Dzień dobry,
chciałbym Państwa zapytać jako osoby, które być może miały podobne objawy czy mogą być spowodowane uszkodzeniem kręgosłupa szyjnego. Objawy są o tyle dziwne, że NIE odczuwam bólu. Najgorszym objawem występującym w pozycji siedzącej jest uczucie otępienia, zdrętwienia prawej części czaski (tak jakby nie dopływała krew) oraz uczucie, że zaraz zemdleję. Jak szybko przekręcam głowę - prawo/lewo też mam zawroty.Pojawiło się u mnie takie trzaskanie (przeskakiwanie) w szyi. Jak skręcę szybko głowę w jedną stronę to czuję właśnie to "strzelanie". Nie mogę normalnie funkcjonować na codzień ponieważ po jakiś 2-3h braku leżenia czuje się otępiały, mam takie wrażenie jakby coś tam "nie zaskoczyło" w szyi. Pojawiają mi się też mroczki przed oczami. Po położeniu się objawy właściwie od razu znikają, a już na pewno w ciągu kilku minut.
Robiłem MR szyi i wynik jest następujący:
Fizjologiczna lordoza szyjna zniesiona z wytworzeniem kifotycznego ustawienia - szczyt na poziomie C4/C5.
Wysokość trzonów zachowana, sygnał szpiku prawidłowy.
Zmiany degeneracyjne krążków międzykręgowych na poziomach od C2/C3 do C5/C6 w postaci zmniejszenia ich uwodnienia. Na poziomie C5/C6 krążek nieznacznie obniżony.
Na poziomie C4/C5 niewielka tylna szerokopodstawna wypuklina krążka m/k modelująca worek oponowy i powodująca niewielkie, adaptacyjne odkształcenie brzusznej powierzchni rdzenia kręgowego. Otwory m/k bez cech stenozy.
Na poziomie C5/C6 tylna szerokopodstawna przepuklina krążka m/k lateralizująca na stronę lewą uciska worek oponowy, powoduje adaptacyjne odkształcenie brzusznej powierzchni rdzenia i niewielkie zwężenie światła otvvorów m/k (L>P) z modelowaniem wychodzących korzeni nerwowych C6 (L>P).
Rdzeń kręgowy w odcinku szyjnym bez zdeklarowanych morfologicznie zmian ogniskowych.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi ze wskazaniem czy objawy opisane powyżej mogą być spowodowane wadami ujawnionymi w MR.