Reklama:

ognisko hipodensyjne (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
22-01-2009, 20:42:00

Witam, nie wiem co do konca i jak, ale u mojej mamy stwierdzono ognisko hipodensyjne w glowie, mozecie mi cos wiecej napisac na ten temat?
gość
23-01-2009, 07:28:00

Sprawdź w opisie czy to ognisko jest hiperintensywne? Bo mi się wydaje że pomyliłaś nazwy.

A to co znalazłam w necie:

Ogólne kryteria analizy obrazu tomografii komputerowej (TK)
Analiza obrazu TK opiera się na następujących ogólnych zasadach:
- badaniu różnic osłabiania promieniowania przez tkanki,
- badaniu budowy wewnętrznej narządów. TK wykrywa i pozwala mierzyć osłabianie promieniowania w narządzie. Wykrywa twory oraz ogniska o zmniejszonym osłabianiu promieniowania w porównaniu z otoczeniem tzw. hypodensyjne, o identycznym osłabianiu promieniowania tzw. izodensyjne oraz o zwiększonym w porównaniu do otoczenia osłabianiu promieniowania czyli struktury hyperdensyjne,
- badaniu kształtu i wielkości narządu. Wiadomo, że izolowana zmiana wielkości narządu jest mało swoistym, źle róznicującym kryterium i zwykle nie pozwala na rozpoznanie przyczyny choroby. Uwidaczniając jednak skutek możemy, a właściwie musimy poszukiwaś przyczyn, które doprowadziły do jego wystąpienia.

Żródło: http://www.cm.umk.pl/~samorzad/_download//Radiologia/Podstawy%20Radiologii%20(3).doc

gość
24-01-2010, 07:58:32

Gość 2009-01-22 21:42:00 Witam, nie wiem co do konca i jak, ale u mojej mamy stwierdzono ognisko hipodensyjne w glowie, mozecie mi cos wiecej napisac na ten temat?
gość
18-02-2011, 17:39:08

Gość 2010-01-24 08:58:32
Gość 2009-01-22 21:42:00 Witam, nie wiem co do konca i jak, ale u mojej mamy stwierdzono ognisko hipodensyjne w glowie, mozecie mi cos wiecej napisac na ten temat?
gość
15-11-2011, 18:18:18

Zmiana w lewym płacie czołowym może być spowodowana przebytym niedokrwieniem mózgowia, jak udar niedokrwienny.
Tak mówi jeden lekarzy.
gość
08-04-2018, 15:13:33

Co oni nawymyslaja ,jakie rozne choroby a powodem jest to ze mamy wszyscy duze niedobory magnezu ,potasu ,wapnia ,a dlaczego stawiaja zle diagnozy bo to jest niewykrywalne czesto a wlasciwie zawsze a badania krwi..Powinno sie badac plyn ,ktory jest w kosciach lub wlos..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: