Witam ,jestem 5 dzień po operacji
kręgosłupa szyjnego , wszczepiono mi 2 implanty tytanowe odcinka C5/C6 i C6/C7 . Operacja z dostępu przedniego tzn .nacięcie w fałdzie szyjnej szer.okolo5-6cm. Operacja w znieczuleniu ogólnym ,trwała około 4 godzin . Po wybudzeniu , pobyt na sali pooperacyjnej . Kompletnie żadnego bólu . Wieczorem z pomocą pielęgniarki poszłam już do toalety . Cały czas podczas pobytu regularnie są podawane kroplówki przeciw bólowe ,więc nie ma bólu . W 1 dniu po operacji bardzo ostrożnie ruszałam głową ,b.delikatnie do przodu i tyłu,w lewo i prawo ale z wyczuciem ,bez bólu .Operacja w poniedziałek a wypis w środę . Jako pasażer samochodu,jechałam spokojnie do domu około 5 godzin .Dostosowałam sobie fotel ,aby głowa miała stabilne oparcie , chcę zaznaczyć że nie miałam kołnierza ortopedycznego. Lekarz nie zalecał . W domu 1 tabletka i ból minął . Ale wszystko wykonywać z umiarem . Trochę pochodzić ,położyć się ,nie za długo siedzieć bo to b.obciaza kręgosłup . Śpię w pozycji na plecach i na bokach ,ale ostrożnie przy zmianach pozycji .Ważna stabilizacja głowy .Nie wykonuje rządnych energicznych ruchów i ostrożnie przy chodzeniu ,,nie schylać się , i nie podnosić rąk do góry ,na początku . Nie biorę już tabletek , ale chodzę , gotuje obiad ,ale nie ubijamy kotletów bo to zbyt energiczne i może naruszyć gojące się rany wewnętrzne ,szykuje śniadanie ale odpoczywam . Po 5 Bosch czuje b.dobrze i tak będę uważała do 3-3 miesięcy .To procentuje ,co teraz wypracujemy .Ruch wskazany ,chodzenie i delikatne ćwiczenia . Jest niesamowicie dobrze ,tego się nie spodziewałam . Życzę dużo zdrowia pozytywnego nastawienia i cierpliwości ,bo to naprawdę poważna operacja i trzeba cierpliwości ,ostrożności żeby nie zaszkodzić sobie zbyt szybkim tempem wykonywania czynności. To naprawdę procentuje .