Witam jestem 2 miesiące po operacji przepukliny kręgosłupa w odcinku L5 S1 prawie 3 lata zmagałem się z tym problemem, pierwsze 4miesiace były nie do wysiedzenia ale następne 2 lata było znośnie ( nie ból tylko uczucie ucisku w kręgosłupie przy aktywnościach fizycznych, uciskanie promieniowało do pośladka i towarzyszyło mu zapalenie 3-4 dniowe po czym się uspokajało i po kolejnym sporcie zaczynało się od nowa takie błędne koło.) Dodam że po prawej stronie gdzie zdiagnozowano przepuklinę przy skrajnym pochylaniu odczuwalem że coś mi tam w kręgosłupie siedzi i blokuje mi wykonanie skłonu ( tylko po prawej stronie po lewej stronie miałem jeszcze 20-30% dostępnego zakresu)
Aktualnie jestem 2 miesiące po operacji
Na pewno co czuje to to, że znikła ta blokada kręgosłupa po prawej stronie nic tam już nie siedzi czuję tylko przy robieniu skłonu że mięśnie są jakby za krótkie co jest dla mnie zrozumiałe wkoncu nie pracowały w tym zakresie 2.5roku.
Natomiast niepokoil mnie dalej ten ucisk na nerw po prawej stronie kręgosłupa promieniujący punktowo do pośladka.
Wykonałem więc po miesiącu tomograf i w opisie jest napisane, że mam wypadnięcie dysku l5s1 z uciskiem na korzeń nerwowy natychmiast udałem się zaniepokojony do lekarza bo myślałem że operację należy powtórzyć natomiast on powiedział że wszystko jest w porządku wszystko się ładnie goi i że to normalne że tomograf miesiąc po operacji coś takiego pokazuje
Czy mógłby ktoś ocenić zdjęcie które wrzuciłem ? Czy rzeczywiście tak to powinno wyglądać świeżo po operacji czy może był to jakiś wyciek? Nie chciałbym powtarzać operacji ale jeśli miałbym to zrobić to wolałbym to zrobić odrazu.
A może poprostu wygląda to dobrze jak lekarz zapewnial i nerw został przez te 2.5 roku tak odkształcony i potrzebuje więcej czasu na regenerację ?( Jeśli tak jak długo taki nerw się regeneruje ?)
Dodam że zacząłem rehabilitację półtora tygodnia temu i widzę postępy co do zakresu ruchu aczkolwiek dalej czuję jakiś tam ucisk przy lekkich czynnościach lub lekkich ćwiczeniach a boję się co będzie gdy wrócę do biega ja lub chodzenia po górach czy treningu na siłowni
Dzięki za dotrwanie do końca
Fajnie jeśli ktoś wie wypowie
Pozdrawiam