Reklama:

podwójne widzenie jednym okiem (9)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
26-08-2008, 19:42:00

Witam czytając forum, wasze podwójne widzenie okazuje się gdy oboma oczami patrzycie na świat w moim przypadku podwójne widzenie objawia się tylko w jednym prawym oku nie zależnie czy zamknę czy otworzę lewe oko lewym okiem widzę normalnie.

Gdy jest dużo światła widzę tym jednym okiem normalnie natomiast gdy nadejdzie zmrok i gdy dany przedmiot bardzo kontrastuje z tłem np latarnie na drodze od każdej odchodzi w tym samym kierunku taka smuga na której końcu widzę drugą żarówkę latarni sama latarnia zostaje na swoim miejscy im się zbliżam do latarni tym ta odległość maleje jak oddalam wzrasta.
Kolejny przykład gdy są napisy w filmie na czarnym tle widzę tylko te napisy podwójnie a cały film widzę w lekkiej poświacie tak ok 5 cm przesunięty w lewą dolną stronę po skosie.

Czy ktoś miał taki problem dodam w sumie najważniejsza rzecz miałem wypadek na rowerze i uderzyłem głową w ulicę dokładnie uderzyłem zębem jedynka i złamałem ją w połowie od tego momentu zauwazyłem takie objawy lekarze okuliści nie wiedza czy to jest tego przyczyną ani wo gule jaka to przyczyna.
gość
26-08-2008, 19:55:00

Spróbuj znaleźć dobrego okulistę, być może powodem podwójnego widzenia jest astygmatyzm. Objawy, o których piszesz mogą to sugerować, choć nie muszą. W moim przypadku to właśnie był powód podwójnego widzenia. Znalazłam dobry salon optyczny,przy którym przyjmował okulista, on właściwie dobrał mi szkła i skończył się problem poświaty i dziwnych odbić.
Początkujący
27-08-2008, 09:02:00

okulistka która mnie leczy już od dobrych kilku lat skierowała mnie do szpitala okulistycznego w Krakowie na leczenie i tam w prychodni okulistycznej dalej skierowali do poradni leczenie zeza i teraz na 4 września jestem tam umówiony.

Byłem u innego okulisty który powiedział że mam astygmatyzm i przepisal i szkła cylindryczne które nic nie pomogły.
gość
27-08-2008, 13:56:00

To także może być wina problemów z mięśniami odpowiedzialnymi za ustawienie oka. Mam nadzieję,że sytuacja się wyjaśni. Czasem rzeczywiście bywa tak,że astygmatyzmu nie da się skorygować. Poczekaj spokojnie na wyniki z kolejnej poradni.
gość
16-01-2009, 22:14:00

Czesc,
mam bardzo podobny problem - także widzę podwójnie na jedno oko.

Mam problem z prawym okiem. Widzę dwa obrazy - jeden powiedzmy 'główny', który zgodny jest z obrazem z drugiego oka. Drugi obraz z prawego oka jest 'przesunięty' o trochę w górę. Jest on nieco mniej ostry i mniej wyraźny. Przesunięcie jest o jakiś kąt (tzn przedmioty z bliska są względnie widziane normalnie, przedmioty z dali wyraźnie widzę drugi obraz. Gdy zbliżam sie do przedmiotu obrazy sie nakładają.

Problem pojawił się jakieś kilka miesięcy temu. Kąt z jakim rozchodzą mi się obrazy zmienia się. CZasem niemal ustępuje. CZasem mam problemy z czytaniem gazety, bo wiersze mi się mieszają i bardzo mi to przeszkadza. NIe zauważyłem prawidłowości kiedy to się pojawia.

Byłem badany przez okulistę i nie stwierdził nic niepokojącego. (badanie dna oka, ciśnienia, usg oka). Okulista rozłożył ręce i powiedział, że nie spoktał się z czymś takim na jednym z oczu.

Jak Twój stan zdrowia- czy coś zdiagnozowano u Ciebie?

Możesz wysłac na maila krzysiek.j(małpa)wp.pl

Pozdrawiam,
Krzysiek
Początkujący
17-01-2009, 01:11:00

Witam, mój problem został wyjaśniony. Okulistka skierowała mnie do szpitala Witkowicach k.Krakowa gdzie zostałem dokładnie przebadany stwierdzili tam iż mam astygmatyzm w obu oczach i wadę plusy w obu dno oka ciśnienie wszystko w normie tyle co oni zdiagnozowali lecz pomimo dobranych odpowiednich szkieł nadal widziałem podwójnie na jedno oko. Teraz z kolei oni szpital z podejrzeniem stożka rogówki dalej posłał mnie do prywatnego gabinetu dr. n.med.Janina Słomska ul. mikołajska26w Krakowie i tam urządzeniem które służy do diagnozowania stożka rogówki zdiagnozowali mi stożek rogówki (keratoconus) w właśnie tym prawym oku i ostatecznie przyczyną jest właśnie ten stożek.Ale jak narazie jest on mały wiec korekcja twardymi soczewkami takie jedynie pomagaja w 100% ( powodują że wyrównują powierzchnię rogówki),jest niepotrzebna jak narazie na poczatek ( za kilka dni) odbieram zwykłe soczewki miekkie do korekcji wady astygmatyzmu i plusów powodem jest jeszcze cena soczewek twardych cena ok 600złza sztukę gdy miękkie to ok 50zł za kilka sztuk moja wada podwójnego widzenia jest taka ze można z nia żyć. Wada tak jak myslałem że powstała od wypadku jest nieprawdą poniewaz ona jest uwarunkowana genetycznmie lecz nie do końca wiadomo czy tylko mało jest informacji na temat przyczyn choroby. Objawia się ona właśnie w wieku 17-20 lat. od tak..

podaję parę przydatnych linków na te,mat tej choroby:
Wikipedia stożek rogówki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sto%C5%BCek_rog%C3%B3wki

oraz portal poświęcony tej tematyce:
http://www.keratoconus.pl/
gość
05-02-2009, 10:38:00

Witam.
Od jakiegos czasu borykam się z podwójnym widzeniem (pojawia się co 1-1,5 miesiąca trwa 7-10 dni i znika)
Neurolodzy i okuliści nie wiedzą co mi jest

Oto link do forum , które powstało z myślą o wymianie informacji oraz wzajemnym wspieraniu się osób z podwójnym widzeniem.

http://www.podwojnewidzenie.fora.pl/

Jak wiadomo rozmowa nas nie uleczy ale na pewno sprawi że poczujemy się lepiej

Zapraszam do odwiedzenia forum
gość
18-06-2011, 21:08:02

guma7107 2009-01-17 02:11:00 Witam, mój problem został wyjaśniony. Okulistka skierowała mnie do szpitala Witkowicach k.Krakowa gdzie zostałem dokładnie przebadany stwierdzili tam iż mam astygmatyzm w obu oczach i wadę plusy w obu dno oka ciśnienie wszystko w normie tyle co oni zdiagnozowali lecz pomimo dobranych odpowiednich szkieł nadal widziałem podwójnie na jedno oko. Teraz z kolei oni szpital z podejrzeniem stożka rogówki dalej posłał mnie do prywatnego gabinetu dr. n.med.Janina Słomska ul. mikołajska26w Krakowie i tam urządzeniem które służy do diagnozowania stożka rogówki zdiagnozowali mi stożek rogówki (keratoconus) w właśnie tym prawym oku i ostatecznie przyczyną jest właśnie ten stożek.Ale jak narazie jest on mały wiec korekcja twardymi soczewkami takie jedynie pomagaja w 100% ( powodują że wyrównują powierzchnię rogówki),jest niepotrzebna jak narazie na poczatek ( za kilka dni) odbieram zwykłe soczewki miekkie do korekcji wady astygmatyzmu i plusów powodem jest jeszcze cena soczewek twardych cena ok 600złza sztukę gdy miękkie to ok 50zł za kilka sztuk moja wada podwójnego widzenia jest taka ze można z nia żyć. Wada tak jak myslałem że powstała od wypadku jest nieprawdą poniewaz ona jest uwarunkowana genetycznmie lecz nie do końca wiadomo czy tylko mało jest informacji na temat przyczyn choroby. Objawia się ona właśnie w wieku 17-20 lat. od tak..

podaję parę przydatnych linków na te,mat tej choroby:

Wikipedia stożek rogówki

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sto%C5%BCek_rog%C3%B3wki

oraz portal poświęcony tej tematyce:

http://www.keratoconus.pl/
gość
09-02-2017, 16:54:24

W przypadku chorób niestety nie jesteśmy w stanie nic poradzić i jesteśmy niemalże zmuszeni do chodzenia z wadą wzroku. Plusem jest to, że technologia idzie do przodu i z pewnością kwestią czasu jest leczenie takich objawów. Jeśli chodzi o astygmatyzm, sporo można przeczytać również tutaj - https://www.acuvue.pl/soczewki-kontaktowe/moist-astygmatyzm/zalety i wydaje mi się, że jest to najlepszy sposób na zapoznanie się z chorobą.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: