Reklama:

omamy (2)

Forum: Choroba Parkinsona

gość
06-04-2012, 08:13:05

Moja babcia słyszy muzykę u sąsiadów a tak naprawde nikt nie gra,sczuje równiez zapachy i mówi że siąsiad ja truje.Tak po za tym to jest wszystko dobrze,pamięc ma bardzo dobrą,ma 90lat jeszcze sama gotuje.Niewiem co mam na to poradzic i czy da sie to leczyc.
gość
07-05-2012, 14:52:08

Witaj, przyczyny omamów mogą być różne ale takie najbardziej znane jakie mi przychodzą na myśl to schizofrenia, choroba alzheimera (obserwuj czy zaburzenia pamięci krótkiej nie pojawią się), inne choroby zaburzające poziom neuroprzekaźników. Najczęściej omamy wynikają z zaburzenia pewnej równowagi pomiędzy acetylocholiną i dopaminą. Niedobór acetylocholiny lub nadmiar dopaminy może doprowadzić do wystąpienia omamów. Najlepiej udaj się do neurologa z prośbą o diagnozę lub poradę. Od razu uprzedzę, że może się zdarzyć tak, że lekarz/lekarka będzie chcieć się wykręcać od zlecenia rezonansu lub tomografii ze względu na wiek babci. Trzeba także pamiętać, że w takich sytuacjach są stosowane leki przeciwpsychotyczne lub jeżeli podejrzewa się chorobę Alzheimera, to inhibitory acetylocholinesterazy (zwiększające poziom acetylocholiny) i ewentualnie leki przeciwpsychotyczne. Natomiast problem jest taki, że leki przeciwpsychotyczne mają dużą ilość skutków ubocznych i lekarze zapominają, że trzeba zaczynać od mniejszych dawek aż się dojdzie do minimalnej dawki skutecznej. Pytanie jeszcze jak bardzo stan babci postępuje i jest uciążliwy. Jeżeli zmiany będą sugerowały chorobę Alzheimera to więcej znajdziesz o wspomnianych kwestiach na jednym z for dotyczących tej choroby.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: