Reklama:

Padaczka-ciąża-powikłania-proszę o pomoc!-Wada serca u dziecka (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-08-2008, 08:25:00

Cześć! Jestem na forum I raz. Choruję na epi od 10 lat. Mam obecnie 32 lata. W dziciństwie moje napady to były kilkusekundowe zapatrywania-wtedy brałam Conwulex i było wszystko ok-lekarz na podst. badania EEG stwierdził że jestem zdrowa. przez 3,5 roku nie brałam żadnych leków. Koszmar się zaczął jak urodziłam dziecko-będąc w ciąży w 39 tyg. dostałam ataku z drgawkami-wtedy podano mi Lamitrin, miałam też podawane, depakine Chrono, Conwulex (leki zmieniane)-czułam się strasznie-chwiałam się na nogach, kręciło mi się w głowie i do tego znowu się zapatrywałam. W końcu zmieniłam lekarza, który włączyły mi Topamax-borę go już 2,5 r. ale dalej mają miejsca zapatrywania zwłaszcza przed okresem, w trkcie i po-do tego lekarz dołączył mi teraz Keppre 1000, żeby wtcofać mi topamax bo nie wiadomo czy on dziala i od czasu do czasu biore Tranxene-lek wspomagający przy padaczce. Czy ktoś z Was ma podobne objawy przy okresie z zapatrywaniem i zna dobrego specjalistę w Katowicach-Bardzo proszę o pomoc
gość
04-08-2008, 18:46:00

hej.ja miałam napady po 9 letniej przerwie ,w 37 tygodniu ciązy.potem jeszcze jeden atak 1,5 tygodnia po porodzie .i od tamtej pory jestem na lekach.biorę depakinę 500.jedną rano i jedną wieczorem.od tamtej pory minął już ponad rok , i jak na razie wszystko jest okey.
gość
05-08-2008, 07:03:00

też zaraz po po porodzie dano mi depakine 500 ale mój organizm był tak rozregulowano hormonalnie, że coś okropnego i źle się czułam ( tak jak pisałam wcześniej doasowywano mi leki Conwulex, Lamitrin, depakine aż zostałałam na Topamax ). Teraz bioreę go 200 rano 100 w południe i 200 wieczorem a do tego Keppra 1000 ale wieczorem jak jest miesiączka albo przed to się zapatruję na parę sekund. Mam wrażenie że po tej keprze żle się czuję i ten topamax tez nie działa jak powinien skoro przy okresie są zapatrywania.
gość
07-08-2008, 20:02:00

ja odnosnie depakiny to z poczatku tez nie czulam sie najlepiej.jednak teraz jest wszystko w porzadku.najdziwniejsze jest to ze 10 lat temu przy pierwszym porodzie i w ciazy mialam identyczna sytuacje ,czyli dwa napady.tylko ze wtedy zapis eeg był prawidłowy.a jak miałam robiony rok temu po drugim napadzie ,pokazały sie zmiany.a teraz moja pania neurolog dziwi ze przy tak małej dawce leku nic się nie dzieje.co bardzo mnie cieszy.ale juz nie robię sobie nadzieji na całko wite wyleczenie .
gość
13-02-2012, 22:34:53

Ja biorę od 5 lat lek Keppra w minimalnej dawce i nie mam żadnych objawów, pracuję dużo przy komputerze, mało sypiam i mimo to jest okej. A 6 lat temu kiedy pierwszy raz miałam atak myślałam, że już nic z mojego życia nie będzie. Lekarze nie potrafili mi pomóc. Dopiero ostatni z lekarzy, którego błagałam żeby mi pomógł dał mi numer do swojego nauczyciela Pani dr hab. nauk med. Krystyny Pierzchały. Ona naprawdę zachowała się zupełnie inaczej niż inni lekarze, dokładnie przeanalizowała mój wykres z badania EEG, umieściła mnie na tydzień w szpitalu na dokładniejszych badaniach (miałam wywoływany atak,odstawione poprzednie zupełnie nieskuteczne leki) i na koniec przepisała mi lek Keppra. Naprawdę polecam tego lekarza. Teraz zastanawiam się nad ciążą i czekam na opinię osób, które urodziły dziecko i brały lek Keppra.
gość
02-03-2012, 10:37:21

Ja choruję od 11 lat obecnie jestem na Lamotrix 100***2-2razy dziennie i Keppra 500 też 2 razy dziennie.
Moje ataki objawiały się chwilową utratą nieświadomości czyli tak jak piszesz "zapatrywaniami". Przerobiłam dużo leków przez pewien czas byłam nawet na psychotropie plus leki przeciw epi. Napady ustąpiły zupełnie, dopiero po zmianie lekarza i dołączeniu Keppry. Miałam już jedną próbę odstawiania Keppry ale był atak duży (drgawkowy). Dlatego poczekam jeszcze trochę i znowu spróbuje ponieważ chciała bym zajść w ciążę a lekarka nie ma wystarczających informacji o kobietach rodzących i karmiących które są na Kepprze.
Jeżeli macie jakieś informacje na temat kobiet rodzących na Kepprze to bardzo proszę podzielcie się.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: