Reklama:

Po operacji przepukliny kręgosłupa L5 S1 mikrodisektomia (9)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
13-08-2022, 08:26:13

Witam jestem 2 miesiące po operacji przepukliny kręgosłupa w odcinku L5 S1 prawie 3 lata zmagałem się z tym problemem, pierwsze 4miesiace były nie do wysiedzenia ale następne 2 lata było znośnie ( nie ból tylko uczucie ucisku w kręgosłupie przy aktywnościach fizycznych, uciskanie promieniowało do pośladka i towarzyszyło mu zapalenie 3-4 dniowe po czym się uspokajało i po kolejnym sporcie zaczynało się od nowa takie błędne koło.) Dodam że po prawej stronie gdzie zdiagnozowano przepuklinę przy skrajnym pochylaniu odczuwalem że coś mi tam w kręgosłupie siedzi i blokuje mi wykonanie skłonu ( tylko po prawej stronie po lewej stronie miałem jeszcze 20-30% dostępnego zakresu)
Aktualnie jestem 2 miesiące po operacji
Na pewno co czuje to to, że znikła ta blokada kręgosłupa po prawej stronie nic tam już nie siedzi czuję tylko przy robieniu skłonu że mięśnie są jakby za krótkie co jest dla mnie zrozumiałe wkoncu nie pracowały w tym zakresie 2.5roku.
Natomiast niepokoil mnie dalej ten ucisk na nerw po prawej stronie kręgosłupa promieniujący punktowo do pośladka.
Wykonałem więc po miesiącu tomograf i w opisie jest napisane, że mam wypadnięcie dysku l5s1 z uciskiem na korzeń nerwowy natychmiast udałem się zaniepokojony do lekarza bo myślałem że operację należy powtórzyć natomiast on powiedział że wszystko jest w porządku wszystko się ładnie goi i że to normalne że tomograf miesiąc po operacji coś takiego pokazuje
Czy mógłby ktoś ocenić zdjęcie które wrzuciłem ? Czy rzeczywiście tak to powinno wyglądać świeżo po operacji czy może był to jakiś wyciek? Nie chciałbym powtarzać operacji ale jeśli miałbym to zrobić to wolałbym to zrobić odrazu.
A może poprostu wygląda to dobrze jak lekarz zapewnial i nerw został przez te 2.5 roku tak odkształcony i potrzebuje więcej czasu na regenerację ?( Jeśli tak jak długo taki nerw się regeneruje ?)
Dodam że zacząłem rehabilitację półtora tygodnia temu i widzę postępy co do zakresu ruchu aczkolwiek dalej czuję jakiś tam ucisk przy lekkich czynnościach lub lekkich ćwiczeniach a boję się co będzie gdy wrócę do biega ja lub chodzenia po górach czy treningu na siłowni
Dzięki za dotrwanie do końca
Fajnie jeśli ktoś wie wypowie
Pozdrawiam
Początkujący
13-08-2022, 08:28:29

simon94 2022-08-13 10:26:13
Witam jestem 2 miesiące po operacji przepukliny kręgosłupa w odcinku L5 S1 prawie 3 lata zmagałem się z tym problemem, pierwsze 4miesiace były nie do wysiedzenia ale następne 2 lata było znośnie ( nie ból tylko uczucie ucisku w kręgosłupie przy aktywnościach fizycznych, uciskanie promieniowało do pośladka i towarzyszyło mu zapalenie 3-4 dniowe po czym się uspokajało i po kolejnym sporcie zaczynało się od nowa takie błędne koło.) Dodam że po prawej stronie gdzie zdiagnozowano przepuklinę przy skrajnym pochylaniu odczuwalem że coś mi tam w kręgosłupie siedzi i blokuje mi wykonanie skłonu ( tylko po prawej stronie po lewej stronie miałem jeszcze 20-30% dostępnego zakresu)
Aktualnie jestem 2 miesiące po operacji
Na pewno co czuje to to, że znikła ta blokada kręgosłupa po prawej stronie nic tam już nie siedzi czuję tylko przy robieniu skłonu że mięśnie są jakby za krótkie co jest dla mnie zrozumiałe wkoncu nie pracowały w tym zakresie 2.5roku.
Natomiast niepokoil mnie dalej ten ucisk na nerw po prawej stronie kręgosłupa promieniujący punktowo do pośladka.
Wykonałem więc po miesiącu tomograf i w opisie jest napisane, że mam wypadnięcie dysku l5s1 z uciskiem na korzeń nerwowy natychmiast udałem się zaniepokojony do lekarza bo myślałem że operację należy powtórzyć natomiast on powiedział że wszystko jest w porządku wszystko się ładnie goi i że to normalne że tomograf miesiąc po operacji coś takiego pokazuje
Czy mógłby ktoś ocenić zdjęcie które wrzuciłem ? Czy rzeczywiście tak to powinno wyglądać świeżo po operacji czy może był to jakiś wyciek? Nie chciałbym powtarzać operacji ale jeśli miałbym to zrobić to wolałbym to zrobić odrazu.
A może poprostu wygląda to dobrze jak lekarz zapewnial i nerw został przez te 2.5 roku tak odkształcony i potrzebuje więcej czasu na regenerację ?( Jeśli tak jak długo taki nerw się regeneruje ?)
Dodam że zacząłem rehabilitację półtora tygodnia temu i widzę postępy co do zakresu ruchu aczkolwiek dalej czuję jakiś tam ucisk przy lekkich czynnościach lub lekkich ćwiczeniach a boję się co będzie gdy wrócę do biega ja lub chodzenia po górach czy treningu na siłowni
Dzięki za dotrwanie do końca
Fajnie jeśli ktoś wie wypowie
Pozdrawiam
gość
15-08-2022, 15:52:05

Może zbyt wcześniej zrobiłeś badanie, mojej został ie lekarz kazał zrobić rezonans dopiero za pół roku, z drugiej strony nie zalecił żadnej rehabilitacji, i być tu teraz panie mądry, wspomnę, że przed operacją i po operacji ma mniej władną nogę, jest poprostu zaczerwieniona jakby krew nie miała właściwego przepływu, ale jakoś lekarza to nie interesowalo, na razie mija 3 tygodnie po operacji, może ktoś był w podobnej sytuacji i coś po powie
gość
15-08-2022, 15:53:34

Gość 2022-08-15 17:52:05
Może zbyt wcześniej zrobiłeś badanie, mojej ż onie lekarz kazał zrobić rezonans dopiero za pół roku, z drugiej strony nie zalecił żadnej rehabilitacji, i być tu teraz panie mądry, wspomnę, że przed operacją i po operacji ma mniej władną nogę, jest poprostu zaczerwieniona jakby krew nie miała właściwego przepływu, ale jakoś lekarza to nie interesowalo, na razie mija 3 tygodnie po operacji, może ktoś był w podobnej sytuacji i coś po powie
Początkujący
15-08-2022, 17:36:42

Mega cieszę się na twoją odpowiedź !
Niby nie jest źle ale oczekiwałem trochę więcej czasami po rehabilitacji czy lekkim spacerze po górach czuję się naprawdę jak nowo narodzony i widzę w tym sens aczkolwiek jak dłużej posiedzę gdzieś coś zaczyna się przykurczac, jakby blokować lekko kluc i wtedy tracę motywację do dalszego działania i rehabilitacji myślę sobie, że po co trenować skoro to pewnie jest w dalszym ciągu wypwdniete i czeka mnie pewnie jeszcze jedna operacja..
Na pewno dałeś mi w tym momencie trochę nadziei ! Może jest coś w tym i wykonałem badanie za szybko
Może powinienem dłużej odczekać i dać się temu zagoić ...
Co do rehabilitacji super sprawa ja szczerze polecam i od siebie dodam że warto się przyłożyć bo naprawdę warto ! Ćwiczenia mobilizacyjne i rozciągające masaże , okłady ciepłem czy elektromasaze
Mogę też doradzić jakieś ćwiczenia jest jest taka potrzeba !
gość
04-03-2023, 09:55:42

Proszę u uzupełnienie ankiety dotyczącej przepukliny kręgosłupa
https://www.survio.com/survey/d/M6V8Y5A3W1D4J7L4Y
gość
03-06-2023, 04:37:19

Jestem 4 dni po operacji endoskopowej na odcinku l5 s1 zból w skali 10 tak 1 rewelacja
gość
28-11-2023, 17:39:01

Czy zaraz po operacji rozpoczyna się rehabilitacja?
Lekarz mi mówił, że trzeba 4-6 tygodni chodzić w jakimś pasie? - co to za pas ?
Ile czasu po operacji jest się w szpitalu ? Z góry dziękuję za cenne informacje 🤭
gość
07-10-2024, 13:59:21

Dzień dobry,
Czy Pana opis byl podobny? Tez neurochirurg zaleca mi mikrodiscektomie. tylko nie wiem czy pomoże

Kręgosłup lędźwiowy o zniesionej lordozie, nieznacznie prawostronnie skrzywiony.
Krążki międzykręgowe wielopoziomowo z zaburzeniami uwodnienia, o nieco obniżonej wysokości, z
zaoszczędzeniem krążka międzykręgowego L2/L3.
Drobna przepuklina dolnej blaszki granicznej trzonu kręgu L5.
Zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzywyrostkowych.
Wyostrzenia przednio-bocznych krawędzi trzonów kręgów lędźwiowych.
Na poziomie L1/L2 szerokopodstawna protruzja krążka międzykręgowego z lewostronną lateralizacją i
drobną szczeliną uszkodzenia (HIZ) modeluje worek oponowy oraz zwęża lewy zachyłek boczny z
modelowaniem korzeni lewego nerwu rdzeniowego L2; otwory międzykręgowe bez zmian zwężających .
Na poziomie L2/L3 zmian zwężających kanał kręgowy i otwory międzykręgowe nie stwierdza się.
Na poziomie L3/L4 obwodowe uwypuklenie krążka międzykręgowego z komponentą centralnej protruzji
ze szczeliną uszkodzenia (HIZ) i zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzywyrostkowych łagodnie
zwężają oba zachyłki boczne, bez ewidentnego konfliktu z korzeniami nerwowymi; zmiany łagodnie
zwężają oba otwory międzykręgowe z przyleganiem do obu nerwów rdzeniowych L3.
Na poziomie L4/L5 obwodowe uwypuklenie krążka międzykręgowego z komponentą rozległej, centralnej
protruzji krążka międzykręgowego i zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzywyrostkowych powodują
stenozę kanału kręgowego oraz nasiloną stenozę obu zachyłków bocznych z cechami ucisk korzeni
nerwowych; zmiany powodują umiarkowaną stenozę obu otworów międzykręgowych z modelowaniem
obu nerwowym rdzeniowych L4.
Na poziomie L5/S1 niewielkie rozluźnienie pierścienia włóknistego krążka międzykręgowego z
komponentą ogniskowej, prawostronnej, dozachyłkowej protruzji krążka międzykręgowego ze szczeliną
uszkodzenia, zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzywyrostkowych i pogrubiałe więzadła żółte
powodują zwężenie prawego zachyłka bocznego z modelowaniem korzeni prawego nerwu rdzeniowego
S1; zmiany powodują łagodne zwężenie obu otworów międzykręgowych z przyleganiem do nerwów
rdzeniowych L5.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: