Reklama:

Opis badania MR (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
17-04-2022, 16:51:41

Dzień dobry, chciałabym poprosić o interpretację wyników RM z kontrastem. Dodam, że od ok. 15 lat mam napięciowe bóle głowy.
Opis badania
W istocie białej obu półkul mózgu w okolicach czołowo-ciemieniowych obecne są pojedyncze, punktowe
ogniska hiperintensywne w obrazach T2-zależnych i sekwencji FLAIR bez restrykcji dyfuzji czy
wzmocnienia kontrastowego- obraz MR niespecyficzny- zmiany naczyniopochodne lub demielinizacyjne.
Ciało modzelowate kształtne, bez zmian ogniskowych.
Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony, nieprzemieszczony.
Nie stwierdzono objawów wzmożonego ciśnienia śródczaszkowego.
Morfologia opon mózgowo-rdzeniowych w granicach prawidłowych.
W obrębie struktur wewnątrzczaszkowych nie stwierdzono ognisk patologicznego wzmocnienia po
podaniu paramagnetycznego środka kontrastowego.Zniesie powietrzności komórek prawego wyrostka
sutkowatego. Pogrubienie błony śluzowej w zatoce czołowej prawej, w sitowiu i zatokach szczękowych
gość
09-05-2022, 10:07:03

Wynik badania bardzo dobry nie ma czym martwić się.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
gość
MR glowy bez i z kontrastem
W istocie bialej podkorowej oraz okolokomorowej obu polkol mozgu sa obecnie dosc liczne niewielkie ogniska podwyzszonego sygnalu w obrazach T2/FLAIR,bez cech restrykcji dyfuzji,bez wzmocnenia - niespecyficzne,przewlekle w obrazie MR,prawdopodobnie naczyniopochodne.Fazekas1.W rawej polkoli móżdzku drobna jama malacyjna 7 mm. Symetryczne niewielkie ogniska obniżonego sygnałuw sekw.SWI w galkach bladych - zmany degeneracyjne.Niewielki uogolniony zanik korowy wyrazony poszerzeniem plynowych przestrzeni przymozgowych.Uklad komorowy ustawiony w osi,symetryczny,rawidłowej szerokosci.Przysadka mózgowa mala,obraz " pustego siodla."Kąty mostowo-móżdżkowe bez zmian ogniskowych.Zmiany zwyrdnieniowe w odcinku szyjnym kregosłupa. Wn. W istocie balej podkorowej i okolokomorowejobu półkul sa obecnie dosc liczne niewielkie ogniska podwyższonego sygnalu w obazach T2/FLAIR,ez cech restrykcji dyfuzji,ez wzmocnienia - niespecyficzne,przewlekle w obrazie MR,prawdopodobnie naczyniopochodne. Obecnie bardzo boli mnie glowa,mam okrpne uderzenia goraca, jestem slaba i nerwowa.Mam tez płytke CD,ale nie umiem jej przeslac,a wizyte mam u lekarza neurologa w styczniu,co moge zrobic?Dziekuje za pomoc i pozdrawiam!
gość
Stan po urazie czaszkowo-mozgowym
Witam serdecznie, otrzymałem wynik rezonansu magnetycznego ojca i chciałbym zapytać czy jest ktoś w stanie przybliżyć mi znaczenie tego opisu w przyziemny sposób? Pozdrawiam.
Reklama: