Reklama:

Padaczka a niepłnosprawność (6)

Forum: Padaczka

Początkująca
26-06-2013, 14:05:43

Jestem mamą 19 -sto letniej dziewczyny .Moja córka choruje od 4-ch lat na padaczkę miokloniczną .Bierze lekarstwa Depakine chrono ,ale poprawy w częstotliwości napadów nie ma.
Nie może podjąć pracy, ponieważ pracodawcy słysząc o chorobie nie chcę rozmawiać .
Gdzie iw jakiej formie mogę ubiegać się o niepełnosprawność w jakim stopniu dla mojej córki.
Proszę o podpowiedź
Dziękuję
gość
27-06-2013, 07:01:21

Do izabeli1971;
O stopień niepełnosprawności dla córki możesz ubiegać się w Państwowym Zespole d/s Orzekanie o Niepełnosprawności.
Alicja
gość
27-06-2013, 07:34:02

Dziękuję .
Domyslam się ,że potrzebna będzie dokumentacja medyczna z okresu 4-ch lat od kiedy zachorowała .Wiem tylko,że jest duża ignorancja nawet w takich Instytucjach.
pozdrawiam
gość
27-06-2013, 20:19:57

Zgadza się, musisz posiadać całą dokumentację leczniczą, czyli karty informacyjne z pobytu w szpitalu, one są najważniejsze i historie choroby, wniosek opisuje lekarz który leczy.
Czy jest ignorancja, trudno jest mi powiedzieć, ja się z tym nie spotkałam.
Alicja
Początkująca
06-07-2013, 20:25:14

Mój czteroletni syn został zdiagnozowany pod kontem padaczki, początkowo miał tylko drgawki gorączkowe, ale od jakiegoś czasu napady są bez wystąpienia gorączki i to nie tylko drgawkowe(ostatnio wyglądało to tak jak jeden wielki skurcz całego ciała, dziecko "powykręcane"i to przy przyjmowaniu leków) zero kontaktu piana z ust szczękościsk. Złożyliśmy wniosek o orzeczenie niepełnosprawności, po komisji okazuję się że dziecko zostało zaliczone do osób niepełnosprawnych w pkt.6 i 8 komisja stwierdziła że są wskazania a pkt 7 mojego dziecka nie dotyczy, więc co? Jakim cudem dziecko z PADACZKĄ nie wymaga stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji. Pomocy!! Może ktoś mi to jakoś wytłumaczy, jakoś pokieruje, wiem ze mogę się odwołac ale czy to coś da??
gość
15-07-2013, 08:50:24

Nie wiem jak to jest z niepelnosprawnoscia ,poniewaz jesten na poczatku tej drogi ,ale moja corka majac kilka lat miala drgawki goraczkowe na owczesny czas nic sie powiedzmy zlego nie dzialo .Dzis ma 19 lat od trzech choruje na padaczke miokloniczna z duzymi atakami zazywa depakine chrono rano 600 wieczorem 800 z atakami jest roznie najwieksze powodowane bylz niestety piciem alkoholu ,gdyz pozwala sobie z rowiesnikami ,jednak zdarzaja sie bez picia .Bardzo sie tym wszystkim martwie bo jest mloda osoba kiedys pelna zycia na ten moment jakby gasnie z powodu tego co sie z nia dzieje .Byla najlepsza uczennica w szkole od dwoch lat zaprzestala nauki jest wciaz zmeczona , brak jej wiary w siebie .Probuje pomoc mojej corce ,ale ona stawia mur twierdzac ,ze jest dorosla jakby chciala sie unicestwic.Nie wiem gdze moge jeszcze szukac dla niej pomocy ?Chcialam aby poszla na terapie ,ale to musi byc rowniez jej dobra wola wiem ile mogla by jej pomoc taka terapia .Prosze o podzelenie sie swoimi doswiadczeniami

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: