Reklama:

Podwójne widzenie, ucisk mózgu? (10)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-07-2013, 10:43:13

Witam! Mam 19 lat.
Od paru miesięcy odczuwam pewien dyskomfort, mianowicie jakby ucisk w głowie. Wydaje mi się, choć pewny nie jestem, że ten ucisk może pochodzić od skroni lub szczęki. Jest to nieprzyjemne bo czuje cały czas w środku takie dziwne buzowanie w rytm pulsu. Nie wiem dosłownie jak to opisać. To nie boli, ale jest nieprzyjemne.
Czasami (np. wczoraj) mrowiło (co prawda lekko, ale mrowiło) mi prawie całe ciało, lewe kończyny, palce, w jamie ustnej.
Często czuje się taki elektryczny od środka, mrowiący.
Około 3 miesiecy temu uderzyłem się w głowę i wówczas przez około minutę odczułem bardzo nieprzyjemne zjawisko - zdrętwiała mi cała szyja, twarz. Bardzo mocno, wyszedłem wtedy na świeże powietrze i przeszło.
Ostatnio grając w tenisa ziemnego, kilkanaście razy widziałem dwie lecące piłki tenisowe w powietrzu. Zawsze w tym samym punkcie. Pierwszy raz w życiu miałem coś takiego, dlatego się niepokoje i postanowiłem napisać na tym forum. Nie chciałbym tego bagatelizować.
Ostatnio trochę wariuje. Nie wiem już, czy to psychika, czy może coś w mózgu nie tak... mam ciężki okres w życiu i sam nie wiem co o tym wszystkim myśleć.
Bardzo proszę o pomoc, czy ktoś miał podobne objawy, a może ktoś się zna na rzeczy i wie, co to może być? Pozdrawiam!
gość
18-07-2013, 16:56:31

Idz do neurologa
gość
19-07-2013, 08:10:03

Witaj..
takie objawy, które opisałeś mogą być objawami tętniaka mózgu.
Nie chcę straszyć, ani zapeszać..ale mój chłopak ma 28 lat i jest po operacji zaklipsowania tętniaka mózgu. Miał te same objawy, tzn. okropne bóle głowy, podwójne widzenie, często widział tak jakby za mgłą, mroczki przed oczami...rzecz w tym że ten tętniak już krwawił i do tego doszły takie objawy jak utrata przytomności, wymioty, krótkotrwała utrata pamięci, zaburzenia równowagi...
Z tego co przeczytałam, grasz w tenisa..wysiłek fizyczny źle wpływa na tętniaki, bo wzrasta ciśnienie tętnicze i to zwiększa możliwość pęknięcia. I jest też tak, że objawy mogą być różne, zależy to od lokalizacji tętniaka.
Ja nie stwierdzam, że Ty akurat tego tętniaka możesz mieć, ale radze przystopować z wysiłkiem fizycznym, i jak najszybciej zrobić badania tj. tomografia głowy z kontrastem...najlepiej pójdź do neurologa, powiedz mu o tym co Ci się dzieje i o obawach. Powiedz także, że możesz obawiać się tętniaka...ponieważ tętniaki często nie są do wykrycia, a człowiek często dowiaduje się o tym gdy już pęknie, ale wtedy jest już spore ryzyko powikłań wylewu krwi do mózgu. Więc jeśli powiesz o tętniaku, lekarze na pewno to sprawdzą..
Życzę powodzenia i oby to nie było nic poważnego.
Pozdrawiam :)
gość
19-07-2013, 17:02:50

Witaj. Dzięki za odpowiedź... trochę się przestraszyłem.
Te podwójne widzenie zdarzyło mi się tylko RAZ. I to nie był cały obraz, tylko w locie PIŁKI TENISOWEJ.Wyglądało to bardzo dziwne. Do tego, byłem wtedy trochę na tak zwanym kacu, piłem alkohol dzień szybciej. Nie wiem czy to mogło wywołać takie objawy. Grałem na kacu w tenisa.
Ból głowy? Tylko te pulsowanie, ucisk. Raczej nie mam bólów głowy. Jeśli się pojawia to rzadko i nie jest to mocny ból, najczęściej po wysiłku fizycznym boli mnie głowa, ale tak mam od dziecka, a tomografie komputerową mózgu miałem robioną w wieku bodajże 12 lat, bo właśnie wtedy miałem te bóle. Nic nie wyszło...
Mroczki mam, widzenie za mgłą, to się zgadza. Ale myślę, że to dlatego, że dużo spędzam czasu przy komputerze, stąd taki wzrok.
Żeby udać się do neurologa trzeba mieć skierowanie od lekarza ogólnego?
gość
19-07-2013, 17:48:07

Wiesz, od najmłodszych lat możesz mieć tętniaka i nic o tym nie wiedzieć, ludzie żyją z nimi przez długie lata..one są ciężkie do wykrycia. Często ludzie dowiadują się o nich dopiero wtedy, kiedy już pękają.. boli Cię głowa po wysiłku fizycznym, dlatego bo wzrasta ciśnienie tętnicze,a przy tętniaku to bardzo niebezpieczne.
Pulsowanie i ucisk o którym mówisz, objawy tętniaka są różne w zależności od jego lokalizacji w głowie. A co do Twojego wzroku, nie wiesz czy to od komputera, a może faktycznie siedzi Ci coś w głowie...
Idź do lekarza ogólnego, powiedz mu o swoich obawach, on da Ci skierowanie do neurologa. Niech zrobią Ci dokładne badania. Powtarzam, tętniaki są ciężkie do wykrycia.
gość
19-07-2013, 19:53:10

Wiesz, od najmłodszych lat możesz mieć tętniaka i nic o tym nie wiedzieć, ludzie żyją z nimi przez długie lata..one są ciężkie do wykrycia. Często ludzie dowiadują się o nich dopiero wtedy, kiedy już pękają.. boli Cię głowa po wysiłku fizycznym, dlatego bo wzrasta ciśnienie tętnicze,a przy tętniaku to bardzo niebezpieczne.
Pulsowanie i ucisk o którym mówisz, objawy tętniaka są różne w zależności od jego lokalizacji w głowie. A co do Twojego wzroku, nie wiesz czy to od komputera, a może faktycznie siedzi Ci coś w głowie...
Idź do lekarza ogólnego, powiedz mu o swoich obawach, on da Ci skierowanie do neurologa. Niech zrobią Ci dokładne badania. Powtarzam, tętniaki są ciężkie do wykrycia.
Ale tak na marginesie, wcale tego tętniaka nie musisz mieć..to może być coś zupełnie innego i mniej groźnego.. oby.
gość
19-07-2013, 21:51:43

Sęk w tym, że właśnie nie mam od najmłodszych lat, bo jak mówię, trenowałem za bardzo młodego piłke nożną, miałem bóle po wysiłku fizycznym. Udałem się na tomografie i nic nie wyszło, i te bóle są prawdpodobnie od serca (mam wykryte niedomykalności zastawek i tak to się może objawiać). Ból głowy jest taki rozsadzający. Do ogólnego też nie chce chodzić co chwile, bo ciągle mi coś dolega :/ jestem bardzo wrażliwy w tych sprawach zdrowotnych .... pozdrawiam
gość
20-07-2013, 09:03:19

To rusz człowieku tyłek do lekarza bo jesteś młody i całe życie przed tobą, a ty tylko siedzisz na forum i głupoty wypisujesz co przypuszczasz snujesz opowieści sypiąc nimi jak z rękawa jak byś miał coś z głową nie tak - nerwicę wegetatywną a nie rzeczywiście jakąś chorobę. Jak nie masz kasy to poproś rodziców by ci pożyczyli na lekarza prywatnie i idź niech postawi odpowiednią diagnozę, a jak nic nie znajdzie neurolog to do kardiologa, a jak on nic nie znajdzie to do lekarza rodzinnego a jak on nic nie znajdzie to po prostu do psychiatry Bo jeżeli to faktycznie tętniak to jak pęknie i narobi w mózgu spustoszenia, zostaniesz kaleką to będziesz płakał dopiero, ale to nie będzie niczyja wina tylko twoja bo to ty jesteś dorosły podobno!!!!!!! WIĘC DO LEKARZA IDŹ
gość
22-07-2013, 20:32:32

Musisz pójść jak najszybciej do tego lekarza ogólnego po skierowanie do neurologa, i niech sobie myślą, że co chwile tam chodzisz, tyle że oni za Ciebie życia nie przeżyją..Niech sobie gadają, olej to. Martw się o swoje zdrówko...
Mówisz, że miałeś tomografie i niczego nie wykryli, ja powtarzam że tętniaki są trudne do wykrycia. Masz rozsadzający ból głowy, no to jest jeden z objawów tętniaka... Tak jak mój przedmówca napisał - jeśli to tętniak i on pęknie, to wylew krwi do mózgu może spowodować trwałe powikłania, możesz być kaleką do końca życia. Tu nie chodzi o to, żeby Cię nastraszyć czy coś, mi chodzi o to, żebyś jak najszybciej zrobił coś w tym kierunku i zadbał o to, by nic złego się ie stało.
Wtajemniczony
23-07-2013, 10:37:30

Witam, my tutaj na forum nie postawimy diagnozy, również uważam , ze jak najszybciej powinieneś zgłosić sie do lekarza, szkoda w twoim przypadku na dyskusje na forum, tu trzeba szybko działać.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: