Skad ja to znam...
OBJAWY....... mam 23 lata i w moim przypadku odczuwam bol od wewnetrznej strony prawego i lewego przedramienia, dodatkowo mam blokade palca serdecznego w prawej dloni (blokada zazwyczaj pojawia sie wieczorami do rana), wyprostowanie tego palca czasami sprawia mi dosc silny bol.
PRZYCZYNA.... Z tym problrmem udalam sie do Osceopaty, jest to specjalista dobrej renomy, ukonczyl studia w Anglii (ja tez mieszkam w Anglii wiec tutaj tez do niego chodze). Powiedzial ze przyczyna jest wysilek fizyczny w szczegolnosci podnoszenie ciezszych rzeczy. Sciegna w okolicach kregoslupa nie sa na tyle silne zeby utrzymac go w odpowiedniej pozycji. Kregi szyjne -to one sa odpowiedzilne za bole przedramienia i palcow dloni, uciskaja nerwy. Powstaje pewnego rodzaju zapalenie w okolicach karku (wzdluz kregow szyjnych) a kwas mlekowy odklada sie w naczyniach limfatycznych (szyi, klatki piersiowej i w okloicach pach).
LECZENIE..... mialam 3 wizyty -zabiegi... za kazdym razem nastawial mi kregoslup. zalecil mi stosowanie masci CHLODZACEJ!!!! nie rozgrzewajacej. Ja uzywam Masc Ibuprofen, moze to byc jakas masc ziolowa (chlodzaca) 3 razy dziennie smarowac tylko kark (okolice kregow szyjnych). Ponadto zalecil rozciaganie szyi a mianowicie:
1. poloz sie na lozku, podnies glowe do gory tak aby poczuc ze naczynia limfatyczne szyi sa naciagniete. nastepnie polozyc prawa reke na prawej stronie glowy i teraz sprobuj pchac glowe w prawa strone a reka stanowic opor. to samo cwiczenie zrobic na druga strone. Musisz poczuc ze naczynia limf. szyi sa naciagniete.
2. stan wyprostowana przy biurku bokiem, jezeli boli cie prawa reka to stan prawa strona. Nastepnie przytrzymaj sie buirka reka skieruj glowa w lewa strone i sprobuj wyciagnac tak szyje aby naczynia limfatyczne w prawej czesci szyi byly nadciagniete. Cwiczenie to powatarzaj najlepeij co godzine. gdziekolwiek jestes. to pomoze odprowadzic kwas mlekowy z szyi i ja wzmocnic.
3. Jak korzystasz z komputera czy ogladasz tv, kup sobie SOFT NECK KOLAR. nie wiem jak to jest dokladnie po polsku ale to jest cos takiego jak kolniez usztywnianiacy, z miekkiej gabki, pomaga utrzymac szyje w dobrj pozycji, co sprawia ze nie kregi nie uciskaja nerwy.
4. Jak minie bol reki, postaraj sie chodzic na basen regularnie na poczatku nawet kilka razy w tygodniu i plywac na plecach(w tyl) - to wzmocni twoje plecy i zmniejszy prawdopodobienstwo powrotu bolu. Ale idz na basen jak minie bol reki!
5. jezeli masz nie za wygodny materac do spania. zmien go :)
REZULTAT.... Wykonuje cwiczenia, niestety jeszcze nie zakupilam soft neck kolar ale to zrobie, i czuje poprawe prawej reki, mam nadeziej ze wszystko minie. potrzeba tylko czasu az to zapalenie przejdzie. Od czasu kiedy zaczelam cwiczyc i chodzic do lekarza mija 1,5 tygodnia.
POWODZENIA.