Reklama:

Pęknięty tetniak w głowie (4)

Forum: Udary i tętniaki

gość
20-10-2016, 08:13:34

Dzień dobry, mojej mamie pękł tetniak w głowie 10 dni temu, miała od razu operacje embolizacji.
Zaczyna chodzic mówi rusza się. Jest problem z pamięcią, szczególnie krótkotrwała. NIe pamięta gdzie jest jaki dzień. Dużo mówi, opowiada historie tak pomeszane i poplątane że nie wiadomo co jest prawdą (raczej nic). Czy stan taki da się cofnąć? jak z nią rozmawiać? Czy wyprowadzać ją z błedu czy tylko przytakiwać? Rano w miare ok jest, wieczorem coraz gorzej ze świadomością. Pomocy
Sergiusz
gość
21-10-2016, 15:49:31

Wiesz. Nie jestem lekarzem. Ale tak na zdrowy rozum, to bym Ci radził, żebyś uzbroił się w wiele cierpliwości. I owszem, wyprowadzał Mamę z błędu - może co do jakichś fundamentalnych spraw. A generalnie, żeby tworzyć wokół mamy atmosferę życzliwości i zrozumienia. Niestety, są to skutki udaru. Trudno ocenić skuteczność rehabilitacji ... bo to mózg, organ złożony z milionów połączeń nerwowych. Jeśli masz takie możliwości, na jakimś etapie skorzystaj z pomocy terapeuty lub psychologa - jeśli będzie Wam trudno .
gość
21-10-2016, 15:55:15

Dziekuje. Psycholog i neurolog będzie ale dopiero za parę dni. Ściągam mamę do Polski bo w Niemczech to się stało. Chodziło o to co mam robić zanim nie spotkamy się ze specjalistą. Dziękuję.
Sergiusz
gość
06-11-2016, 17:43:46

Sergiuszu, sam też skorzystaj z pomocy terapeuty - niech Ci pomoże oswoić się z sytuacją, i podpowie jak pracować z Mamą. Masz wielkie szczęście że Mama żyje. Mój rodzic (60 lat) zmarł 4 dni po wylewie. Czy tętniak był w prawej czy w lewej półkuli?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: