Reklama:

Planowanie ciąży po udarze niedokrwiennym (po zamknięciu PFO) (3)

Forum: Udary i tętniaki

Początkująca
16-05-2016, 22:31:34

Witam,
Uprzejmie proszę o wskazówki dotyczące mojej sytuacji.
Mam 33 lata, 9 miesięcy temu miałam niespodziewanie udar niedokrwienny mózgu z niedowładem lewej strony ciała. Jako przyczynę po badaniu przezprzełykowym wskazano drożny otwór owalny w sercu. Zdecydowałam się niezwłocznie na zabieg zamknięcia PFO, gdyż planowanie ciąży jest dla mnie w tym momencie najważniejsze. Kardiolodzy poinformowali mnie, że zapinka na sercu jest konieczna i odczekanie 6 miesięcy, przez który będę brała PLAVIX 75 mg i ACARD 75 mg w celu uniknięcia zapalenia wsierdzia.
Aktualnie zbliżam się do 6 miesiąca (zabieg 24 listopada 2015) i dowiedziałam się, że jednak mam brać leki rok...
Jestem zszokowana tą informacją, odliczam dni do momentu kiedy będę mogła starać się o dziecko, a tu nagle informacja, że wszystko w porządku, ale jeszcze drugie pół roku.
Czy ktoś z Państwa jest mi w stanie określić kiedy po zamknięciu PFO można planować ciąże? Czy te drugie pół roku na lekach rozrzedzających jest niezbędne Jak przebiega ciąża po udarze niedokrwiennym- jakie są zagrożenia?
Będę wdzięczna za wskazówki.
Forumowiczka
31-05-2016, 09:09:05

Jakiś czas temu nauczyłam się- że jednak skoro lekarze tyle lat się uczyli to można im wierzyć.Wiadomo nie bezgranicznie, ale tutaj ewidentnie widać, że lekarz dba o Ciebie.
Nam kiedyś [url=http://znajdzlekarza.pl/katarzyna-mazur/neurolog/tczew]neurolog z Tczewa[/url] przepisał jakieś lekarstwa, pół dnia spędziłam, żeby sprawdzić czy to na pewno dobre. Człowiek tylko niepotrzebnie się nakręca, a zobaczysz pół roku szybko minie i będzie można działać.
Początkująca
11-07-2016, 11:59:24

Jeśli planujesz zajść w ciąże, to na początku warto zapytać się lekarza, jaki czas musi upłynąć po odstawieniu lekarstw zanim pomyślisz o dziecku. To będzie chyba najlepsza decyzja, zamiast pytać się na forum, gdzie nikt mógł nie mieć podobnej sytuacji.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: