Reklama:

Operacja kregoslupa przez gardlo (8)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
08-01-2016, 21:25:54

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Trafilam do Was ponieważ szukam kogoś kto byl operowany "metodą" przez gardlo.
Czeka mnie w niedlugim czasie taka operacja i bardzo chcialabym aby ktoś, kto ma to za sobą opowiedzial mi jak to wszystko przebieglo.Jestem przerażona calą sytuacją.Będę operowana w Szczecinie .Na kregu C1 mam bardzo masywną narośl kostną, która utrudnia mi przelykanie i wciąż sie powiększa- dlatego musi zostać usunięta.Bardzo proszę o kontakt osoby, które przeszly podobną operację.
pozdrawiam
Początkująca
14-01-2016, 15:25:27

Ja miałam operacjie na c567 przez gardło,zresztą wszystkie operacje szyjnego tak się robi
Początkująca
14-01-2016, 17:44:28

Dziekuję ,że sie odezwalaś.Mogla bys mi napisać coś więcej. Jak się czulaś zaraz po operacji,jak dlugo dochodzilaś do siebie, czy masz jakies doleglowości ze strony gardla w tej chwili. Mnie lekarz uprzedzal ,ze 24h po operacji muszę mieć rurke do oddychania w gardle ,a pożniej moge mieć problemy z mową. Jak to bylo u Ciebie?Pozdrawiam
Początkująca
17-01-2016, 11:18:19

To sa operacje z dojscia przedniego zajrzyj na dyskopatia szyjna a operacja
Początkujący
03-02-2016, 12:19:39

Do Gosia ja miałem równe dwa tygodnie temu operacje z dostępu przedniego c5/6/7 moge Ci napisać troszkę. Wiec tak w srode mnie przyjęli w czwartek rano jako pierwszy miałem operacje czyli 7:30 . Dostałem głupiego jasia tabletke godzine wcześniej później do zylnie i zasnąłem. Obudziłem sie kolo 11 bolało mnie gardło polezalem na sali pooperacyjnej gdzieś do 15:30 i z powrotem na salę normalną cały czas dostawałem kroplowki az do piatku i ciągle spałem. Jeść za bardzo nie mogłem ponieważ gardło bolało od rurki którą mi wlozyli i wyciagneli jak spałem. Dopiero zjadłem kolacje i to bardzo delikatnie. W piatek mnie wypisali kolo 13 do domu i jak leki puściły to czułem sie fatalnie ale dostałem przeciwbólowe trzy dni pobrałem i juz w niedziele po południu było oki . Jestem dwa tygodnie po i czuje sie dobrze prawie zapomniałem ze była jakaś operacja . Jak chcesz cos jeszcze wiedzieć to pisz pozdrawiam
gość
13-05-2017, 09:22:10

Czesc wybieram sie na operacje odcinka szyjnego mam pytanie jak czujesz sie dzis rok po operacji
gość
13-05-2017, 09:22:16

Czesc wybieram sie na operacje odcinka szyjnego mam pytanie jak czujesz sie dzis rok po operacji
gość
13-05-2023, 08:37:47

Witam ,jestem 5 dzień po operacji kręgosłupa szyjnego , wszczepiono mi 2 implanty tytanowe odcinka C5/C6 i C6/C7 . Operacja z dostępu przedniego tzn .nacięcie w fałdzie szyjnej szer.okolo5-6cm. Operacja w znieczuleniu ogólnym ,trwała około 4 godzin . Po wybudzeniu , pobyt na sali pooperacyjnej . Kompletnie żadnego bólu . Wieczorem z pomocą pielęgniarki poszłam już do toalety . Cały czas podczas pobytu regularnie są podawane kroplówki przeciw bólowe ,więc nie ma bólu . W 1 dniu po operacji bardzo ostrożnie ruszałam głową ,b.delikatnie do przodu i tyłu,w lewo i prawo ale z wyczuciem ,bez bólu .Operacja w poniedziałek a wypis w środę . Jako pasażer samochodu,jechałam spokojnie do domu około 5 godzin .Dostosowałam sobie fotel ,aby głowa miała stabilne oparcie , chcę zaznaczyć że nie miałam kołnierza ortopedycznego. Lekarz nie zalecał . W domu 1 tabletka i ból minął . Ale wszystko wykonywać z umiarem . Trochę pochodzić ,położyć się ,nie za długo siedzieć bo to b.obciaza kręgosłup . Śpię w pozycji na plecach i na bokach ,ale ostrożnie przy zmianach pozycji .Ważna stabilizacja głowy .Nie wykonuje rządnych energicznych ruchów i ostrożnie przy chodzeniu ,,nie schylać się , i nie podnosić rąk do góry ,na początku . Nie biorę już tabletek , ale chodzę , gotuje obiad ,ale nie ubijamy kotletów bo to zbyt energiczne i może naruszyć gojące się rany wewnętrzne ,szykuje śniadanie ale odpoczywam . Po 5 Bosch czuje b.dobrze i tak będę uważała do 3-3 miesięcy .To procentuje ,co teraz wypracujemy .Ruch wskazany ,chodzenie i delikatne ćwiczenia . Jest niesamowicie dobrze ,tego się nie spodziewałam . Życzę dużo zdrowia pozytywnego nastawienia i cierpliwości ,bo to naprawdę poważna operacja i trzeba cierpliwości ,ostrożności żeby nie zaszkodzić sobie zbyt szybkim tempem wykonywania czynności. To naprawdę procentuje .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: