Reklama:

Operacja tętnicy szyjnej (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
24-03-2009, 03:39:00

Czy ktoś z Was miał operację udrożnienia tętnicy szyjnej wewnętrznej ? Bardzo proszę o informację jak jest robiona taka operacja, jakie daje rezultaty, możliwe powikłania itp. Wykonane ostatnio USG Dopplera wykazało u mnie krytyczne zwęzenie około 85%. Operacja jest chyba nieunikniona, chociaż niektórzy uważają, że można też pomóc leczeniem. Będę wdzięczny za informacje od osób, które miały podobny problem.

Ponawiam prośbę. Napiszcie !!!
gość
24-03-2009, 19:17:00

Witam!
Pytanie zasadnicze brzmi czy jest zwężenie objawowe czy bezobjawowe. Przy objawowym (przebyty uda rmózgu w obszarze zaopatrywanym pzrzez dana tetnicę, albo czasowe przejściowe neidokrwienie w tym obszarze (TIA)) nie należy się zastanawiać i operować. Prz bezobjawowym tzn. do tej pory żadne objawy sprawa wyglada nieco inaczej do 60 % nie operować tylko leki od 60% w zależnośći od wieku, płci i ryzyka okołooperacyjnego (generalnie mężczyźni operować, młode kobiety nie operować, chirurg który operuje musi robić to dobrze).
Mam nadzieję że pomogłem.
RoRo
gość
09-02-2024, 09:49:33

gość 24-03-2009, 20:17:00
Witam!

Pytanie zasadnicze brzmi czy jest zwężenie objawowe czy bezobjawowe. Przy objawowym (przebyty uda rmózgu w obszarze zaopatrywanym pzrzez dana tetnicę, albo czasowe przejściowe neidokrwienie w tym obszarze (TIA)) nie należy się zastanawiać i operować. Prz bezobjawowym tzn. do tej pory żadne objawy sprawa wyglada nieco inaczej do 60 % nie operować tylko leki od 60% w zależnośći od wieku, płci i ryzyka okołooperacyjnego (generalnie mężczyźni operować, młode kobiety nie operować, chirurg który operuje musi robić to dobrze).

Mam nadzieję że pomogłem.

RoRo
gość
08-06-2024, 11:02:10

w jakiej pozycji znajduje się pacjent w trakcie czyszczenia żył szyjnych?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: