Reklama:

padaczka a ciaza (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
03-07-2010, 21:56:01

Witam

Od 4 lat choruje na padaczkę ( petit mal ), w tej chwili przyjmuję tegretol 2 x 300mg . od 3 tyg jestem w ciąży dla ochrony przyjmuje od stycznia kwas foliowy 0,4 a od maja 3,2 mg oraz suplementy witaminowe oraz omega 3.
Mam pytanie czy przyjmowanie w takiej ilości tegretolu może uszkodzić płód? Bo kiedy czytam ulotkę jestem pełna obaw ,mimo że mój lekarz zapewniał mnie, że przy takiej dawce mam takie same szanse urodzenia chorego dziecka jak zdrowa kobieta nie przyjmująca żadnego leku.
gość
05-07-2010, 19:59:30

Karbamazepina, zwłaszcza w niewielkich dawkach, jest jednym z bezpieczniejszym leków przeciwpadaczkowych stosowanych w ciąży. Wady rozwojowe w pewnym odsetku mogą występować również u kobiet zdrowych, dotycząc w populacji ogólnej 2-3 % dzieci. U kobiet przyjmujących leki padaczkowe odsetek ten wzrasta do 4-6 %, w zależności od przyjmowanych leków.
W przypadku karbamazepiny istnieją badania wskazujące na 2-krotnie zwiększone ryzyko rozwoju wad wrodzonych w porównaniu z populacją ogólną (głównie niedorozwój palców, paznokci, wad rozwojowych nosa), wystąpienia wad cewy nerwowej lub niskiej wagi urodzeniowej (o ok. 250 g).
Jednymi z najbardziej teratogennych leków jest fenytoina, fenobarbital oraz kwas walproinowy, które powinny być unikane podczas ciąży, jak również nie powinna być stosowana politerapia.
Dlatego w ciąży konieczna jest optymalizacja leczenia przeciwpadaczkowego, czyli stosowanie jednego leku dostosowanego do rodzaju napadów (z unikaniem wyżej wymienionych), w jak najmniejszej skutecznej dawce (jednak ze względu na możliwość pogorszenia przebiegu padaczki podczas zmiany dawkowania/rodzaju leku nie należy tego robić w pierwszym trymestrze ciąży, lecz przed planowanym poczęciem), z monitorowaniem jego stężenia we krwi , przyjmowaniem kwasu foliowego, unikaniem palenia papierosów oraz spożywania alkoholu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Stwierdzenie padaczki
Dzień dobry, otrzymałem wyniki eeg które powtarzałem trzy razy w przeciągu pół roku. Bardzo bym prosił o pomoc w rozczytaniu opisu. Oto opis ostatniego badania.
PSP postępujące porażenie nadjądrowe
Dzień dobry czy ktoś z Was lub Waszych bliskich zmaga się z tą chorobą ? potrzebuje wsparcia i odpowiedzi na parę pytań
gość
Co to może byc
Witam Mój wynik rezonansu: Pojedyncze ogniska hiperintensywne w T2 i FLAIR w istocie białej około komorowej obu półkul - prawdopodobnie o charakterze przewlekłych zmian naczyniopochodnych Niewielka asymetria komór bocznych W przysadce zmiana hiperintensywna 3 mm -do diagnostyki W październiku ubiegłego roku pojawiły się problemy z lecącymi przedmiotami z rak i z prawa nogą , do tego bardzo się potykalam . Pojawiła się mgła mózgowa. Trwało to do lutego . Potem było trochę lepiej . Od około dwóch miesięcy pojawił się problem ze wzrokiem , jak by mgła na oczach, znów wszystko leci z rąk - głównie prawej i jak by brak siły w prawej nodze , do tego brak koncentracji, pamięci i chwilowe otępienia, do tego drętwienie prawej reki, bóle głowy , uczucie bycia pijanym ... Czy to może być SM? Dodam jeszcze , że od 2 miesięcy nie odczuwam temperatury i mam problem z węchem i smakiem I są dni gdzie trzęsą mi się bez powodu ręce
gość
Zawroty głowy
3 tyg temu umyłam niestety wlosy lodowata woda. Tego samego dnia wyladiwalzm na Sor bo w sklepie zakręciło mi się w głowie. TK czyste. Z dnia na dzień doszły silne bóle miesni zuchwy, wokol ucha takie rozpieranie, ściskanie i zawroty glowy.bylam u fizjo zeby rozmasował,bo bol byl ogromny, popraciwal tez troche na szyi i nie wiem czy yo bie byl blad. Zanim dostałam się do neurologa to objawy nieco ustapily więc tylko wysłuchał i dal Betaserc. Po kilku dniach nastąpiła zmiana pogody miałam silne bóle głowy i nastapil nawrot objawów. Najsilniej dolegliwości mam podczas gwałtownego pochylenia glowy w dół, ale też do góry i w bok. Poza tym czasem bujnie, uczucie plywania. Co to moze byc? Do kogo się udać? Już nie daje rady. Z leżenia wstać mogę tylko na wprost, siadanie bokiem nasila dolegliwości. Ciągnięcie wokol uszu jest głównie w pozycji stojącej, siedząc z opar iem lub leżąc odpuszcza. Dziekuje
Reklama: