Witam serdecznie!
Odebrałam dzisiaj wynik rtg kręgosłupa szyjnego. Zdiagnozowano u mnie "Zniesienie lordozy szyjnej. Mierne zwężenie przestrzeni międzykręgowej c6-c7". Powodem zrobienia badania był utrzymujący się od ponad pół roku ból głowy. Ból pojawia się głównie podczas patrzenia w dół, promieniuje przez oczodół i kończy w tyle głowy, jest bardzo silny i rwący. Dotyczy tylko prawej strony głowy. Okulistka podczas badania stwierdziła podniesione ciśnienie wewnątrzgałkowe w tymże oku (23), w lewym ok (15) oraz zwężone naczynia krwionośne. Na tym wizyta się zakończyła, ponieważ stwierdziła nadciśnienie (wcześniej chciała skierować mnie do neurologa i wspominała o tomografii komp.)
Nadciśnienia na 100% nie mam, na nic zdały się moje tłumaczenia, od wizyty kilka razy dziennie badam ciśnieni krwi, plasuje się średnio na wysokości 110/80. Mam 27 lat, odżywiam się zdrowo, jestem wegetarianką, uprawiam sporty, medytuję.
Proszę o pomoc. co dalej robić? Odwiedzić neurologa? Laryngologa?
Czy zwężenie przestrzeni międzykręgowej C6-C7 może powodować samo w sobie takie bóle głowy? Zniesienie lordozy szyjnej zdiagnozowano u mnie już jakieś 8 temu i nie dawało nigdy takich objawów.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam!