Reklama:

Osoba starsza po udarze a dodatkowe badania (2)

Forum: Udary i tętniaki

gość
24-07-2014, 17:24:33

Mój dziadek miał udar niedokrwienny. Doszedł do siebie po ok. 2 miesiącach tzn. odzyskał mowę, pamięć. Pozostał bezwład prawej ręki. Wymaga całodobowej opieki. Jest już 2 lata po tym udarze. Przyjmuje regularnie leki na kontrolę ciśnienia. Każdy skok ciśnienia jest jak najszybciej zbijany, gdy nie można wtedy pogotowie ale to już ostateczność, w ciągu tych 2 lat było z 4 razy.
Jednak tydzień temu dostał ciśnienia i nie udało go się zbić, dopiero pogotowie pomogło po czym dziadek był 3 dni słaby. Później lekarz rodzinny zadecydował aby dziadka położyć w szpitalu z podejrzeniem odwodnienia. Po szpitalu dziadek wrócił, lekarz stwierdził, że dziadek miał kolejny udar ale taki który był niewidoczny. Po powrocie ze szpitala z dziadkiem było wszystko ok ale po 2-3 dniach zaczął być strasznie "aktywny" tzn. wierci się w łóżku, wstaje z niego, przestawia przedmioty przy łóżku, telewizor, butelki. Trzeba go ciągle poprawiać, grzebie też w pampersie. Noce są strasznie ciężkie. Dziadek nie śpi, leki przepisane na receptę nie pomagają na sen, po nich dziadek jest tylko bardziej pobudzony. Oczywiście jeżeli się tak wierci to skacze mu ciśnienie.
Wcześniej jak doszedł po tym udarze tego nie robił. Jadł normalnie przy stole, kładł się do łóżka i leżał spokojnie, od czasu do czasu go się poprawiało, pościel, poduszki, materac.
Czy można poprosić neurologa o badania głowy dziadka, położyć go na oddział neurologiczny w celu badań kontrolnych sprawdzenia czy nic nie wystąpiło?
Ja wiem, że to już jest dość poważny wiek (93 lata) jednak do tej pory po udarze było wszystko w porządku.
gość
25-07-2014, 19:38:53

Nawet należy.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: