Reklama:

Palce prawej dłoni, brak siły rąk. (8)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
16-06-2014, 21:11:26

Witam!
Mam 23lata, 186wzrostu, ważę 70-72kg i od około 1,5roku zacząłem zauważać że mam problemy z palcami w prawej dłoni a dokładnie nie potrafię wyprostować V, IV i III palca, siła ścisku dłoni jest w porządku, dłoń jest "szponowata", nie drętwieje oraz nie mrowieje. Z biegiem czasu zauważyłem że bardzo szybko tracę siłę w rękach jeśli wykonuje jakieś czynności nad głową (np. przy wkręcaniu żarówki ręka jakby słabnie i opada w dół. Od kilku dni uświadomiłem sobie ze straciłem prawie całkowicie sile w tricepsach, gdzie nie mogę wykonać nawet prostego ćwiczenia tripesu trzymając w reku 1,5kg butelkę wody... Dodam że nie miałem nigdy żadnego urazu, wypadku itp.
Miałem robione EMG gdzie wykazało że mam coś z nerwem łokciowym, więc wylądowałem w szpitalu i miałem mieć zabieg. Jednak okazało się że to nie to. Wysłano mnie na rezonans magnetyczny kręgosłupa szyjnego po którym neurochirurg zauważył jakieś odwarstwienia czy coś, i powiedział mi że widzi tam jakieś "zmiany" w kanele kręgowym c7-th2 które powinienem odczuwać w obu dłoniach. Zostałem skierowany na jeszcze jeden rezonans wykonywany w jakimś dokładniejszym stopniu w innym mieście.
Podczas wizyty w szpitalu rozpoznano: niedowład nerwu promieniowego oraz neuropatie nerwu łokciowego i pośrodkowego prawego.
Strasznie się tym przejmuje, nie mam pojęcia czym to jest spowodowane, mam wrażenie że kiedyś miałem silniejsze ręce. Prowadzę aktywny tryb życia. Miał ktoś do czynienia z czymś podobnym ? Mogę wstawić wyniki z rezonansu jak i EMG jeśli będzie taka potrzeba.
Pozdrawiam
Wtajemniczona
17-06-2014, 07:14:38

Witaj,
Objawy rzeczywiście wskazują na ucisk korzenia C8 bądź też rdzenia na tym poziomie. Wizyta u dobrego neurochirurga powinna wyjaśnić sytuację. Ja miałam ucisk na tym poziomie i objawy były podobne. Po zabiegu wszystko się cofnęło. Miałaś w przeszłości jakiś wypadek? To często są tego późne następstwa, ale niekoniecznie. Napisz skąd jesteś (może być na priva) to może znam w tym rejonie jakiegoś specjalistę.
pozdrawiam
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
gość
17-06-2014, 07:35:48

Nigdy nie miałem żadnego wypadku urazu czy nawet złamania dlatego nie mam pojęcia skąd te moje problemy.
Mam już b.dobrego neurochirurga. Pozostaje tylko czekać na jeszcze jeden rezonans.
Wtajemniczona
17-06-2014, 08:28:01

Przepraszam, nie wiem skąd forma żeńska mi się wkradła Czytałam Twój post na telefonie i dopiero teraz widze, że zadałam pytania na które odpowiedź była w poście.
Moja sytuacja jest zatem odmienna od Twojej, bo ja miałam wypadek. Możesz wpisać wynik rezonansu. Jeśłi neurochirurg kazał zrobić nowy MR to chyba pozostaje poczekać na jego wynik. Wtedy okaże się, czy jest to zmiana operacyjna, czy nie i co można z tym zrobić. A z barkiem nie miałeś problemów? Może to splot ramienny, skoro wszystkie nerwy ręki są osłabione. Jak będziesz miał wynik MR to może dobrą rehabilitacją (terapia manualna + ćwiczenia) coś da sie poprawić.
Pozdrawiam.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
gość
17-06-2014, 09:10:50

sajmon9 2014-06-17 09:35:48 Nigdy nie miałem żadnego wypadku urazu czy nawet złamania dlatego nie mam pojęcia skąd te moje problemy.
Mam już b.dobrego neurochirurga. Pozostaje tylko czekać na jeszcze jeden rezonans.
I słusznie. Nie należy stawiać diagnozy przed zakończeniem badań. W moim przypadku "bardzo dobry" neurolog, bez badań typu rtg, tk, stwierdził zespół cieśni nadgarstka. Mimo informacji że nie mam bólu tylko osłabienie i niedowład skierował mnie do ortopedy. Ten wykluczył zcn ale dla pewności wysłał mnie do neuroortopedy, który również wykluczył zcn. Po roku trafiłem znowu do neurologa. Ale innego, normalnego. Tam niestety na 100% zdiagnozowano MMN-CB. Teraz walczę z własnym organizmem.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
gość
17-06-2014, 11:19:04

"Przepraszam, nie wiem skąd forma żeńska mi się wkradła wink Czytałam Twój post na telefonie i dopiero teraz widze, że zadałam pytania na które odpowiedź była w poście"
Spokojnie nic nie szkodzi.
Dodam że neurolog stwierdził również niższe ustawienie barku prawego oraz lekko odstającą łopatkę prawą.
P.S. Myłem dziś okno w pokoju i po kilku ruchach okrężnych ścierka lewa jak i prawa ręka totalnie słabła....
Poniżej zdj. opisów z rezonansu z kontrastem i bez oraz EMG.
http://www.tinypic.pl/1umgkiaev2nf
http://www.tinypic.pl/d466a552vvt3
http://www.tinypic.pl/ajfd2hkzhvxj
http://www.tinypic.pl/dxccxxg51xx2
Wtajemniczona
17-06-2014, 13:28:09

Czyli po myciu okien obie ręce słabe?
Z MR wynika, że masz zmiany dyskopatyczne na poziomach C5/C6 i C6/C7. Nie są to duże zmiany i na szczęście nie uciskają korzeni i rdzenia ale worek oponowy już tak (dobrze byłoby sie tym zajać-dobry terapeuta manualny, osteopata? - bo 2mm można jeszcze wyrehabilitować, żeby się nie pogłębiały i od razu zajać sie repozycją barku). Mogę polecić terapeutów z Krakowa lub Poznania. Co do krwiaka (o ile to krwiak) to do decyzji neurochirurga. Czy Ty aby nie ćwiczysz czegoś zbyt intensywnie? Ciężka praca fizyczna? Odwarstwienie więzadła i krwiak świadczyłyby o urazie lub zbytnim obciążeniu kręgosłupa.
Pozdrawiam.
Bety
gość
17-06-2014, 17:37:57

Sportów żadnych nie uprawiałem i nie uprawiam. Czasami jakiś basen, bieganie, rower itp, teraz nawet w siatkę nie zagram bo w górnych partiach nie potrafię nawet wystawić piłki takie te ręce "dziwne". Co do ciężkich prac fizycznych to czasami coś tam porobię wokół domu ale to bez przesady żeby dźwigać jakieś ciężary itp. może kiedyś się gdzieś "zerwałem" cos podnosząc i nawet nie mailem o tym pojęcia. Nawet podczas mycia samochodu po jakimś czasie nie mam siły docisnąć gąbki do karoserii...
Czyli przez te zmiany nie mam prawie wgl siły w takich partiach mięśni jak triceps?
Muszę poczekać do 21lipca na ten dokładniejszy rezonans i zobaczymy co powie neurochirurg...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: