzo mozliwe, musisz z nia duzo rozmawiac, wiele rzeczy jej przypominac, powoli sprawdzac czy umie pisac, czytac, np pytac o stolice o takie rzeczy, ale powoli, nie wszytsko na raz. Duzo cierpliwosci musisz miec i moze byc na poczatku tak, ze zachowuje sie dziecinnie, moj maz tez tak mial i jeszcze troche ma. Powolutku sprawdzaj co umie i pamieta a czego nie i potem powolna nauka tego co zapomniala. Leczyc mozna to tylko cierpliwa powtorna nauka wszytskiego. Powodzenia!
gość
18-02-2013, 18:53:36

Dzis bylem u zony i pamięta wszystko co bylo miesiąc wcześniej ale w czasie rozmowy zapomina co sie do niej mówiło 5 minut temu i twierdzi ze przyszla sama do szpitala na badania
Wtajemniczona
19-02-2013, 06:45:25

Pamięć krótkotrwała "uszkadza się" przy niedotlenieniu mózgu, jakkolwiek to brzmi, to jest normalne. Mój mąż też miał problemy z pamięcią krótkotrwałą, nadal trochę je ma, codziennie ćwiczymy.
Ja wiem, że na razie wszytsko Cię przeraża i wydaje Ci się, że to wszytsko jakiś koszmar. Ale tak obiektywnie mówiąc, to naprawdę z Twoją żoną nie jest tak źle. Powtórzę, że musisz mieć wiele cierpliwości, powtarzać jej informacje, które zapomina, powinna trenować pamięć przypominając sobie rzeczy przeszłe, informacje które znała kiedyś. Codziennie powtarzaj jej (jeśli nie będzie pamiętała) jaki mamy dzień tygodnia, jaki miesiąc, jaką porę roku, po pewnym czasie to się zakoduje. Powtarzaj spokojnie to co zapomniała, co było 5 minut temu.
Musisz być silny, cierpliwy i nie poddawaj się.
Pozdrawiam!
gość
19-02-2013, 07:07:27

Dziękuje ci bardzo za wsparcie trochę się uspokoiłem napisz czy stosuje jakieś leki czy chodzi o terapeuty oraz cos więcej na temat tej pamięci tymczasowej gdzie można poczytać
Wtajemniczona
20-02-2013, 12:15:32

Jeśli chodzi o ćwiczenie pamięci, to może to robić neurologopeda ale uważam, że rodzina zdziała tu najwięcej, wie o co pytać, co przypominać, jest przy chorym najdłużej w ciągu dnia i może najwięcej zrobić. Dlatego tak ważne jest, żebyś Ty czy inni członkowie rodziny jak najwięcej rozmawiali z Twoją żoną, delikatnie trzeba sprawdzać czego nie pamięta, pytać np czy pamięta adres, numer tel, czy umie pisać i czytać itd. Mój mąż pamietał osoby, praktycznie wszytskie wydarzenia ze swojego życia a np nie pamiętał gdzie obecnie mieszkamy. To wszytsko wróciło, ale po czasie i treningach pamięci, po naszym codziennym powtarzaniu tego samego. Mam nadzieję, że u Twojej żony pójdzie to szybciej, ponieważ wydaje mi się, że nie ucierpiała fizycznie (nie pisałeś żeby miała jakieś porażenia), umie mówić, to bardzo dużo, naprawdę.
Nie martw się ale z jak największą cierpliwością próbuj jej pomóc wszystko "poukładać" sobie w głowie.
U mojego męża nie stosowano żadnych leków, nie wiem czy w ogóle są jakieś, musisz pogadać z lekarzem.
Nie czytałam też żadnych konkretnych opracowań, opierałam się na informacjach które miałam od neurologopedy i lekarza.
Trzymajcie się!
Początkujący
10-03-2013, 19:41:49

Minol już jakiś czas zona jest już w domu z pamięcią prawie już ok przypomina sobie coraz więcej szczegółów .
wszystko wraca do normy wszczepili jej kardio defibrator

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: