Reklama:

ostry ból przedramienia !! niewiem co to jest (9)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
24-09-2009, 18:51:41

Mam problem , który bagatelizowałam od dłuższego czasu , a teraz zaczynam sie poważnie tym martwic. Mianowicie od jakiegoś 1,5 roku odczuwam ból prawego przedramienia. Dokładnie od ramienia po skosie do łokcia do wewnętrznej str. [czyli mniej więcej biceps ] Na początku było tak że np, jak leżałam i sie podpierałam prawą ręką to moment i mi strasznie dretwiała i jednocześnie robiła sie bezwładna. odczuwałam dośc silny ból np przy odwracaniu tej ręki [ jak robiłam okręgi wyprostowaną ręką do tyłu] Po dłuższym czasie drętwienie i bezład mi w miarę przeszły . Natomiast teraz jest tak że przedramię dalej mnie boli, wyczuwam ciepło w miejscu bólu, najgorsze jest to że czasami łapie taki silny przeszywający ból. Nie wiem czy to mięsień mnie boli czy kość. Kiedyś miałam tez osłabiony ścisk reki.[ wtedy jak mnie bolało ramię] Teraz już nie. Boli mnie głównie jak mam do tyłu rękę obrócić lub zrobić okrężne ruchy, albo takie jak sie pływa żąbką. Staje sie to uciążliwe i martwię. Podczas obracania okrężnie ręką do tyłu w ramieniu mi strzela coś i wtedy też boli.
Nie wiem czy w tym forum powinnam o tym pisać ale nie wiem co to jest . Proszę o pomoc jak ktos miał coś podobnego. i z góry dziękuje
Początkujący
24-09-2009, 19:57:01

Tak szerze to wydaje mi sie ze powinnas sie zglosic z tym do lekarza.
Nalezaloby sie zastatnowic czy jest jakas uchwynta przyczyna - np jakis uraz, czy bole zaczely sie nagle...

Sprawa numer 2 - jak z kregoslupem.
Sprawa numer 3 - moze sie to okazac zwyklym lokciem golfisty
Sprawa numer 4 - moze to byc sprawa zmniejsznoej przesuwalności w obrebie nerwu lokciowego.

Najbardziej prawdopodoban jest 4 wersja :)

Niezlym pomyslem byloby udac sie fo jakiegos rehabilitanta/fizjoterapeuty

Pozdrawiam
gość
25-09-2009, 06:51:46

dzięki za podpowiedź :) a z kręgosłupem to jest tak że niekiedy pobolewa między łopatkami. pracowałam nieco ponad rok na produkcji w siedzącej pozycji z głową skierowaną w dół, i wtedy sie zaczęło [ z tym kręgosłupem] , tam również wykonywałam jedne i te same ruchy własnie tą prawą ręką . Po tym roku sie zwolniłam i po jakieś 3 miesiącach zaczęło mnie to ramie boleć i tak do dzisiaj. W między czasie byłam u lekarza z kręgosłupem , nastawiano mi go [ oczywiście było niezłe chrupnięcie przy tym :D ] po czym przez jakiś czas mnie to ramie nie bolało, potem znowu wrócił ból. A nie było żądnego urazu, poprostu nagle zaczęło mnie boleć

Co powinnam zrobić..prześwietlenie czy coś innego żeby wyszło co i jak ?
gość
25-09-2009, 12:05:41

Najlepiej MRI kregoslupa szyjnego oraz badanie EMG nerwu łokciowego.
gość
10-05-2010, 06:56:20

rzenka_22 2009-09-24 20:51:41 Mam problem , który bagatelizowałam od dłuższego czasu , a teraz zaczynam sie poważnie tym martwic. Mianowicie od jakiegoś 1,5 roku odczuwam ból prawego przedramienia. Dokładnie od ramienia po skosie do łokcia do wewnętrznej str. [czyli mniej więcej biceps ] Na początku było tak że np, jak leżałam i sie podpierałam prawą ręką to moment i mi strasznie dretwiała i jednocześnie robiła sie bezwładna. odczuwałam dośc silny ból np przy odwracaniu tej ręki [ jak robiłam okręgi wyprostowaną ręką do tyłu] Po dłuższym czasie drętwienie i bezład mi w miarę przeszły . Natomiast teraz jest tak że przedramię dalej mnie boli, wyczuwam ciepło w miejscu bólu, najgorsze jest to że czasami łapie taki silny przeszywający ból. Nie wiem czy to mięsień mnie boli czy kość. Kiedyś miałam tez osłabiony ścisk reki.[ wtedy jak mnie bolało ramię] Teraz już nie. Boli mnie głównie jak mam do tyłu rękę obrócić lub zrobić okrężne ruchy, albo takie jak sie pływa żąbką. Staje sie to uciążliwe i martwię. Podczas obracania okrężnie ręką do tyłu w ramieniu mi strzela coś i wtedy też boli.
Nie wiem czy w tym forum powinnam o tym pisać ale nie wiem co to jest . Proszę o pomoc jak ktos miał coś podobnego. i z góry dziękuje
gość
24-08-2011, 10:43:10

Mam identyczne objawy boli mnie juz od pół roku , stosuje masci i żele przeciwbólowe ale nie zanosi sie na poprawę, mam wrazenie ze nawet się ból nasila. zaczyna mi to naprawdę ograniczać sprawność mojej prawej ręki, każdy gwałtowny ruch powoduje krótkotrwały a za razem okropny ból nie wiem co robić Proszę poradźcie coś
gość
31-08-2011, 09:25:40

Skad ja to znam...

OBJAWY....... mam 23 lata i w moim przypadku odczuwam bol od wewnetrznej strony prawego i lewego przedramienia, dodatkowo mam blokade palca serdecznego w prawej dloni (blokada zazwyczaj pojawia sie wieczorami do rana), wyprostowanie tego palca czasami sprawia mi dosc silny bol.

PRZYCZYNA.... Z tym problrmem udalam sie do Osceopaty, jest to specjalista dobrej renomy, ukonczyl studia w Anglii (ja tez mieszkam w Anglii wiec tutaj tez do niego chodze). Powiedzial ze przyczyna jest wysilek fizyczny w szczegolnosci podnoszenie ciezszych rzeczy. Sciegna w okolicach kregoslupa nie sa na tyle silne zeby utrzymac go w odpowiedniej pozycji. Kregi szyjne -to one sa odpowiedzilne za bole przedramienia i palcow dloni, uciskaja nerwy. Powstaje pewnego rodzaju zapalenie w okolicach karku (wzdluz kregow szyjnych) a kwas mlekowy odklada sie w naczyniach limfatycznych (szyi, klatki piersiowej i w okloicach pach).

LECZENIE..... mialam 3 wizyty -zabiegi... za kazdym razem nastawial mi kregoslup. zalecil mi stosowanie masci CHLODZACEJ!!!! nie rozgrzewajacej. Ja uzywam Masc Ibuprofen, moze to byc jakas masc ziolowa (chlodzaca) 3 razy dziennie smarowac tylko kark (okolice kregow szyjnych). Ponadto zalecil rozciaganie szyi a mianowicie:
1. poloz sie na lozku, podnies glowe do gory tak aby poczuc ze naczynia limfatyczne szyi sa naciagniete. nastepnie polozyc prawa reke na prawej stronie glowy i teraz sprobuj pchac glowe w prawa strone a reka stanowic opor. to samo cwiczenie zrobic na druga strone. Musisz poczuc ze naczynia limf. szyi sa naciagniete.
2. stan wyprostowana przy biurku bokiem, jezeli boli cie prawa reka to stan prawa strona. Nastepnie przytrzymaj sie buirka reka skieruj glowa w lewa strone i sprobuj wyciagnac tak szyje aby naczynia limfatyczne w prawej czesci szyi byly nadciagniete. Cwiczenie to powatarzaj najlepeij co godzine. gdziekolwiek jestes. to pomoze odprowadzic kwas mlekowy z szyi i ja wzmocnic.
3. Jak korzystasz z komputera czy ogladasz tv, kup sobie SOFT NECK KOLAR. nie wiem jak to jest dokladnie po polsku ale to jest cos takiego jak kolniez usztywnianiacy, z miekkiej gabki, pomaga utrzymac szyje w dobrj pozycji, co sprawia ze nie kregi nie uciskaja nerwy.
4. Jak minie bol reki, postaraj sie chodzic na basen regularnie na poczatku nawet kilka razy w tygodniu i plywac na plecach(w tyl) - to wzmocni twoje plecy i zmniejszy prawdopodobienstwo powrotu bolu. Ale idz na basen jak minie bol reki!
5. jezeli masz nie za wygodny materac do spania. zmien go :)

REZULTAT.... Wykonuje cwiczenia, niestety jeszcze nie zakupilam soft neck kolar ale to zrobie, i czuje poprawe prawej reki, mam nadeziej ze wszystko minie. potrzeba tylko czasu az to zapalenie przejdzie. Od czasu kiedy zaczelam cwiczyc i chodzic do lekarza mija 1,5 tygodnia.

POWODZENIA.
gość
14-04-2017, 21:48:23

Czesc, ja tez jestem w Anglii I mam podobny problem z reka. Moge prosic o informacje dotyczace lekarza o ktorym piszesz
gość
04-10-2018, 18:27:16

Mojego męża bolała ręka i okazało się na rezonansie dopiero, że ma chorobę de quervaina. Długo chodził z tym i nie było wiadomo co mu jest. Znalazłam mu więc rezonans na Zachodniej 7 w Krakowie, bo taniej nigdzie nia ma, zadzwoniłam 698115115 i umówiłam go i w kilka dni miał badanie, opis też bardzo szybko, bo tam mają w trzy dni, a jak gdzieś indziej dzwoniłam to mieli i drożej i opisy po 10 dni, więc jak komuś zależy na kasie i na dobrym, szybkim opisie to tam jest ok.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: