Przeczytaj komentowany artykuł: Ogólnoświatowe koszty leczenia otępień
Witam mam takie pytanie moja mama się leczy od około 10 lat na depresje,jest taka otłumiona, zapomina się na nic nie ma ochoty,zawraca się na jedna stronę,bierze dużo leków np permazinum 100 rano południe i wieczór i clonazepan 2mg tak samo śpi po tym jak nie wiem.Dwa lata temu robiła rezonans magnetyczny i pokazała swojemu psychiatrze go rok temu stwierdził ubytki ale ok i nagle rezonans zaginął.Postanowiła zrobić drugi i iść do neurologa z tym okazało się ze ma alhajmera już około 5 lat powiedziała lekarka lecz moja mama ma 51 lat i dziwne ze tak szybko.Jeździła co roku do szpitala,kliniki prywatnej lecząc się na depresję na kasę chorych i po miesiąc leżała i coraz silniejsze leki dostawała ale lekarz co ja prowadzi przez ten miesiąc co przebywała w szpitalu był codziennie i ja widział widział jej zachowanie ze śpi ze na nic nie ma ochoty ze zapomina się i wogulę o wszystkim było mu mówione jak się mama zachowuje,czy psychiatra mógł nie rozpoznać alshajmera i teraz pani neurolog napisała listę leków które ma zmniejszyć ten psychiatra by mogła się leczyć na alshajmera.Czy mógł popełnić błąd lekarz.I czy warto dochodzić swojej prawdy czy wogulę ona istnieje proszę o pomoc.A lekarka powiedziała ze mama i tak bardzo dobrze funkcjonuje,bo rezonans wyszedł podobno nie ciekawy proszę o pomoc.Z góry dziękuje Justyna B.