Reklama:

Ogromne bóle szyi, drętwienie rąk (7)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
08-03-2018, 07:26:41

Witam
Od kilku lat zmagam się z bólem kręgosłupa szyjnego, wstaję i kładę się z bólem, leki opoidowe i przeciwbólowe nie działają , jak sobie pomóc? Oto wynik rezonansu:
nasilone zmiany wielopoziomowe wytwórczo-zwyrodnieniowe kręgosłupa szyjnego oraz wielopoziomowe zmiany degeneracyjne tarcz międzykręgowych , szczególnie nasilone na poziomieC4 C5 C6C7. Widoczne podwiązadłowe eksrtuzje tarcz międzykręgowych nasilające ciasnotę kanału kręgowego. Wymiar strzałkowy kanału kręgowego w płaszczyżnie pośrodkowej na tych poziomach wynosi ok. 5 mm. Na poziomach tarcz międzykręgowych ucisk rdzenia kręgowego i jego modelowanie się.Śladowo podwyższona intensywność sygnałów z rdzenia kręgowego.Umiarkowane, obustronne zwężenie otworów międzykręgowychC3 C4, na poziomie C4 C5 bardziej nasilone obustronne zwężenie otworów międzykręgowych. w podobnym stopniu zwężone otwory międzykręgowe C5 C6, C6 C7. Wnioski: zaburzenie statyki kręgosłupa szyjnego, zniesienie lordozy C6 C7, bezwzględna pośrodkowa ciasnota kanału kręgowego na odcinku C4 C5 C6 C7 ze znacznym uciskiem i modelacją rdzenia kręgowego, nasilone obustronne zwężenia otworów międzykręgowych na poziomie tych segmentów.Drętwieją mi dłonie , czuję w nich jakby wylał się wrzątek.Co robić? 29-03 konsultacja neurochirurgiczna.Poradzcie coś , mam 46 lat, pracuję w Biedronce, praca ciężka.
Basia
gość
09-03-2018, 14:33:24

zmień ją bo nie poradzisz sobie
gość
10-03-2018, 20:19:41

Kiepsko na pewno potrzebna przerwa w pracy
gość
15-03-2018, 09:56:25

A może pomocny będzie fotel masujący, np, taki: https://www.fotelespa.pl/ , co myślicie ?
gość
15-03-2018, 10:19:58

Według mnie to fotel nie pomoże, może jedynie ukoić nieco ból na krótko. Takie zmiany wielopoziomowe na pewno generuja duże dolegliwości bólowe. Praca fizyczna dodatkowo, mocno je nasila. Łatwo powiedzieć zmień pracę, ale to chyba jedyne rozsądne wyjście przy wielopoziomowej dyskopatii, gdyż trwanie w tym jedynie będzie nasilać ból i powodować dalsze "złe zmiany" w kręgosłupie. Ponieważ jest ucisk rdzenia + duży ból i drętwienia to neurochirurg jak najszybciej, żeby nie doszło do nieodwracalnych zmian i mielopatii.
Można sobie próbować pomóc jeszcze w walce z bólem poprzez dobrego osteopatę, ale to kosztuje.
gość
27-06-2018, 21:24:25

mam podobnie tylko ze jestem mlodszy(28 lat) i tez pracuje na magazynie w biedronce, jestem w ciaglym ruchu i jakos daje rade, jest tez rozgrzewka przed praca i to mnie ratuje, ale tez mysle o zmianie pracy bo boje sie ze mi sie pogorszy ja ponadto mam dyskopatie ledzwiowa (przepuklina l5 s1 z uciskiem na worek oponowy i oba korzenie nerwowe ) ale jak mnie zaboli to troche sie porozciagam i przestaje, ja mam np bardziej dretwieni nadgarstkow i to tez utrudnia zycie np przy malowaniu i innych pracach, teraz czekam na rezonans odc szyjnego
gość
28-06-2018, 17:49:54

już wiadomo co tam będzie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: