Reklama:

Padaczka rozwojowa a siłownia. (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-12-2009, 15:36:50

Witam. W lutym 2009 roku po drastycznych przeżyciach rodzinnych (śmierć babci i inne sprawy) dostałem ataku padaczki. Drugi napad nastąpił na początku kwietnia. Od tej pory biorę lek o nazwie Depakine Chrono 1000mg. Staram się dostosowywać do opinii lekarza, lecz czy przy braniu leku przy chorobie oraz trenowaniu na siłowni może nastąpić coś złego w postaci kolejnego napadu? Czy raczej można ćwiczyć dalej? Chciałem dodać, że parę dni temu miałem robione eeg głowy i wyszły mi zmiany przy wysiłku. Oraz lek działa dobrze, powodując także zmiany, ale te lepsze, czyli cofając chorobę.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź!
gość
04-01-2010, 23:13:53

Jeśli chcesz chodzić na siłownię to tylko na bardzo mały wysiłek, ćwiczenie na siłowni może sprawić nawrót choroby. Przede wszystkim nawrót ataków które mogą być silniejsze. Musisz udać się do lekarza, który stwierdzi po wywiadzie z Tobą czy możesz mieć aż taki wysiłek fizyczny i czy Ci nie zaszkodzi. Pozdrawiam.
gość
29-05-2019, 09:31:46

to wszystko zależy od okoliczności, częstości występowania napadów padaczkowych i ich obrazu oraz od lokalizacji zmian w EEG. Rozumiem, iż było wykonane badanie MRI celem stwierdzenia, iż struktura mózgu jest prawidłowa. Są sytuacje, gdzie umiarkowany wysiłek może być zalecany. Odradzam tzw. ćwiczenia antygrawitacyjne, tj. z głową w dół, bardzo często są opisywane po nich ataki padaczki.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: