Reklama:

Początek zmian zwyrodnieniowych? (4)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
25-03-2014, 09:11:09

Witam, mam problem dotyczący kręgosłupa szyjnego, od ok roku towarzysza mi bóle głowy, karku,w niektóre dni tak jak np dzisiaj jestem totalnie niezdatny do życia, jestem blady, czuję sie jakby oszołomiony, każda prosta czynność powoduje oblewanie się potem, muszę używać mocnych środków przeciwbólowych.
W badaniu wyszło: ,,Wyprostowanie fizjologicznej lordozy w środkowym odcinku kręgosłupa szyjnego. Obniżenie sygnału w obrazach T2-zależnych krążków międzykręgowych C4-C6-zmiany dehydratacyjne. Obniżenie wysokości krążka międzykręgowego C5-C6-zmiany degeneracyjne krążka. Zaostrzenie przednich krawędzi trzonów C5-C6. Poza tym MR kręgosłupa prawidłowy. Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych. Wypuklin krążków międzykręgowych nie stwierdza się. Struktury nerwowe bez cech ucisku. Wn.MR: Rozpoczynające się zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa szyjnego.''
Lekarz neurolog dał skierowanie na serie zabiegów i skierowanie do ortopedy. Jeśli mam takie objawy w początku zmian zwyrodnieniowych to nie chce wiedzieć co będzie dalej, poprostu żyć sie odechciewa.
Co polecicie Wy jako użytkownicy forum? Jakieś specjalne poduszki ortopedyczne do spania, zabiegi?
Początkujący
25-03-2014, 11:29:34

1. Poduszka ortopedyczna z pamięcią (najlepiej dostosowana albo proponowana przez fizjoterapeutę).
2. Dobry fizjoterapeuta (masaże i zestaw ćwiczeń dla ciebie). Dobry - znaczy taki, którego masz z polecenia, ale też ma jakieś opinie w internecie. Czasem ktoś ci tak nastawi kręgi że zaszkodzi :D
3. Regularnie basen, ćwiczenia.
4. Zachowywanie prawidłowej pozycji siedzącej (pilnowanie się i nie garbienie, unikanie zakładania nogi na nogę, rezygnacja z pracy na laptopie, prawidłowe ustawienie monitora).
Na razie na operacje raczej się nie nastawiaj, bo nie masz ucisków na nerwy czy rdzeń.
Początkujący
25-03-2014, 12:13:38

tomwro, bardzo Ci dziękuję, krótko, w punktach i na temat. Pozdrawiam
Początkujący
26-03-2014, 08:21:17

Jeszcze jedno. Ciekawa opcja od rehabilitanta: siedzenie na piłce rehabilitacyjnej/gimnastycznej. Kupisz ja w kazdym markecie za grosze (20-30 zl).
Dzieki temu wzmacniasz miesnie i zachowujesz prawidlowa postawe (znajdz w necie jak siedziec na takiej pilce).

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: