Reklama:

ognisko hipodensyjne (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
22-01-2009, 20:42:00

Witam, nie wiem co do konca i jak, ale u mojej mamy stwierdzono ognisko hipodensyjne w glowie, mozecie mi cos wiecej napisac na ten temat?
gość
23-01-2009, 07:28:00

Sprawdź w opisie czy to ognisko jest hiperintensywne? Bo mi się wydaje że pomyliłaś nazwy.

A to co znalazłam w necie:

Ogólne kryteria analizy obrazu tomografii komputerowej (TK)
Analiza obrazu TK opiera się na następujących ogólnych zasadach:
- badaniu różnic osłabiania promieniowania przez tkanki,
- badaniu budowy wewnętrznej narządów. TK wykrywa i pozwala mierzyć osłabianie promieniowania w narządzie. Wykrywa twory oraz ogniska o zmniejszonym osłabianiu promieniowania w porównaniu z otoczeniem tzw. hypodensyjne, o identycznym osłabianiu promieniowania tzw. izodensyjne oraz o zwiększonym w porównaniu do otoczenia osłabianiu promieniowania czyli struktury hyperdensyjne,
- badaniu kształtu i wielkości narządu. Wiadomo, że izolowana zmiana wielkości narządu jest mało swoistym, źle róznicującym kryterium i zwykle nie pozwala na rozpoznanie przyczyny choroby. Uwidaczniając jednak skutek możemy, a właściwie musimy poszukiwaś przyczyn, które doprowadziły do jego wystąpienia.

Żródło: http://www.cm.umk.pl/~samorzad/_download//Radiologia/Podstawy%20Radiologii%20(3).doc

gość
24-01-2010, 07:58:32

Gość 2009-01-22 21:42:00 Witam, nie wiem co do konca i jak, ale u mojej mamy stwierdzono ognisko hipodensyjne w glowie, mozecie mi cos wiecej napisac na ten temat?
gość
18-02-2011, 17:39:08

Gość 2010-01-24 08:58:32
Gość 2009-01-22 21:42:00 Witam, nie wiem co do konca i jak, ale u mojej mamy stwierdzono ognisko hipodensyjne w glowie, mozecie mi cos wiecej napisac na ten temat?
gość
15-11-2011, 18:18:18

Zmiana w lewym płacie czołowym może być spowodowana przebytym niedokrwieniem mózgowia, jak udar niedokrwienny.
Tak mówi jeden lekarzy.
gość
08-04-2018, 15:13:33

Co oni nawymyslaja ,jakie rozne choroby a powodem jest to ze mamy wszyscy duze niedobory magnezu ,potasu ,wapnia ,a dlaczego stawiaja zle diagnozy bo to jest niewykrywalne czesto a wlasciwie zawsze a badania krwi..Powinno sie badac plyn ,ktory jest w kosciach lub wlos..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: