Reklama:

Ostre niedotlenienie noworodka po odklejeniu łożyska (10)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-02-2016, 21:00:07

Witam 2 tygodnie temu przez cc przyszedł na świat mój syn, 36 tydzień odklejone łożysko, krwotok wewnatrzmaciczny i ciężkie niedotlenienie dziecka, reanimacja 10 minut i tylko 1 punkt apgar. Był chłodzony przez 72 godziny, po tygodniu usłyszeliśmy ze trzeba się z nim pożegnać bo będzie odlaczony od respiratora, ale zaczął sam oddychać nawet bez podawania tlenu. Teraz oddycha sam, dostaje mój pokarm przez sondę gdyż nie ma odruchu połykania i ssania. Proszę o pomoc, co możemy dla niego zrobić, czy da się przywrócić te odruchy, co robić?? Pomocy!!
gość
29-02-2016, 19:37:52

Ale jak to go chcieli odłączyc od respiratora????? Przeciez taka decyzje moga podjac tylko rodzice. Skrajne wczesniaki tez sa karmione przez sonde, bo nie maja odruchu połykania i ssania do tego nierozwiniety układ pokarmowy i przezywaja. Póżniej sa karmione normalnie.
gość
29-02-2016, 20:00:49

Witam, taka otrzymaliśmy informację ze jeśli nie będzie sam oddychać to drugi raz nie intubuja bo to nie etyczne meczenie dziecka, ale zaczął sam oddychać nawet bez podawania tlenu. Ma teraz 16 dni ale nic się nie zmieniło, musi być odsysany bo dlawi się własną ślina, ulewa i tez się wtedy dlawi i tu jest problem co zrobić czy wogole można coś zrobić żeby zaczął połykac?? Może ma ktoś namiary na jakiegoś dobrego specjalistę?? To czekanie jest najgorsze....
gość
29-02-2016, 22:33:32

Wiekszosc noworodkow ma refluks stad te ulewania. Ja podobno tak ulewalam jak bylam malutka,ze az sie dusilam. Rodzice nie spali cale noce tylko czuwali zebym na boczku caly czas spala, lekarze z nsszego miasta rozkladali rece. W koncu rodzice pojechali ze mna do szpitala w Warszawie i tam lekarz stwierdzil,ze mam zapalenie tchawicy. Po leczeniu przeszlo. Co do namiarow to skoro dziecko lezy w szpitalu to nie ma jak Ci kogo polecic, bo nikt nie przyjdzie do szpitala gdzie dziecko jest pod opieka innych lekarzy. A co do odlaczania od respiratora to nie sluchaj lekarzy, bo tylko rodzic moze podjac taka decyzje, oni bez waszej zgody nie moga nic takiego zrobic i maja obowiazek intubowania.
gość
29-02-2016, 22:36:25

Aha i jeszcze jedno, moze powinni przestac go karmic narazie przez sonde, a sprobowac dozylnie
gość
29-04-2017, 12:24:11

Co można zrobić przy niedotlenieniu po odklejeniu łożyska? Dziecko walczy, samo oddycha prawie miesiac po porodzie ale w platach następuje rozpad komórek. Proszę o cokolwiek, jakąś informację!
gość
30-04-2017, 23:12:05

Gość 2016-02-28 22:00:07
Witam 2 tygodnie temu przez cc przyszedł na świat mój syn, 36 tydzień odklejone łożysko, krwotok wewnatrzmaciczny i ciężkie niedotlenienie dziecka, reanimacja 10 minut i tylko 1 punkt
apgar. Był chłodzony przez 72 godziny, po tygodniu usłyszeliśmy ze trzeba się z nim pożegnać bo będzie odlaczony od respiratora, ale zaczął sam oddychać nawet bez podawania tlenu. Teraz oddycha sam, dostaje mój pokarm przez sondę gdyż nie ma odruchu połykania i ssania. Proszę o pomoc, co możemy dla niego zrobić, czy da się przywrócić te odruchy, co robić?? Pomocy!!
Witam, moi znajomi mają obecnie tę samą sytuację. Czy można coś zrobić? Opis brzmi identycznie. Jak u Pani rozwinęła się sytuacja? Czy możliwa jest jakaś rehabilitacja, cokolwiek? Proszę o odpowiedź jeśli Pani odczyta tę wiadomosc. Szukamy pomocy dla miesiecznego chlopca.
gość
01-05-2017, 15:17:32

Moje blizniaki przyszly na swiat w 24 tygodniu. Porod z uwagi na odklejenie lozyska. Synek z odklejonego lozyska mial wylew 4 stopnia i niedotlenienie. Walczono o niego prawie 4 miesiace rokowania mimo to nie byly zle. Zaczal jesc i ssac smoczek. Niestety zabil Go wirus i zmarl w szpitalu. Czuje sie okropnie. Zycze zdrowka dla dzieciatka
gość
01-05-2017, 17:17:33

Powalczcie troche. Moze nie bedzie tak zle i latwo sie chlopczyka wyrechabilituje. Najwazniejsze jest zdrowie intelektualne. Ja niestety sie bardzo balam. Walczylismy ale przez blad szpitala moj syn przegral ta walke.
gość
01-05-2017, 18:41:45

Powalczcie troche. Moze nie bedzie tak zle i latwo sie chlopczyka wyrechabilituje. Najwazniejsze jest zdrowie intelektualne. Ja niestety sie bardzo balam. Walczylismy ale przez blad szpitala moj syn przegral ta walke.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: