Reklama:

padaczka skrytopochodna o początku ogniskowym..dziecko 4l (7)

Forum: Padaczka

gość
28-10-2009, 19:59:14

witam, moja 4-ro letnia córka została zdiagnozowana j/w (IX.2009). Prawdopodobnie napady były od urodzenia (gdy miała 3 miesiące byłyśmy na obserwacji w szpitalu bo po przebudzeniu lekko kopała-szarpała lewą (najprawdopodobniej) nóżką-kilka sekund. Badania eeg: 1.XII.2005 dyskretne nieprawidłowości pod postacią fal ostrych. 2. eeg miesiąc później I.2006: w granicach normy do wieku. Kopnięcia -szarpnięcia się skończyły niedługo po tym. Około rok później zaobserwowałam niepokojące nocne przebudzenia (obustronne chwytanie szczebli łóżeczka, płacz, niepokój) wyglądające raczej jak przebudzenie po nieciekawym śnie.. Później 2008: przebudzenie, siadanie, niepokój, próba podparcia się rączkami kończąca się przewrotem, chwianie się na czworaka. Wszystko trawało kilkanaście-kilkadziesiąt sekund. Od I.2009-napady skupiały się głównie na lewej rączce-zaciskanie pięści i rytmiczne poruszanie ręką. 5-8 ataków/ tyg. V.2009 3 x eeg:zapisy nieprawidłowe, zmiany w prawej okolicy tylno-skroniowej. VI.2009 TK: torbiel pajęczynówki 1,4x1,8x0,7 cm. Zakwalifikowana do operacji neurochirurgicznej w Szczecinie. IX.2009: MR "układ komorowy symetryczny, nieposzerzony, nieprzemieszczony. Widoczna torbiel pajęczynówki położona przyśrodkowo do płata skroniowego prawego 22x14x11mm. IX.2009:konsultacja neurochirurgiczna w Warszawie:"opisywana torbiel" pajęczynówki jest w istocie poszerzeniem podstawnej części bruzdy bocznej mózgu prawej i nie spełnia kryteriów rozpoznania torbieli. Napady teraz są czestsze i intensywniejsze. Leczona od VI.2009 depakine + IX. 2009 tegretol. Brak poprawy. Szukam odpowiedzi na kilka nurtujących pytań: 1. dlaczego dwa tak rozbieżne kierunki? 2. czy torbiel jest czy nie? 3. czy torbiel może powodować napady (jeśli jest)? 4. czy oby ta padaczka jest dobrze zdiagnozowana? mam wiele wątpliwości. Szukam też kliniki gdzie dziecku można zrobić eeg w nocy kiedy są owe napady i kiedy jest szansa zarejestrowania tych napadów..Dziękuję za wszelkie porady i wskazówki
gość
18-11-2009, 19:47:43

Proszę o podanie kontaktu na gg lub email. Chcę porozmawiać na temat torbieli, też szukam pomocy i informacji.
gość
28-02-2010, 21:31:58

Warszawa- Instytut Matki i Dziecka. Tam wykonują EEG rownież w nocy.Co prawda tylko raz w tygodniu w piątki
Początkująca
14-03-2010, 07:28:43

witam. mam do wypełnienia anonimową akietę która posłuzy mi do pracy która ma uświadomić ludzi na temat epilepsji.jeśli ktoś chciałby wypełnić taka ankietę bede bardzo wdzięczna. poproszę chętnych o kontakt na maila: cotyniewieszocochodzi@wp.pl z góry dzięki za pomoc:)
Wtajemniczona
17-06-2010, 09:21:44

u mojego 4,5 letniego synka też w rezonansie wyszła torbiel pajęczynówki 2cmx11,6cm. po konsultacji z neurochirurgiem w warszawie stwierdził, że to nie torbiel, tylko "naturalny zbiornik z płynem"??? jestem na takim samym etapie: torbiel czy nie torbiel? eeg z zapisem padaczkowym, zmiany w zachowaniu, kłopoty z równowagą, nadwrażliwość na światło....już sama nie wiem co robić. Lekarze jakoś bagatelizują tę torbiel, a ona wydaje mi się ogromna!
gość
29-11-2011, 14:34:10

witam wszystkich serdecznie, w prawdzie nie mam 4 lat tylko 28, ale nie bardzo wiem jak mam określić swój stan zdrowia.
otóż zaczęło się w połowie sierpnia 2011, zostałam z córeczką na noc u siostry, więc wypiłyśmy sobie po piwku, pobajcowałyśmy i położyłyśmy się spać......to jest tyle co pamiętam bo obudziłam się w szpitalu z czarną dziurą w głowie i okropnym bólem mięśni. Lekarz neurolog stwierdził, że miałam napad toniczno- kloniczny i przepisał mi trileptal 300, więc go brałam mniej więcej do listopada. a tak ogólnie to tomografia eeg i rezonans z angio wyszły bez zarzutu a doktor stwierdził że jestem zdrową dziewczyną. Aż tu wypiłam znowu piwo, oczywiście po odstawieniu leków, i nad ranem 27.11 atak się powtórzył, jak się obudziłam to było już pogotowie, dostałam jakiż zastrzyk i sobie pojechali i znowu biorę trileptal....
Co mam robić, polećcie mi jakiegoś dobrego lekarza, bo chyba potrzebuję jeszcze konsultacji
gość
22-08-2012, 19:28:48

Polecam wszystkim chorym na padaczkę lub z innymi schorzeniami ,bardzo pomocną sylikonową opaskę ratunkową sos . Jest ona bardzo ładna taka sama dla wszystkich a informacje są wypalone od wewnętrznej strony co daje 100% bezpieczeństwa i 100% dyskrecji co w momencie zagrożenia informacje które zawiera mają kluczową role w przebiegu akcji ratowniczej. Opaski sa do nabycia na www.opaskiratunkowe.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: