Reklama:

Odzywianie po udarze (6)

Forum: Udary i tętniaki

Początkująca
05-10-2016, 10:48:49

Witam,
mam tatę po rozległym udarze. Około 4 tygodni był karmiony przez sondę. Teraz jest bardzo wychudzony i osłabiony. Ma zostać przeniesiony na oddział rehabilitacji ale ma spadki ciśnienia. Proszę o poradę co mozna przygotowywać do jedzenia aby wzmocnić organizm. Będę wdzięczny za pomoc.
gość
06-10-2016, 16:34:57

Witaj tata musi miec diete powyzej 4000 kalorii nie wiem czy je sam czy jest karmiony przez sondę jezeli przez sonde mizna przygotowac posiłek samemu organizm teraz wszystko zabiera na potrzeby mózgu dlatego trzeba dostarczać tyle kalorii zeby zostało cos dla organizmu pozdrawiam
Początkująca
09-10-2016, 18:34:03

Obecnie jest karmiony przez sondę. Od czwartku ma wprowadzone 1000 ml nutrison advanced. Ale po za tym pielegniarki nie pozwalają nic innego podawać. Według nich to jest wysokokaloryczny preparat i nie trzeba dokarmiac. Ja mam jednak małe wątpliwości.
gość
10-10-2016, 16:06:18

i słusznie mój mąż pomimo tego ze był karmiony nutrisonem oraz pozajelitowo (wstrzykiwano mu do żyły taki biały preparat ze wszystkimi składnikami odżywczymi schudł 20 kg. Co prawda dopóki lezał w "moim" szpitalu gotowałam jak już wcześniej pisałam zupę która miała około 4000 kc było tam wszystko włoszczyzna żółtka jaj, ryby lub mięso (wołowina lub cielęcina ewentualnie kurczak) pomidory kasza jaglana śmietana wszystko miksowane i podawane do sondy dopiero jak pojechał na rehabilitację do tej nieszczęsnej Bydgoszczy schudł z 80 kg na 55 kg to było straszne. Nie martw się po powrocie do domu odbił sobie uczyłam Go jesc buzią bo ma na szczęście odruch połykania i teraz wazy więcej jak przed udarem pozdrawiam
gość
10-10-2016, 20:54:57

Bardzo dziękuję za pomoc. Mój tata również okropnie schudl. Nigdy wcześniej nie był aż tak chudy. Mama będzie mu gotowala jedzenie, miksowala i zanosila. Zobaczymy jakie będą efekty.
gość
16-02-2017, 16:15:44

Po prostu musi dostarczać dużo wartości odżywczych, nie wystarczy zmiksowac produkty ktore nic nie daja dla organizmu. http://rankingproducenta.pl , najlepiej dużo białka i tłuszczu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: