Reklama:

operacja (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-04-2008, 13:24:00

Witam! Wynik rezonansu:
centralno-lewostronna przepuklina jądra miażdżystego L5/S1 wypukla się do kanału kręgowego i otworu międzykręgowego, uciska na worek oponowy i korzeń nerwu rdzeniowego.Niewielkie wypukliny tarcz m-k L3/L4 i L4/L5 Obniżenie wysokości tarcz m-k w odcinku lędźwiowym kregosłupa niższym sygnałem w obrazach T2 zależnych odpowiada zmianom degeneracyjnym. W trzonach kręgów lędźwiowych i dolnych piersiowych widoczne są liczne, różnej wielkości guzki Schmorla,największy na powirzchni górnej L3.Zmiany zwyrodnieniowe w trzonach kręgów lędźwiowych. Syn ma 17 lat jestem załamana .Ortopeda powiedział, że tylko operacja. Zapisana jestem do neurochirurga w Kaliszu mój region.Proszę o odpowiedź czy ktoś miał takie kiepskie wyniki i czy miał operację.
gość
03-04-2008, 16:24:00

Na to forum trafia chyba niewielu dyskopatów lędźwiowych.
To link do forum neurochirurgii ,moze tam znajdziesz więcej informacji.
http://213.17.192.132/phorum/list.php?25
Bardzo wcześnie dopadła Twojego syna taka degenracja kręgosłupa .
W takim wypadku chyba warto skorzystać z kilku konsultacji .To młody chłopak a przy tak zaawansowanych zmianach klasyczna operacja polegająca tylko na usunięciu dysku może za sobą nieść ryzyko postępujących zmian na sąsiednich poziomach .
Chyba warto poszukać miejsca gdzie stosują implanty .
http://www.skolioza.org/leczenie_op_dpdysk.htm
to link do informacji o dr. Michalskim ,jest chyba prekur***m tej metody.
Praktykuje prywatnie ale wiem ,że operuje również w Instytucie Matki i Dziecka Warszawa Kasprzaka 17. Może pod tym adresem znajdziesz bliższe informacje o możliwościach takiej operacji na NFZ.
Warto poszukać optymalnej metody ,która da jak najmniejsze spustoszenia w zakresie ruchomości kręgosłupa.
gość
03-04-2008, 19:38:00

bardzo dziękuję za opdpowiedź
Początkująca
24-01-2016, 15:12:51

Witam - mam dylemat bo dolegliwości w jakimś stopniu mi pozostały mimo 2 krotnej rehabilitacji i operacji .Niestety operacje miałem zaledwie miesiąc temu ale niepokoiło mnie to drętwienie pośladka i skurcze nogi oraz dziwne czucie bólu w pięcie przypominające to z przed operacji . Wykonałem dzis rezonans i .... jestem normalnie głupi.Wiadomo że jest jeszcze krótko po operacji i wiadomo że tak czy siak muszę udać sie do lekarza prowadzącego ale czy ten obraz jest poprawny czy jednak będzie trzeba jednak interweniować .Z GÓRY DZIĘKUJE ZA KRÓTKIE STWIERDZENIA
Sylwia Sochaczew

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: