Reklama:

pierwsza diagnoza-tężyczka,czy oby? (3)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
14-07-2013, 13:32:49

Witam.Tydzień temu po silnym zdenerwowaniu mąż mój miał atak przypominający zawał mięśnia sercowego.Zaczęło się silnym lękiem,bólem w klp,silnymi i bolesnymi skurczami mięśniowymi całego ciała,przykurczem szyi,skóra stała się zimna i mokra.Wzrok miał nieobecny jakby stracił świadomość a z mocno przekrwionych oczu płynęły mu łzy.Doszły drgawki. Mąż trzymał się za klp,myślę,że z powodu hiperwentylacji,która towarzyszyła reszcie objawów przez cały czas.Szybko udało mi się zapisać go do neurologa,ponieważ pracuję w szpitalu.Już 4 dni po napadzie lekarz postawił diagnozę-tężyczka,dostaliśmy skierowania na eeg,dopplera żył szyjnych i określenia poziomu wapnia we krwi.Jestem w trakcie załatwiania tych badań.Przepisał mu neurolog Hydroksyzynę na noc,bo nie mógł spać.Czekamy na termin na echo serca,bo niby w ekg nic nie wyszło,no ale rodzinny męża skierował także do kardiologa.Wszystko trwa dopiero tydzień,ale ataki te następują po 2 razy dziennie,zaczyna się od bardzo silnego lęku,hiperwentylacji i skurczy,cały czas mąż czuje spięcie całego środka organizmu,jak to określa i przechodzą mu po całym ciele wyładowania.Czy to na pewno objawy tężyczki,czy zdenerwowanie może doprowadzić do jej ujawnienia się?Czy zdenerwowanie może wywoływać ataki?Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.Monika
gość
13-02-2017, 18:31:16

Stres nasila objawy tezyczki. Najlepiej wykonac badanie emg po ktorym wiadomo bedzie czy to napewno tezyczka.
gość
10-08-2023, 12:58:54

dzień dobry. Ja mam powracające tężyczki. Od kilku lat co jakieś kilka miesięcy następuje nasilenie objawów. Mrowienia, drzenia, uczucie zimna, sztywnienie dłoni. Cały czas suplementuje Mg i Ca. W pierwszej połowie lipca miałem na wakacjach pogorszenie - 6 x byłem na kroplówce na SOR. Teraz znowu mam objawy i w domu dostaje kroplówkę z magnezem.
U mnie tężyczka prawdopodobnie wiążę się
a.) z zaburzonym wchłanianiem z powodu chorego żołądka - mam stan zapalny od żółci
b.) z nasilonym sikaniem - od kilku lat mam wielomocz, sikam normalne porcje ale często, także w nocy. Być może w ten sposób tracę magnez.
Czy ktoś ma podobnie ? Pytam bo nie potrafię z tego wyjść.
Tomasz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: