Witam,
od 2-3lat mam problemy z bólem w lędzwiach, na początku nie mogli nic wykryć, w tym roku skończyłem szkołe, mam 20lat... i czuje ze nie dam rady normalnie pracować, 30-60min stania i muszę sobie usiąść, przy dłuższym chodzeniu też odczuwam kręgosłup. Stwierdziłem, że muszę się tym zająć "prywatnie" rehabilitacja mi nie pomogła, tomografia komputerowa pokazała "coś wiecej"(niżej dodam opis).
Jak na razie słyszałem o operacji laserowej, rehabilitacje mógłbym mieć w lipcu 2017..
Aktualnie mam umówiona wizytę prywatnie u neurochirurga i fizjoterapeuty + w styczniu nuerolog na NFZ.
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie i informacje szczególnie o tym "guzie schmorla", albo może mi jakoś pomóc bardzo byłbym wdzięczny.
OPIS TK:
Badanie TK kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego wykonano na aparacie 16-rzędowym w opcji spiralnej,
warstwą 2,5mm, z retrorekonstrukcją 1,25mm, bez wzmocnienia kontrastowego, na poziomach od Th12 do S3.
Dane ze skierowania: Zespół bólowy L-S kręgosłupa. Cechy dyskopatii.
Od poziomu Th12 do L4 nie stwierdza się cech przepukliny ani wypukliny jądra miażdżystego.
Kanały nerwów rdzeniowych wolne.
Na poziomie L4-L5 centralno-prawoboczna wypuklina krążka mk do ok 4mm, spłycająca zwłaszcza prawy zachyłek boczny. Worek oponowy na tym poziomie w wymiarze ap do około 11,5mm. Na poziomie tym prawy otwór mk o dyskretnie zmniejszonej rezerwie objętościowej.
Na poziomie L5-S1 w niewielkim stopniu zwężenie przestrzeni mt w części tylnej oraz niewielka
szerokopodstawna wypuklina krążka mk do maksymalnie około 3mm, dochodząca do przedniej powierzchni worka oponowego. Na poziomie tym otwory mk zwężone.
Dolna blaszka graniczna trzonu L5 po stronie prawej o nierównym obrysie - najpewniej tworzący się guzek Schmorla.
Pozostałe otwory międzykręgowe i kanał kręgowy bez cech stenozy.
Trzony o zachowanej prawidłowej wysokości.
Innych zmian w zbadanym zakresie nie stwierdzono.