Reklama:

okropny bol (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-12-2011, 20:22:24

BARDZO PROSZE WRECZ BLAGAM JESLI KTOS MA CZAS I POTRAFI TO ZINTERPRETOWAC, TO PROSZE O KILKA ZDAN KOMENTARZA, ZANIM POJDE Z TYM DO LEKARZA BOJE SIE TEGO, CO TU MAM NAPISANE. Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC.REZONANS ZROBILEM W 2008R.NIESTETY PERYPETIE ZDROWOTNE I PRZYWATNE SPRAWILY ZE DOPIERO TERAZ CHCE Z TYM POJSC DO LEKARZA-BOL JEST STRASZNY. MAM 37LAT OTO OPIS W BADANIU STWIERDZA SIĘ SPŁYCENIE FIZJOLOGICZNEJ LORDOZY LĘDŹWIOWEJ. TARCZA MIĘDZYKRĘGOWA L4-L5 O WYRAŹNIE OBNIŻONYM SYGNALE- ZABURZENIA UWODNIENIA. W PŁASZCZYZNACH STRZAŁKOWYCH I POPRZECZNYCH WIDOCZNE JEST UWYPUKLENIE KRĄŻKA MIĘDZYKRĘGOWEGO POZIOMU L4-L5 W KIERUNKU LEWEGO OTWORU MIĘDZYKRĘGOWEGO Z TOWARZYSZĄCĄ PRZEPUKLINĄ JĄDRA MIAŻDŻYSTEGO. PRZEPUKLONY FRAGMENT JĄDRA NIE PRZEKRACZA OBRYSU PIERŚCIENIA WŁÓKNISTEGO TARCZY MIĘDZYKRĘGOWEJ. LEWY KANAŁ KORZENIOWY POZIOMU L4-5 JEST WYRAŹNIE ZWĘŻONY, KORZEŃ RDZENIOWY JEST UCIŚNIĘTY W KOŃCOWEJ CZĘŚĆI KANAŁU KORZENIOWEGO. NA POZOSTAŁYCH POZIOMACH PRZEPUKLIN I WYPUKLIN KRĄŻKÓW MIĘDZYKRĘGOWYCH NIE STWIERDZ SIĘ. KANAŁ KRĘGOWY NA CAŁEJ DŁUGOŚCI BEZ ZWĘŻEŃ. WIDZOCZNY ODCINKEK RDZENIA KRĘGOWEGO BEZ PATOLOGICZNYCH SYGNAŁÓ, STOŻEK KOŃCOWY RDZENIA KRĘGOWEGO NA WYSOKOŚCI TARCZY L1-L2- OBRAZ MOŻE SUGEROWAĆ WARIANT ANATOMICZNY NISKIEGO POŁOŻENIA RDZENIA KRĘGOWEGO. BADANIE MR KRĘGOSŁUPA LĘDŹWIOWEGO WYKAZAŁO SPŁYCENIE FIZJOLOGICZNEJ LORDOZY, ZABURZENIA UWODNIENIA.PRZYTYM MAM MROWIENIE STOP.W DODATKU OD WRZESNIA TEGO OKU BOLA MNIE OBIE RECE PRZY JAKIMKOLWIEK RUCHU-ZGINANIE,OBRACANIE-CZY TO MOŻE BYĆ WINA BOLOW KREGOSLUPA? BLAGAM O POMOC MÓJ MAIL wyr.rob@wp.pl.
Liderka opinii
25-12-2011, 16:38:53

Witam Cię. Ne jestem lekarzem, ale z tego, co z tego rozumiem, to nie masz znów czego tak bardzo się bać. Wiesz pewnie, że kręgosłup jest fizjologicznie powyginany. inaczej nie byłby elastyczny. Lordoza oznacza wygięcie do przodu, kifoza - do tyłu. Kifotycznie kręgosłup wygięty jest w odcinku ledźwiowym, a lordotycznie ( w przód) - w szyjnym. Wszelkie odchylenia od tego stanu powodują nieprawidłowe ustawienie - w Twoim wypadku: głowy, któa " siedzi" na kręgosłupie szyjnym (odcinek C). Sorry za przydługą przemowę. U Ciebie wygięcie przednie jest zbyt płytkie, głowa jest ustawiona troszeczkę inaczej, niż zwykle. stąd ból. Może pomoże operacja, a może tylko rehabilitacja - masaże, relaksacja ( zawsze wskazane), inne ćwiczenia). Nie bój się o mózg. Ale zawsze najważniejsze to, co powie Ci lekarz. nie są to w każdym razie żadne zmiany mózgowe. Pozdrawiam ciepło
Iza kierownik Programu ProPsychiatria
Liderka opinii
25-12-2011, 16:39:00

Witam Cię. Ne jestem lekarzem, ale z tego, co z tego rozumiem, to nie masz znów czego tak bardzo się bać. Wiesz pewnie, że kręgosłup jest fizjologicznie powyginany. inaczej nie byłby elastyczny. Lordoza oznacza wygięcie do przodu, kifoza - do tyłu. Kifotycznie kręgosłup wygięty jest w odcinku ledźwiowym, a lordotycznie ( w przód) - w szyjnym. Wszelkie odchylenia od tego stanu powodują nieprawidłowe ustawienie - w Twoim wypadku: głowy, któa " siedzi" na kręgosłupie szyjnym (odcinek C). Sorry za przydługą przemowę. U Ciebie wygięcie przednie jest zbyt płytkie, głowa jest ustawiona troszeczkę inaczej, niż zwykle. stąd ból. Może pomoże operacja, a może tylko rehabilitacja - masaże, relaksacja ( zawsze wskazane), inne ćwiczenia). Nie bój się o mózg. Ale zawsze najważniejsze to, co powie Ci lekarz. nie są to w każdym razie żadne zmiany mózgowe. Pozdrawiam ciepło
gość
25-12-2011, 20:45:42

Jolu, Gość skarży się na bóle i mrowienia nóg, nic nie pisze o mózgu, głowie i odcinku szyjnym. Zrobił rezonans odcinka lędźwiowego L, a nie szyjnego C. Nie boi się o mózg tylko o odcinek dolny kręgosłupa, który daje dolegliwości bólowe i drętwienie stóp.
Poza tym lordoza i kifoza bywa w odcinku lędźwiowym i szyjnym. Gość ma zniesioną lordozę lędźwiową ! co oznacza zbyt wyprostowany odcinek L4-L5, w którym jest już przepuklina krążka m/kręgowego. To ten wysunięty krążek (dysk) uciska na korzeń nerwowy i daje te objawy. Dobrze, że nie uciska na rdzeń kręgowy bo to jest najgroźniejsze. Odwodniony krążek jest cienki, zwyrodniony a jądro miażdżyste przerwało już pierścień włóknisty i całe szczęście, że jeszcze nie uciska na rdzeń (nie wylało się poza obręb pierścienia).
Gościu- wizyta u neurologa konieczna, zleci ci leki p/zapalne i p/bólowe oraz rehabilitację (zabiegi, masaże) nie doprowadź do gorszego stanu, nie dźwigaj, nie biegaj (ucisk jądra miażdżystego na rdzeń to najczęściej operacja).
Powinieneś powtórzyć badanie MR odcinka lędźw. (po 3 latach tam się wiele zmieniło, sądzę, że nie na lepsze) oraz MR odcinka szyjnego C- te bóle rąk świadczą o zmianach w szyjnym.
Życzę powodzenia i zdrowia-ela
gość
25-12-2011, 21:14:45

BADANIE MR KRĘGOSŁUPA LĘDŹWIOWEGO WYKAZAŁO SPŁYCENIE FIZJOLOGICZNEJ LORDOZY, ZABURZENIA UWODNIENIA.PRZY TYM MAM MROWIENIE STÓP
Do Jolanet!!
Spłycenie lordozy lędźwiowej a nie szyjnej! (w lędźwiowym też jest prawidłowa lordoza -tu u Gościa jest spłycona). Zaburzenia uwodnienia - czyli degeneracja, zwyrodnienie krążka i wypadanie jądra.
gość
25-12-2011, 22:22:20

jolanet 2011-12-25 17:39:00 Witam Cię. Ne jestem lekarzem, ale...
Kifotycznie kręgosłup wygięty jest w odcinku ledźwiowym, a lordotycznie ( w przód) - w szyjnym. Wszelkie odchylenia od tego stanu powodują nieprawidłowe ustawienie - w Twoim wypadku: głowy, któa " siedzi" na kręgosłupie szyjnym (odcinek C).
... U Ciebie wygięcie przednie jest zbyt płytkie, głowa jest ustawiona troszeczkę inaczej, niż zwykle. stąd ból. Nie bój się o mózg.
... nie są to w każdym razie żadne zmiany mózgowe. ...
Facet wcale nie martwi się o mózg, tylko o kręgosłup!
I wcale go nie boli głowa tylko kręgosłup i ma mrowienie w stopach!! O czym Ty piszesz? Czytaj uważnie
Liderka opinii
26-12-2011, 12:04:25

Bardzo przepraszam i dziękuję za wyprowadzenie z błędu. Mam problemy ze skupieniem uwagi i czasem przez to gadam całkiem bez sensu. Dodatkowo zasugerowałam się tym , ze sama mam podobny problem zdrowotny.
Gościu, mam nadzieję, że nie zasugerujesz się tym, co pisałam, choć chciałam jak najlepiej.
Jeszcze raz przepraszam Ciebie i Pozostałych

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: